logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co zrobic z grzejnikiem który ciągle grzeje??

totenkopf1 04 Lut 2014 20:26 46137 13
REKLAMA
  • #1 13262235
    totenkopf1
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam, jestem nowy na tym forum, przepraszam jeśli dodałem temat w złym miejscu.
    Mam w mieszkaniu blokady na grzejniki w pozycji 2, czyli około 16 stopni. Moje mieszkanie jest w środku budynku i jest dobrze ocieplone, wszystkie grzejniki mam w pozycji 2 i są one zimne. Jeden w dużym pokoju też jest w pozycji 2 mimo to ciągle mocno grzeje, sprawdzałem temperaturę w pokoju i jest aż 25 stopni a to o wiele za dużo jak dla mnie i boje się że bardzo dużo zapłacę za ogrzewanie, drugi identyczny grzejnik w tym samym pokoju jest też zimny. Nie mam pojęcia jak ustawić grzejnik aby przestał grzać. Na zdjęciu jest głowica grzejnika marki Danfoss po ściagnięciu widac zółty pierscien z cyferkami od 1 do 7 i literką N.
    Bardzo dziekuje za pomoc Co zrobic z grzejnikiem który ciągle grzeje?? , skoro wszystkie inne są zimne
  • REKLAMA
  • #2 13262338
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1473
    Na początek możesz zamienić zawory miejscami i dowiesz się czy zawór, czy regulator /danfos/.
  • REKLAMA
  • #3 13262347
    kryststgpom
    Poziom 25  
    Ocena: 381
    Zawór to jedno a głowica termostatyczna to drugie, być może u Ciebie jest nieodpowiednia głowica i nie ma styczności z trzpieniem w zaworze. Czy jak ustawisz głowicę na 1 lub na śnieżynkę, to grzejnik nadal grzeje?
  • REKLAMA
  • #4 13262406
    totenkopf1
    Poziom 9  
    Witaj, u mnie jest tylko od 2 w górę nie ma ani śnieżynki ani 1. Wszystkie inne grzejniki w domu są właśnie na 2 ( czyli najmniej jak sie da ) i są zimne, a ten jest też na to 2 a grzeje mocno.

Dodano po 26 [minuty]:

Zamieniłem zawory, wziołem ten z grzejnika który był zimny i założyłem na ten z którym miałem problem, i on dalej jest gorący. Nie pomogło to. Zauważyłem że na tym grzejniku który był zimny i wziołem z niego ten zawór zaczął mocno grzać.

Dodano po 18 [minuty]:

Zauważyłem że grzejniki które są zimne nie wydają żadnych dzwięków, a ten który jest non stop ciepły syczy lekko w okolicy zaworu, gdy wciskam ten metalowy czpień w środek głowicy to wtedy przestaje
  • #5 13263207
    kryststgpom
    Poziom 25  
    Gdy wciskas trzpień zamykasz przepływ, zmierz czy trzpienie są równe w obu grzejnikach, czy mają taki sam skok i ogólnie wizualnie, czy zawory są takie same.

Wkręć głowicę termostatyczną z tego grzejnika, który cały czas grzeje na inny, może winna jest głowica.

Porównaj jeszcze w obu głowicach, czy odległość do krążka, który działa na trzpień jest taka sama. Pomiary najlepiej dokonać suwmiarką.
  • #6 13263278
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2121
    MOżna coś podłożyć pod trzpień i dokręcic głowice np 5 groszy.
    Druga opcja to zamknąć/przykryzować zaworki na przyłączu grzejnika , na dole.
  • REKLAMA
  • #7 13263807
    totenkopf1
    Poziom 9  
    Dzieki za pomoc wygląda,na to,ze cos jest nie tak z glowica. Czy jeśli zakręcę doplyw wody do tego grzejnika to przestanie mi nabijać zużycie ciepla na liczniku??
  • #8 13263843
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1406
    totenkopf1 napisał:
    Dzieki za pomoc wygląda,na to,ze cos jest nie tak z glowica. Czy jeśli zakręcę doplyw wody do tego grzejnika to przestanie mi nabijać zużycie ciepla na liczniku??

Jeżeli w pokoju masz temperaturę powyżej 10 ° to licznik musi wykazać jakieś zużycie - oczywiście też bardzo małe. Niezależnie czy kaloryfer bedzie ciepły czy zimny. :D
  • #9 13264261
    totenkopf1
    Poziom 9  
    Tak rozumiem że takich cudów żeby licznik nic nie wskazywal a bylo cieplo to nie ma:D tylko chce zakręcić doplyw wody do tego grzejnika bo skoro jest w pokoju 25 stopni to na pewno zżera dużo energii:)
  • #10 13264296
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    totenkopf1 napisał:
    Tak rozumiem że takich cudów żeby licznik nic nie wskazywal a bylo cieplo to nie ma:D tylko chce zakręcić doplyw wody do tego grzejnika bo skoro jest w pokoju 25 stopni to na pewno zżera dużo energii:)

Czy gdy zakręcisz kran nad umywalką to leci z niego woda?
    Jeżeli zamkniesz dopływ wody do grzejnika to przestanie grzać. Proste?
    Są takie pokrętła plastikowe, które możesz nakręcić zamiast głowicy na gwint zaworu, gdy dokręcisz do oporu to przestanie grzać a jeżeli nie przestanie to uszkodzony zawór a nie głowica.
  • #11 13264327
    arturccc
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Na zaworze masz cyferki od 1-7 i znacznik. Ustaw tak, żeby znacznik na zaworze wskazywał 1, ograniczysz przepływ do minium.

Teoretycznie w grzejnikach tego typu powinny być też zawory odcinające na dole, kreska " I "woda płynie do grzejnika, kreska " - " woda nie płynie.

Głowica to nie jest przypadkiem CLICK? Jesteś pewny, że jest dobrze założona, żeby ją zamocować, trzeba przekręcić ten biały pierścień, wyskoczą wówczas takie zęby.
  • #12 13265607
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 162
    Nie wiem, jak w tej chwili to wygląda, ale jak ja ileś lat temu kupowałem do siebie zawory termostatyczne (bodajże Danfoss) to w komplecie z zaworem był taki plastikowy czerwony "kapturek" nakręcany w miejsce głowicy. Można było nim ręcznie przymknąć zawór (dokręcając go powodowało się zamknięcie zaworu). Dla pracy z głowicą termostatyczną ten "kapsel" (czy jak to tam się fachowo nazywa) należało odkręcić, a w jego miejsce nakręcić głowicę. Zobacz może, czy Ty razem z zaworami nie dostałeś tych kapsli - jeśli tak to spróbuj go założyć i całkiem zakręcić. Jeśli grzejnik przestanie grzać oznacza to, że uszkodzona jest głowica termostatyczna, a jeśli dalej będzie grzać - uszkodzony jest zawór.
  • #13 13266068
    totenkopf1
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie wszystkim, udało się, zakręciłem grzejnik i juz nie grzeje.
  • #14 13266768
    kryststgpom
    Poziom 25  
    Tylko to jest połowiczne rozwiązanie, zakręciłeś zaworem na powrocie?
    Znalazłeś przyczynę, dlaczego głowica nie reguluje przepływu?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z grzejnikiem, który mimo ustawienia na niską temperaturę (pozycja 2) ciągle grzeje, osiągając 25 stopni Celsjusza. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali różne metody diagnostyki, takie jak zamiana zaworów, sprawdzenie głowicy termostatycznej oraz pomiar skoku trzpienia. Użytkownik zauważył, że grzejnik syczy, a po wciśnięciu trzpienia przestaje grzać. Ostatecznie, po zakręceniu dopływu wody do grzejnika, problem został rozwiązany, jednak podkreślono, że to tylko połowiczne rozwiązanie, a przyczyna problemu z głowicą termostatyczną pozostaje nieznana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA