Witam! Kilka dni temu nabyłem Shermana 201P ACDC. Kupiłem go dlatego że mój kolega od 6 lat ma bardzo podobnego Shermana 200P ACDC, który spawa genialnie zarówno stal jak i aluminium i w ciągu 6 lat naprawił jedynie jonizator za 300zł. Po rozpakowaniu i zrobieniu prób przez 2 spawaczy aluminium z 10-letnim doświadczeniem (w tym właśnie ten kolega od starego Shermana 200P ASDC) okazało się że ten nasz nowy TIG daje spoinę chropowatą, twardą, trudną do zeszlifowania i bardzo słabo reaguje na pokrętło funkcji balans (powinien upalać elektrodę na niskim balansie a nie robi tego). Mam obawy że takie spoiny z czasem będą pękać i narobimy sobie kłopotów. W związku z tym chcę się spytać o opinię na ten temat. Czy to wada naszego egzemplarza, czy może producent potanił produkt co z tym zrobić? Uznaliśmy ze wspólnikiem że pojedziemy do importera z naszą spawarką, butlą argonu i będziemy testować inne egzemplarze tego samego modelu. Oprócz tego nasza spawarka nie najlepiej zajarza łuk, ale to akurat jest kwestia bliższego ustawienia elektrod węglowych z w jonizatorze. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź ponieważ mamy kilka zleceń do wykonania i musimy szybko rozwiązać problem spawarki. Pozdrawiam