logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z odczytem na ICL7106 (chyba wina zasilania?)

04 Mar 2006 15:14 3616 9
REKLAMA
  • #1 2373497
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2373708
    piotrus
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Hejka jeśli piszesz że jedynie uklad zasilany z bateri działa dobrze !!!
    ".... Jedynie układ miernika zasilony z baterii 9V (6F22R), nie powoduje zakłóceń w odczycie temperatury, stąd przekonanie o wadliwej konstrukcji mojego zasilania. "..

Znaczy to że masz racje a wada tkwi w ukaldzie zasialnia ponieważ w twoich schemwtach jest błąd (DUŻY BŁĄD). Z transformator otrzymujesz napięcie zmienne a ty zamiast je wyprostować to ty wpinasz diody szeregowo i "robisz" zasialnie ukladu nie naoięciem stałym tylko napięciem tętniacym!!! Radził bym abyś przed stabilizatorem dał mostek Gretza i zwiększył pojemności elektrolitów na 1000uF.
    powinno pomóc
  • #3 2373790
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2373855
    piotrus
    Poziom 15  
    ale ja bym dał mostek Gretza na oba prostowniki!!!!
  • #5 2373865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2373930
    piotrus
    Poziom 15  
    w tym układzie pierwszym przy taki połączeniu napewno nie uzykasz napięcia stałego!!!!

tam nie ma na wejściu prostownika

a mam pytanko jakie napięcie masz na uzwojeniu transformatora??

Dodano po 8 [minuty]:

poza tym z tego co ja wiem to ten układ można zasilać jednym napieciem zaraz wyśle ci aplikacje

http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/data/National_Semiconductor/docs/lm324.pdf

poszukaj na tej stronie
  • #7 2374116
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 2377074
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2381511
    piotrus
    Poziom 15  
    Nie ma sprawy polecam sie!!!

piotrus
  • #10 2385035
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    A ja bymm sugerował: kondensator 100nF równolegle do uzwojenia trafa, do którego podłączasz mostek,
    i 10nF między końcami tego uzwojenia, a masą; i może jednak nie rozdzielać zbyt starannie obu obwodów
    - jest ryzyko pojawienia się różnicy potencjałów między nimi i napięć na wejściach ICL-a poza zakresem -
    minimum to np. połączenie w układzie ICL-a IN- z dzielnikiem z zasilania ICL-a (w jakimś układzie
    aplikacyjnym ICL-a IN- jest połączone z paroma innymi elementami ukłądu - to wystarczy).

Można też zrobić współne zasilanie - ICL mierzy różnicę potencjałów na wejściach IN+ i IN+, tylko trzeba
    tak zaprojektować układ, by żadne z tych napięć nie wyszło poza zakres, w którym ICL umie mierzyć -
    i wtedy oczywiście IN- ma być połączony tylko z układem mierzonym, a nie np. z COM ICL-a.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył niestabilnych odczytów temperatury na woltomierzu panelowym AVT opartym na układzie ICL7106, które pojawiały się okresowo i na przemian z prawidłowymi wskazaniami. Pomiar napięcia z baterii był stabilny, co wskazywało na problem z zasilaniem modułu miernika. W układzie zasilania stosowano transformator z prostownikiem jednopołówkowym i symetryczne napięcia ±5V do zasilania wzmacniacza operacyjnego LM324. Wskazano, że prostownik nie zapewnia napięcia stałego, a zastosowanie diod szeregowo bez mostka Graetza powodowało tętnienia. Próby zwiększenia pojemności filtrujących kondensatorów (do 1000µF) nie przyniosły efektu. Kluczowym rozwiązaniem okazało się dołączenie niewielkich kondensatorów ceramicznych (100nF) równolegle do diod prostownika, co ustabilizowało odczyty ICL7106. Dodatkowo zasugerowano filtrację napięcia zasilania transformatora kondensatorami 100nF i 10nF oraz rozważenie wspólnego zasilania układów pomiarowych, aby uniknąć różnic potencjałów i zakłóceń na wejściach ICL. Dokumentacja LM324 została wskazana jako pomocna przy projektowaniu zasilania i układu pomiarowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA