logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Silnik od pralki automatycznej MCA 52/64 - nie startuje, jak uruchomić?

paczek85 06 Lut 2014 13:17 25590 15
REKLAMA
  • #1 13268507
    paczek85
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Witam
    Wszedłem w posiadanie takiego silnika jak na zdjęciach poniżej:

Silnik od pralki automatycznej MCA 52/64 - nie startuje, jak uruchomić? Silnik od pralki automatycznej MCA 52/64 - nie startuje, jak uruchomić? Silnik od pralki automatycznej MCA 52/64 - nie startuje, jak uruchomić? Silnik od pralki automatycznej MCA 52/64 - nie startuje, jak uruchomić? Silnik od pralki automatycznej MCA 52/64 - nie startuje, jak uruchomić? Silnik od pralki automatycznej MCA 52/64 - nie startuje, jak uruchomić? Silnik od pralki automatycznej MCA 52/64 - nie startuje, jak uruchomić? Silnik od pralki automatycznej MCA 52/64 - nie startuje, jak uruchomić? Silnik od pralki automatycznej MCA 52/64 - nie startuje, jak uruchomić?

Z tego co wiem jest to silnik od pralki automatycznej Electolux EWT 812 (takiej ładowanej od góry)
    Przeglądałem forum i były podłączenia ale silników starszego typu.
    Widzę, że przewodów wystających bezpośrednio z silnika jest aż 8. Idą one do złącza, z którego wychodzi kolejna masa przewodów. Jak podłączyć przewód zasilający pod te 8 przewodów idących z silnika, żeby nie była potrzebna ta wiązka kabli, która wyprowadzona jest do programatora? Czy potrzebny jest kondensator? Bo chyba tam jest podłączony już jakiś. Bardzo proszę o wytłumaczenie "łopatologiczne", gdyż nie bardzo znam się na fachowych pojęciach.
    Wiadomo taka pralka ma kilka różnych programów prania, chodzi mi o obroty, bo chciałbym użyć tego silnika w celu zrobienia szlifierki, ewentualnie piły tarczowej (stolikowej). Czy w związku z tym taki silnik będzie spełniaj swą funkcję, czy może obroty i moc takiego silnika jest za słaba? I jak sterować, (jak podłączyć przewody, żeby można było sterować tymi obrotami?)

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13268648
    laki_17
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam.
    Widziałeś ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1579582.html ?
    Jeśli chodzi o obroty, to moim zdaniem dość spore są. Zobacz ten temat jeszcze:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1661364.html
    A co do zrobienia z tego piły stolikowej, to zależy jakie chciałbyś ciąć nią elementy. Przy zrobieniu przekładni odpowiedniej, silnik moim zdaniem nada się do obu rzeczy.
    A tu przydatny link z sposobem podłączenia:
    http://turnir.vminske.com/dviglo.htm
  • REKLAMA
  • #3 13268887
    paczek85
    Poziom 9  
    laki_17 napisał:

Nie widziałem, ale po przeczytaniu dalej nic nie wiem:P
    Jeśli można jeszcze raz łopatologicznie wyjaśnić, gdzie co , jak podłączyć?

laki_17 napisał:

Jeśli chodzi o obroty, to moim zdaniem dość spore są. Zobacz ten temat jeszcze:

Powiedz mi, bo widziałem, że ten użytkownik z pierwszego tematu zastosował regulator mocy. Możesz mi podesłać link jaki by się nadawał?

laki_17 napisał:

A co do zrobienia z tego piły stolikowej, to zależy jakie chciałbyś ciąć nią elementy. Przy zrobieniu przekładni odpowiedniej, silnik moim zdaniem nada się do obu rzeczy.
    A tu przydatny link z sposobem podłączenia:
    http://turnir.vminske.com/dviglo.htm

Wszystko fajnie ale po rosyjsku, a w dodatku nie za bardzo rozumiem schematy

Mam prośbę, czy może ktoś napisać np. który przewód z którym mam połączyć itd. Ewentualnie widziałem w innych podobnych tematach, że mam zmierzyć rezystencję, ale między, którymi przewodami? A i w innych tematach silnik był na 7 przewodów tu jest ich 8:(

Mimo wszystko i tak dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13269153
    laki_17
    Poziom 17  
    No ok postaram się wytłumaczyć:)
    Z tego co rozumiem to wykorzystał regulator z scalonym sterownikiem o oznaczeniach KDSF20. Jeśli uda się uruchomić na pełnych obrotach to poszukamy czegoś do regulacji (ale nie wiem jak z momentem podczas zmniejszenia obrotów).
    Silnik zawiera Tacho, a służy ono do pomiaru obrotów oraz regulację prędkości. Nie posiada on z tego co rozumiem oznaczeń na tym złączu ani nawet numerków. Są one opisane właśnie na tej ruskiej stronie na przedostatnim obrazku.
    Ja tak samo nie znam ruskiego ale ze schematów wynika że aby ten silnik chodził prawidłowo (tzn z maksymalną prędkością) to musisz podłączyć:
    -pod pin 3 zasilanie czyli np fazę
    -pin 4 i 5 zwierasz ze sobą przewodem
    -pin 6 podłączasz pod drugi element zasilania tzn. np pod neutralny przewód.
    Zalecane w takiej sytuacji jest aby podłączyć w szereg żarówkę aby w razie czegoś nie wywalić bezpieczników oraz nie spalić silnika (ale to tak tylko podczas testów) i również prędkość obrotowa powinna być mniejsza niż maksymalna po podłączeniu żarówki. Gdy będziesz tak testował to również uważaj bo "ruszenie" takiego silnika daje duże uderzenie i żeby nie "odleciał".
    Jeśli posiadasz miernik to zmierzenie rezystancji jest wskazane. Zmierz pomiędzy 3 i 4 oraz pomiędzy 5, 6, 7 pinem.
  • REKLAMA
  • #5 13269338
    paczek85
    Poziom 9  
    laki_17 napisał:

Ja tak samo nie znam ruskiego ale ze schematów wynika że aby ten silnik chodził prawidłowo (tzn z maksymalną prędkością) to musisz podłączyć:
    -pod pin 3 zasilanie czyli np fazę
    -pin 4 i 5 zwierasz ze sobą przewodem
    -pin 6 podłączasz pod drugi element zasilania tzn. np pod neutralny przewód.
    Zalecane w takiej sytuacji jest aby podłączyć w szereg żarówkę

Jeśli posiadasz miernik to zmierzenie rezystancji jest wskazane. Zmierz pomiędzy 3 i 4 oraz pomiędzy 5, 6, 7 pinem.

Mam rozumieć, że mam mierzyć rezystencję między 3 a 4 a później między 3 a 5, 3 a 6, 3 a 7?

No a ten 8 pin do czego? Na rosyjskiej stronie jest tylko 7 przewodów a u mnie 8.

A co do żarówki to gdzie mam ją podłączyć między co a co?:)

Dziękuje za odzew

A co do rezystencji, mam miernik starego typu i mam nadzieję, że dobrze zmierzyłem, zamieszczam odczyty:
    3 i 8 (czarny - brązowy)
    Silnik od pralki automatycznej MCA 52/64 - nie startuje, jak uruchomić?

4 i 5 ( biały - biały)

6 i 7 (gruby czerwony i niebieski)

1 i 2 (cienki czerwony - cienki czerwony)

Na pozostałych połączeniach, miernik nie wykazuje żadnej rezystencji
  • Pomocny post
    #6 13269997
    laki_17
    Poziom 17  
    Te dwa cienkie czerwone 1 i 2 to są od tacho. Na temat reszty szukam właśnie informacji. Tak zmierz właśnie tak jak napisałeś. A z tymi żarówkami to napiszę jak uda się zidentyfikować co to za 8 przewód.

Sprawdź co wskazuje Twój miernik przy zwarciu jego przewodów pomiarowych. Jeśli pokazuje to samo co dla dwóch szarych przewodów to oznacza że jest tam bezpiecznik (najprawdopodobniej termiczny) dla tych szarych przewodów. Wtedy zrobimy jeszcze jeden test.
    Widzę że przy tym silniku są dla szczotek przewody na wsuwkach podłączone. Wyciągnij jedną i sprawdź pod który pin podłączona jest w złączu. Potem ją podłącz z powrotem i sprawdź dla drugiej szczotki tak samo. Znalazłem linka z silnikiem z 8 pinami i myślę że to będzie takie samo co u Ciebie podłączenie.
    A to ten link i ilustracja na końcu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic533180.html
    Jak to sprawdzisz wszystko to myślę, że sprawa się wyjaśni.
  • Pomocny post
    #7 13271753
    Stefciu_B
    Specjalista AGD
    Ocena: 1220
    paczek85 napisał:
    Jeśli można jeszcze raz łopatologicznie wyjaśnić, gdzie co , jak podłączyć?

Bardziej łopatologicznie jak jest wyjaśnione tutaj to już raczej nie można, ale można się jeszcze dokształcić tym
  • #8 13274467
    paczek85
    Poziom 9  
    Działa! Dobra robota. Wszystko wg schematu z tego tematu, który był ładnie narysowany łopatologicznie.

Nie chciałem kopiować, ale dobrze by było, żeby wszystko było w jednym temacie, więc zamieszczam zdjęcie.

Teraz tylko pytanie jaki regulator napięcia zastosować tzn. zmniejszać obrotów, by silnik nie kręcił tak szybko?

Oraz czy ktoś z was przerabiał już końcówkę wirnika, tak by móc później założyć kamień szlifierski lub ostrze piły (tarcze) do drewna?

Pozdrawiam
  • #9 13298251
    laki_17
    Poziom 17  
    Dobrze, że zamieściłeś zdjęcie ponieważ to fajnie zamyka dany temat z wyjaśnieniami.
    A mam takie pytanie czy zależy Ci na tym aby ten silnik bezpośrednio był podłączony z tarczą do cięcia bądź szlifowania? Bo jeśli nie to można by zrealizować ograniczenie obrotów oraz problem umieszczenia głowicy dla tarcz "za jednym zamachem". Jakie elementy chcesz ciąć tą piłą?
  • #10 13299731
    paczek85
    Poziom 9  
    Dziękuje za odzew.
    Chciałem przenieść napęd z silnika pralki na "wał szlifierki/piły" (po wpisaniu w google, można zobaczyć jak to wygląda. Do przeniesienia napędu użyje paska. Tak więc, tarcza(kamień) szlifierska lub tarcza piły będzie obracać się na tym wale. Bardziej zależy mi na szlifowaniu, a co do cięcia, jak będzie potrzeba, to tylko jakieś małe deski, czy kantówki. Teraz pytanie jak i gdzie i jaki podłaczyć ten regulator obrotów?
  • #11 13311960
    laki_17
    Poziom 17  
    Czyli w sumie chcesz wykorzystać standardowe rozwiązanie z tym wałem. Teraz posiadając wiedzę o konkretnych obrotach jakie chcesz posiadać na elemencie wykonawczym jakim jest piła bądź tarcza i obrotach jakie daje silnik wylicz z mechaniki przełożenie z szajby z silnika na szajbę tego wału i będziesz mieć załatwione wszystkie problemy. Myślę, że jest to sensowniejsze rozwiązanie niżeli to z elektronicznym regulatorem. Tutaj robiąc odpowiednie przełożenie (zmniejszając obroty) otrzymasz większy moment na wałku wykonawczym niżeli podczas samej regulacji prędkości silnika regulatorem elektronicznym.
  • #12 13313720
    paczek85
    Poziom 9  
    Szkoda, że nie napisałeś o co chodzi z tymi szajbami, bo dużo czas straciłem, żeby się w ogóle dowiedzieć, co to jest i o co chodzi w przełożeniach, ale to dobrze, bo nauczyłem się czegoś nowego:-)

Więc jeśli dobrze zrozumiałem , mam skorzystać ze wzoru:
    V1*D1 = V2*D2 po przekształceniu D2=V1*D2/V2
    Gdzie:
    D1 - średnica koła na silniku (2 cm)
    D2 - średnica koła na wałku
    V1 - prędkość obrotowa silnika (12000 obrotów)
    V2 - prędkość obrotowa na wałku (potrzebuje 3000 obrotów - tyle ma chyba szlifierka i piła)
    Czyli jak się nie mylę, potrzebuję koła na wałku o średnicy 8 cm, tak?
    Zauważyłem, że nikt nie robi takich wałków z takimi średnicami koła, no chyba, że na zamówienie.
    I jeszcze jedno paski do pralki są z wypustkami i szajba silnika też ma wypustki, czy koło na wałku może być gładkie cz musi mieć też wypustki?
  • #13 14927373
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Witam.
    Aby nie otwierać nowego tematu, z pytaniem do kolegów.
    Mam ten silnik w pralce i przyszła konieczność wymiany szczotek, więc;
    Czy ktoś już to robił? Jak tak to proszę o parę uwag.
    Czy aby wymienić szczotki występuje konieczność demontażu silnika (dostęp jest nie najgorszy)?
    Zauważyłem, że trzymacze szczotek są przykręcone do korpusu silnika, czy trzeba je wykręcić by wymienić szczotki?
    Z niecierpliwością czekam na pomoc.
    Z ukłonami.
  • #14 14929480
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ocena: 217
    Silnik trzeba zdjąć do zwiedzania kolektor.
    W celu wymiany szczotek należy wyjąć trzymacze szczotek.
  • #15 15424022
    dob12
    Poziom 21  
    Ocena: 228
    Witam

Odświeżę trochę temat. Mam dwa silnika jak na zdjęciach. Jeden to MCA 52/64 a ma tylko 7 kabelków w kostce, drugi bez tacha 6.

Pomiary po między kablami porobiłem i opisałem na fotkach. Może ktoś pomóc jak je podłączyć i i jak zrobić regulacje obrotów.
    Silnik od pralki automatycznej MCA 52/64 - nie startuje, jak uruchomić? Silnik od pralki automatycznej MCA 52/64 - nie startuje, jak uruchomić?
  • #16 17694222
    paczek85
    Poziom 9  
    Jako autor temu, zamykam go, gdyż mój problem został rozwiązany. Dziękuje wszystkim za pomoc i rady. Silnik działa dzięki odpowiedniej instrukcji podłączenia przewodów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada silnik od pralki automatycznej Electrolux EWT 812, który nie startuje. W dyskusji poruszono kwestie podłączenia silnika, który ma 8 przewodów, oraz zastosowania regulatora obrotów. Uczestnicy forum podali szczegółowe instrukcje dotyczące podłączenia przewodów, w tym pomiar rezystencji między nimi. Użytkownik uzyskał pomoc w uruchomieniu silnika oraz w doborze regulatora obrotów, a także w kwestii przeróbki wirnika do zastosowania z tarczami szlifierskimi i piłami. Na koniec użytkownik potwierdził, że silnik działa zgodnie z instrukcją, a problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA