vollvek napisał: zetor6245 napisał: Z tego co zrozumiałem to brak sterowania na wężu (pełny otwór) to spowoduje brak ciśnienia doładowania a zamknięcie otworu spowoduje maksymalne ciśnienie doładowania.
Brak sterowania na wężu maksymalne ciśnienie doładowania, zamknięcie otworu nic nie zmieni nadal maksymalne ciśnienie.Żeby obniżyć ciśnienie musisz podać ciśnienie na ten wężyk. Można spróbować połączyć ten wężyk z króćcem na stronie powietrza turbiny i sprawdzić ile wtedy będzie pompować. Jak za mało będzie pompować to założyć zwężkę na ten wężyk by zdławić ciśnienie. Jak za dużo to niestety trzeba zmieniać ten siłownik.
Nie czytaj tego co pisze
rzemyk90 albo czytaj z braniem poprawki że nie wszystko co pisze jest poprawne.
To co masz na myśli to jest zawór wastegate, sterowany tylko i wyłącznie ciśnieniem .
Autor ma to co dałem na schemacie. Przewód od wysokiego ciśnienia jest stalowy. Zwróc dokładnie na pierwsze zdjęcie.
Dodano po 6 [minuty]:
To jest dokładnie ten zawór, który masz na myśli. Tak jak piszesz będzie działać. Ciśnienie otwiera zawór.
Dodano po 2 [godziny] 11 [minuty]:
Znalazłem dokładny schemat działania tego zaworu w samochodzie volvo.Czyli jest tak jak pisałem wcześniej.
Stalowy przewód, dokładnie ten widoczny bardzo dobrze na tym zdjęciu :
Ma za zadanie wytworzyć ciśnienie napierające na sprężynę wstępną w zaworze wastegate. Przewód zaznaczony kolorem czerwonym na tym schemacie:
jest połączony z zaworem wastegate oraz z zaworem regulującym elektrycznym, który jest sterowany przez sterownik. Do zaworu są podłączone jeszcze 2 przewody - jeden od podciśnienia z kolektora ssącego turbo, drugi od ciśnienia doładowania. W kolektorze ciśnienia mamy również czujnik ciśnienia doładowania. Sterownik widzi lub zawór czuje wartość doładowania, i jeżeli ona jest przekroczona , mają za zadanie wysterować zawór elektroniczny za pomocą podciśnienia(lub próżni) aby otworzyć grzybek w zaworze wastegate(WG) w celu upustu spalin, natomiast kiedy ciśnienie doładowania się wyrówna do odpowiedniego poziomu to zawór elektryczny się zamyka za pomocą przewodu ciśnieniowego od kolektora doładowania lub robi to sterownik. Jednak w zaworze elektrycznym bez celu te podciśnienie nie jest podłączone.
Także sterowanie zaworu jest przez gumowy czarny przewód, za pomocą elektrycznego zaworu który otrzymuje sygnał od sterownika silnika. Więc dopóki tam nie będzie podciśnienia turbosprężarką będzie pompowała do pokonania siły nacisku sprężyny w zaworze WG ( Może to być np. 1.5 bara-granica bezpieczeństwa ) .
Rozważałem jeszcze sytuację, gdzie w czerwonym przewodzie byłoby ciśnienie. Ciśnienie zamykałoby zawór, zresztą po drugiej stronie membrany jest również ciśnienie, prosto z turbo. Wyrównywałoby się wtedy. Dodatkowo zamyka zawór sprężyna, a jej wartość jest obliczona w ten sposób aby pokonąć siłę nacisku wywieraną przez gazy spalinowe. Więc nie jestem przekonany do takiego rozwiązania, możliwe że i tak jest. Tylko po co jest podciśnienie do zaworu sterującego ?
Trzecia opcja działania zaworu elektrycznego to jest dławienie przepływu powietrza. Przez zawór WG stale przepływa powietrze(jednocześnie chłodząc go) od stalowego przewodu, wypływa gumowym. W czasie kiedy elektryczny zawór zamknie się, zwiększa się ciśnienie napierające na zawór WG i on wtedy się otwiera. Podciśnienie wtedy zabiera nadmiar powietrza, powodując stały przepływ powietrza przez zawór WG.