logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESAB CADDY ARC151i brak prądu spawania, uszkodzona dioda D1 na płycie 15AP2

adamus30 04 Lut 2014 08:57 5250 10
REKLAMA
  • #1 13259521
    adamus30
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam potrzebuje jakiejkolwiek pomocy w naprawie spawarki Esab Caddy 151i brak prądu spawania , jest tylko delikatnie iskrzenie elektrody . Okazuje się że uwala diodę D1 na płycie 15AP2 . Zdobyłem schemat i wykonałem test modułu IGBT oznaczenie DP36L600 ( checking the cemiconductor module ) według testu jest ok ,macie jakieś pomysły .
    Załączniki:
    • esab_caddy_arc-151i_a31_803-xxx.pdf (622.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13260373
    adamus30
    Poziom 11  
    adamus30 napisał:
    Witam potrzebuje jakiejkolwiek pomocy w naprawie spawarki Esab Caddy 151i brak prądu spawania , jest tylko delikatnie iskrzenie elektrody . Okazuje się że uwala diodę D1 na płycie 15AP2 . Zdobyłem schemat i wykonałem test modułu IGBT oznaczenie DP36L600 ( checking the cemiconductor module ) według testu jest ok ,macie jakieś pomysły .
    .
    No i dobra znalazł się winowajca uwalony blok diod MCF 300.04B SS5 , wydaje mi się że już go kiedyś szukałem i był z tym problem.
    Dam znacć co dalej .
  • REKLAMA
  • #3 13260574
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Mam takie coś do sprzedania ;) do Origo 150/200 oryginał od Esaba.
    S.CO.M.E.S MCF 600.04 ASS 5 FIX5/ISB
    Niestety kupiłem a oprócz tego modułu był uwalony IGBT...
    Proponuję włożyć w miejsce tego modułu jakieś dwie szybkie diody , i odpalić na biegu jałowym. Jak nie ruszy to wyzłomować.
  • #4 13263657
    adamus30
    Poziom 11  
    OK i tak zrobię , jak wystartuje to ile miał by kosztować ten blok diodowy

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

No niestety ,podstawiłem diody spawarka nie startuje załącza i wyłącz przetwornice słychać pykanie , podłączyłem przez żarówkę w szereg , żarówka powinna się rozjaśnić i przygasnąć
    a błyska, ewidentnie coś robi zwarcie i trafo ma duże szpile impulsów , podejrzewam diody w module IGBT dostały pałzy i nie gaszą trafa , prawdopodobnie zezłomuje sprzęt .
  • REKLAMA
  • #5 13266482
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Przez jaką żarówkę próbujesz? Nie każdy inwerter wystartuje na żarówce w szeregu z zasilaniem. Na 60W nie startuje nic prócz dedry desi 200 (za duża rezystancja zimnego włókna). Na 100W wstaje już większość modeli.
  • REKLAMA
  • #6 13266568
    smd
    Specjalista - spawarki
    W serwisówce jest dokładnie rozrysowany moduł IGBT , więc drukujesz dwie kartki, jedną z numeracją pinów a drugą ze schematem modułu. Pięć minut i już wiesz :) na 99% jest uwalony jeden z IGBT inwertora.
    Niestety nie miałem przypadku, żeby po tym prostym pomiarze nie wyszło zwarcie na jednej z bramek...
    Oczywiście ja zawsze testowałem na żywca- bez żadnych żarówek, żarówki to tylko do Faltigów...
  • #7 13266612
    adamus30
    Poziom 11  
    Podłączam żarnik halogenowy 500 W , na wypadek jakiegoś zwarcia zaświeci żarnik a nie wystrzelą tranzystory , i pytanie czy da się rozebrać ten moduł IGBT bez ryzyka go zniszczenia
  • #8 13266815
    smd
    Specjalista - spawarki
    Wylutowałem ostatnio ten moduł, jedna strona się fajnie odsysa, ale niestety druga jest zalana, więc nie szło odsysaczem tylko powietrzem i wtedy masz w module nadmuchane cyny. I tak stwierdziłem, że jest uwalony więc było mi wszystko jedno. Ale nie polecam dmuchania, bo przez otwory bez pinów na ten gumelajs w środki wpada cyna i ciężko to by było wszystko wybrać.
    Tylko pytanie po co go wylutowywać, jak i tak nie ma go gdzie kupić- chyba że masz jakieś dojście ;)
  • #9 13268205
    adamus30
    Poziom 11  
    Pomierzyłem te mosfety w module IGBT i diody też pod kątem zwarć , czego nie mogę powiedzieć o pomiarze pod kątem pauzy przewodnika bo w układzie jest to niemożliwe nawet jeżeli byłby jakiś uszkodzony to i tak niema możliwość wymiany pozostałe diody i tranzystory też pomierzyłem pod katem zwarć i jest OK
  • #10 13270141
    smd
    Specjalista - spawarki
    A te diody, które podłożyłeś to na pewno są szybkie ;) ?
    Jak wystartuje inwertor, z trafa, z uzwojenia pomocniczego tyrystor dostaje napięcie i zamyka rezystory startowe. Jeżeli te diody byłyby za wolne , to możliwe, że robiłyby po chwili zwarcie, a jeżeli nie załączył się jeszcze tyrystor to mogłoby tak pulsować.
    Nie jestem specjalistą od Esabów, może ktoś mądrzejszy się wypowie ;) .
  • #11 13271667
    adamus30
    Poziom 11  
    Tak na pewno szybkie 35us podstawiłem 8 równolegle S20LC20U 20 Am 200 V , ale bankowo uwalony jest moduł IGBT odłączyłem sobie wentylator i posłuchałem co się dzieje , dokładnie w module podczas uruchamiania - ładowanie kondziorów słychać iskrzenie w module dziwny przypadek a żeby to dokładnie potwierdzić odłączyłem wtórne uzwojenie trafa płytka 15A0P2

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem prądu spawania w spawarce ESAB CADDY ARC151i, gdzie jedynie występuje delikatne iskrzenie elektrody. Po zdiagnozowaniu, stwierdzono uszkodzenie diody D1 na płycie 15AP2 oraz bloku diod MCF 300.04B SS5. Użytkownik przeprowadził test modułu IGBT (DP36L600), który wykazał, że jest sprawny, jednak po wymianie diod spawarka nadal nie działa, co sugeruje możliwe uszkodzenie diod w module IGBT. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące pomiarów i testowania komponentów, a także metody podłączania żarówek w celu ochrony przed zwarciem. Użytkownik rozważa zezłomowanie urządzenia, jeśli problem nie zostanie rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA