logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sherman 201P AC/DC chropowate spoiny w AL, funkcja balans słabo reaguje

slaskman1 22 Lut 2014 14:50 9168 4
REKLAMA
  • #1 13332387
    slaskman1
    Poziom 2  
    Witam! Kilka dni temu nabyłem Shermana 201P ACDC. Kupiłem go dlatego że mój kolega od 6 lat ma bardzo podobnego Shermana 200P ACDC, który spawa genialnie zarówno stal jak i aluminium i w ciągu 6 lat naprawił jedynie jonizator za 300zł. Po rozpakowaniu i zrobieniu prób przez 2 spawaczy aluminium z 10-letnim doświadczeniem (w tym właśnie ten kolega od starego Shermana 200P ASDC) okazało się że ten nasz nowy TIG daje spoinę chropowatą, twardą, trudną do zeszlifowania i bardzo słabo reaguje na pokrętło funkcji balans (powinien upalać elektrodę na niskim balansie a nie robi tego). Mam obawy że takie spoiny z czasem będą pękać i narobimy sobie kłopotów. W związku z tym chcę się spytać o opinię na ten temat. Czy to wada naszego egzemplarza, czy może producent potanił produkt co z tym zrobić? Uznaliśmy ze wspólnikiem że pojedziemy do importera z naszą spawarką, butlą argonu i będziemy testować inne egzemplarze tego samego modelu. Oprócz tego nasza spawarka nie najlepiej zajarza łuk, ale to akurat jest kwestia bliższego ustawienia elektrod węglowych z w jonizatorze. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź ponieważ mamy kilka zleceń do wykonania i musimy szybko rozwiązać problem spawarki. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13399680
    akmaly20
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Witam. Jak tam sytuacja z tym shermanem. Importer coś poradził?
  • REKLAMA
  • #3 13415568
    boven
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Generalnie nie spotkałem się nigdy z takim problemem w 201-ce, więc sądzę że to wada Twojego egzemplarza. Gwarancję masz D2D, to niech producent sobie z tym radzi bo tak jak piszesz być nie powinno.
  • REKLAMA
  • #4 16103752
    elwiz81
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam nabyłem tego shermana niedawno fajnie sie nim spawa i tez mam problem z balansem ale u mnie on reaguje poprostu nie wiem jak go ustawić bo podziałka na potencjometrze jest od -5 do +5 i teraz jak to ma się do % (procentowego ) ustawienia balansu wszędzie jest mowa o 70% na minusie jak to ustawić na tym oznaczeniu??
  • #5 18939554
    bikemax
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Też mam podobny problem z tą spawarka. Balans albo nie działa w ogóle albo jakby prawie nie reagował. Gwarancja dawno się skończyła A dopiero teraz miałem okazję przetestować ac. Zawiozłem ją do serwisu przy okazji przeglądu innej spawarki. Serwisant też stwierdził że coś z tym balansem jest nie tak. Generalnie przy ustawieniu balansu na poziomie minimalnym czyli 10% to prawie można coś pospawac ale elektroda bardzo szybko się topi i cały uchwyt grzeje, przy przedstawianiu balansu nie dzieje się prawie nic, a przy ustawieniu na 90% topi elektrode od razu. Wygląda tak jakby ustawienie balansu zaczynało się od 60 zamiast 5. Poradził ktoś sobie z tym problemem?
REKLAMA