logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei E367 - spadek prędkości internetu w domu, pełny zasięg, co robić?

bartikon 12 Lut 2014 16:51 3525 9
REKLAMA
  • #1 13293473
    bartikon
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam pewien problem, a mianowicie posiadam internet od cyfrowego polsatu od około 2,5 roku. Mój modem to Huawei E367 obsługujący technologię HSPA+. Do połowy stycznia bieżącego roku wszystko działało jak jak należy, jednak około 12-13 stycznia wszystko zaczęło się sypać. Prędkość internetu spadła do około 0.3 mb/s w moim domu(w centrum miasta po przetestowaniu modemu prędkośc wynosiła około 6mb/s), pomimo tego że zasięg jest pełny(91-100%), wszystkie aktualne sterowniki posiadam, karta SIM nie jest uszkodzona, korzystałem z anteny magnetycznej lecz bez efektów, identyczna sytuacja jest po wpięciu modemu do routera. Byłem w punkcie obsługi CP i dostałem informację, że mam uszkodzony modem i że trzeba kupić nowy w technologii HSPA+ za 200 zł lub w technologii LTE za 700zł. Nie bardzo mi się chce wierzyć, żeby popsuty modem nie działał w miejscu mojego zamieszania w którym zasięg wszystkich technologii internetowych jest i był idealny. Otrzymałem testowy modem LTE i wszystko ze starą kartą SIM działa dobrze tzn. prędkośc w miejscu zamieszkania wynosi nawet 40-50mb/s. Potrzebuję porady co zrobić, czy kupować nowy modem od polsatu czy z allegro, w jakiej technologii? Planuję jeszcze pod koniec tygodnia wypożyczyć modem HSPA+, bo chcę sprawdzić czy również taka technologia była by obsługiwana w miejscu mojego zamieszkania.
  • REKLAMA
  • #2 13293761
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5805
    Jeśli masz na LTE prędkości 40-50Mb/s to nie ma sensu wracać na HSPA+. Tu nie ma nad czym myśleć, w Jedlińsku jest BTS LTE1800 Mobylandu przy u. Ogrodowej 51. Jeśli musisz kupić modem to bierz E-3276 z LTE. Na Allegro można kupić za ok.200 zł. Ważne aby był z polskiej dystrybucji: Plus lub CP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 13293815
    bartikon
    Poziom 9  
    a co sądzicie o kupnie modemu/routera ZTE MF93? http://allegro.pl/modem-router-lte-zte-mf93-antena-aero2-jak-e589-i3960579118.html
    Czy będzie on działał bez problemów w mojej miejscowości(dokładnie Wielogóra) i czy po prostu kupno się opłaca. Chodzi mi o zmniejszenia prędkości itp, ogólnie jakie polecalibyście modemo-routery lte do mniej wiecej 400zł?
  • #4 13293919
    matek451
    Poziom 43  
    Odradzam zakup tego routera MiFi, ten model pochodzi z norweskiej sieci Telnor. Nie obsługuje LTE800 czyli standardu, który będzie obowiązywał w Polsce w przyszłości. Obsługuje LTE1800 , z którego korzystają polscy operatorzy. To używany router, zapoznałeś się co z gwarancją. Model był nieobecny w Polsce więc nie wiadomo co z serwisem. Dużo lepszym wyborem jest zakup routera Huawei z polskiej dystrybucji. Zwracam uwagę , że wybierasz router MiFi, który jest nie polecany do pracy ciągłej 24/7 jako router stacjonarny. Ma słabsze WiFi, nie posiada portów LAN, posiada tylko jedno gniazdo anteny zew.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 13294673
    bartikon
    Poziom 9  
    sytuacja jest taka, że posiadam router huawei d105, więc szukam modemu pasującego do tego routera a ponieważ huawei E3276 nie współpracuje z w/w routerem więc myślałem że dobrą opcją może być router MiFi
  • REKLAMA
  • #6 13294855
    matek451
    Poziom 43  
    Router MiFi jako stacjonarny to zły wybór.Jeśli potrzebujesz stałego dostępu do internetu to potrzebny stacjonarny z wbudowanym modemem lub zestaw modem+ router z obsługą modemu LTE/3G. Niestety D-105 to zabytek i nie obsługuje modemów LTE. Jeśli nie zależy ci na pracy ciągłej, nie potrzebujesz LAN i zadowala cię słabsze WiFi to możesz kupić MiFi. Z dobrych z LTE polecam E-5372( ma wyjścia na antenę DUAL LTE) lub E-5776(jedno złącze antenowe). Ze stacjonarnych z modemem B-593s-22.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 14157899
    bartikon
    Poziom 9  
    Odświeżając nieco temat, problem mam bardzo podobny, a mianowicie skorzystałem z oferty CP na internet Power LTE. Nie będę się teraz rozwodził jakie sa jego minusy ani plusy, ale fakt jest taki, że posiadam 100gb do wykorzystania w pakiecie nocnym tj. od 1-7 ale tylko i wyłącznie w technologii HSPA+. Korzystam obecnie z sieci LTE i prędkość jest fajna, jednak gdy przełączam się na HSPA+ to prędkośc wynosi około 0.05mb/s co jest lekko mówiąc śmieszne. Testowałem ten wynik w miejscu mojego zamieszania na 3 urządzeniach i jest tak samo. Mało tego, podjechałem pod nadajnik i wykonałem test znajdując się około 50 metrów od niego i wynik prędkości to 0.01mb/s. Napisałem do CP aby sprawdzili czy wszystko z nadajnikiem jest ok, ale czy istnieje takie prawdopodobieństwo, że ja robie coś źle, mam coś zle ustawione itp?
  • #8 14158142
    matek451
    Poziom 43  
    A masz jeszcze podstawowy pakiet danych, zużywa się on zarówno na 3G jak i LTE. Jeśli go wykorzystałeś to masz na pakiecie nocnym limit 32kb/s.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 14158145
    bartikon
    Poziom 9  
    Czyli aby móc korzystać z pakietu nocnego z normalną prędkością muszę to robić zanim wykorzystam pakiet podstawowy tak?
  • REKLAMA
  • #10 14158305
    matek451
    Poziom 43  
    Tak , musisz mieć pakiet podstawowy. Wtedy korzystasz w nocy z tych 100GB na 3G.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z modemem Huawei E367, który po 2,5 roku użytkowania zaczął znacząco obniżać prędkość internetu (do 0.3 mb/s), mimo pełnego zasięgu. Po testach w różnych lokalizacjach oraz użyciu anteny zewnętrznej, użytkownik otrzymał informację od operatora, że modem może być uszkodzony. W odpowiedziach sugerowane są alternatywy, takie jak modem E-3276 z LTE, oraz routery, w tym Huawei i ZTE MF93, z uwagą na ich kompatybilność i przyszłe standardy LTE w Polsce. Użytkownicy podkreślają, że routery MiFi nie są najlepszym wyborem do stałego użytku. Dodatkowo, poruszono kwestię limitów danych w pakietach internetowych, co może wpływać na prędkość po wykorzystaniu podstawowego pakietu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA