logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Esab Caddy TA34 Tig 2200i - brak inicjacji łuku, możliwe uszkodzenie modułu mocy

bethke2 04 Mar 2020 23:31 4341 11
REKLAMA
  • #1 18511380
    bethke2
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam !
    Esab Caddy TA34 Tig 2200i uruchamia się, jednak nie inicjuje łuku spawania.
    Z tego co doczytałem na forum jest to prawdopodobnie uszkodzenie modułu mocy. W tym modelu są dwie sztuki o oznaczeniu: ESAB 0459185-502.
    Czy istnieje możliwość że jest jeszcze coś innego uszkodzonego, a jeśli nie to jak mogę sprawdzić te moduły ?
  • REKLAMA
  • #2 18511526
    WitJar
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Możesz mieć też uszkodzony sam przewód -przepalony ,urwany i też nie zajarzy.
  • #3 18512056
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 470
    bethke2 napisał:
    Witam !
    Esab Caddy TA34 Tig 2200i uruchamia się, jednak nie inicjuje łuku spawania.
    Z tego co doczytałem na forum jest to prawdopodobnie uszkodzenie modułu mocy. W tym modelu są dwie sztuki o oznaczeniu: ESAB 0459185-502.
    Czy istnieje możliwość że jest jeszcze coś innego uszkodzonego, a jeśli nie to jak mogę sprawdzić te moduły ?

Czy następuje zadziałanie HF? (przeskok choć słabej iskry do materiału z elektrody?)
    Proszę sprawdzić jeszcze czy nie ma zwarcia prostownika wyjściowego (omomierzem na przejściu diodowym).
    Ostatnio trafiło mi się dwie sztuki 2200i z uszkodzeniem obydwu tych modułów (IGBT i prostownikowego)
  • REKLAMA
  • #4 18513412
    bethke2
    Poziom 17  
    Przekaźniki i elektrozawór słychać jak działają po naciśnięciu przycisku. Sprawdzę jeszcze diody
  • #5 18550329
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18570233
    bethke2
    Poziom 17  
    Mogę prosić o pomoc w znalezieniu tego modułu. Wrzucam zdjęcia wnętrza i zdemontowanej płyty. Esab Caddy TA34 Tig 2200i - brak inicjacji łuku, możliwe uszkodzenie modułu mocy Esab Caddy TA34 Tig 2200i - brak inicjacji łuku, możliwe uszkodzenie modułu mocy Esab Caddy TA34 Tig 2200i - brak inicjacji łuku, możliwe uszkodzenie modułu mocy Esab Caddy TA34 Tig 2200i - brak inicjacji łuku, możliwe uszkodzenie modułu mocy
  • #7 18571741
    Landryn
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    To co wyciagnales to moduły mocy AC które zapewne są sprawne.
    Esab Caddy TA34 Tig 2200i - brak inicjacji łuku, możliwe uszkodzenie modułu mocy

Sprawdź diode, i blok mocy. Poszukaj sobie w necie service manual esab 2200i acdc i tam jest opisane jak pomierzyc moduł mocy. Ale już Ci mówię z góry że koszt takiej płyty to około 2400netto katalogowo, a dioda to około 450netto. Chyba że wyślesz do esab do naprawy zrobią połowę taniej bo nie mają marży handlowej na części. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 18685241
    bethke2
    Poziom 17  
    Po czasie dobrałem się do sprzętu.
    Okazuje się że jedna dioda (A2) w module jest uszkodzona.
    Zrobione również pomiary według instrukcji znalezionej na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2386501.html
    Nieprawidłowości są jedynie w pomiarze nr 7 i 8 gdzie rezystancja jest 7 kohm (czasami pokazuje 40 kohm)
    Pytanie czym są spowodowane takie małe rezystancje na tych punktach, gdzie według instrukcji powinno być więcej niż 500 kohm, pomijając uszkodzoną diodę.
  • #9 18735011
    Landryn
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Czyli sam sobie odpowiedziałeś. Ten blok pada zawsze razem z dioda. Może na 50 takich tigow raz zdarzyło się że blok mocy był sprawny.
  • #10 19306972
    keysej
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Landryn napisał:
    Czyli sam sobie odpowiedziałeś. Ten blok pada zawsze razem z dioda. Może na 50 takich tigow raz zdarzyło się że blok mocy był sprawny.

Witam, Szanownego Pana (innych użytkowników także)
    Czy mógłby mi Pan powiedzieć co jest przyczyną takich awarii? Mam w pracy taką spawarkę i jest szansa spawania za jej pomocą po godzinach- ale nie chciałbym jej uszkodzić (co innego jak padnie zawodowo- w ferworze spawania, a co innego po godzinach podczas prywatnego użytku)- spawałem już tig-iem troszkę (jakieś 10h) i pod koniec to już jakoś szło (5 lat temu). Na co zwrócić uwagę? Czy istnieją jakieś poprawione elementy, po wymianie których, spawarka staje się mniej awaryjna? (długość kabla, zwarcie elektrody, zajarzanie hf, spawanie ac?)
    Ponieważ:
    Landryn napisał:
    " Może na 50 takich tigow"
    oznaczałoby, że padają jak muchy. (w cenie 2400 netto można "Chińczyka" kupić o zbliżonych parametrach). Bardzo proszę o rozwinięcie tej myśli- bo widzę, że jest Pan bardzo doświadczony.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za podzielenie się wiedzą.
  • #12 20612556
    gieorgij
    Poziom 2  
    Cześć,
    Chciałbym podpiąć się pod temat, ponieważ zakupiłem tego samego tiga z esaba. Wszystko działa jak należy, łuk jest poprawny, jednak nie potrafie przełączyć maszyny na puls oraz na AC. Czy ktoś spotkał się z podobną usterką? Jestem ciekaw kosztów naprawy takiej usterki. Z góry dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z urządzeniem Esab Caddy TA34 Tig 2200i, które uruchamia się, ale nie inicjuje łuku spawania. Wskazuje na możliwe uszkodzenie modułu mocy, a także na inne potencjalne przyczyny, takie jak uszkodzony przewód czy zwarcie prostownika wyjściowego. Użytkownicy sugerują sprawdzenie diod oraz pomiarów w module mocy. W trakcie dyskusji potwierdzono uszkodzenie diody w module, co może prowadzić do awarii bloku mocy. Pojawiły się również pytania o przyczyny awarii oraz możliwość podłączenia zewnętrznego podajnika drutu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami oraz wskazówkami dotyczącymi diagnostyki i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA