Witam, zaprojektowałem sobie na podstawie kilku schematów termostat do akwarium. w zasadzie całość działa dobrze bez problemów. Jednak jest jeden kłopot z odczytem temperatury, który odbywa się na woltomierzu panelowym z AVT http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=7685 Odczyt po skalibrowaniu całości urządzenia jest poprawny, ale co jakiś czas moduł miernika „świruje” pokazując dziwne wartości. Dzieje się to cały czas na przemian z prawidłowym wskazaniem i pokazują się rożnie nieznane wartości (przykładowo jeśli jest temperatura 25.7 to na wyświetlaczu LCD widać 25.7 > 00.3 > 25.7 > 10.8 > 25.7 > 18.2 > 25.7 > 12.8 > 25.7 > 09.4 > 25.7 itd.) odbywa się to w rożnych odstępach czasu w przedziale od 0.5s do 5s. Dodatkowo podłączyłem drugi multimetr ustawiony na pomiar napięcia do 200mV i w nim odczyt jest stabilny bez zakłóceń. Doszedłem zatem do wniosku, że problem tkwi prawdopodobnie w zasilaniu samego modułu. Na próbę zrobiłem 2 różne wersje zasilania tego modułu, gdzie wszystko wydaję się być dobrze, ale w obydwu przypadkach efekt „świrowania” występuje. W załączeniu dodałem owe rozwiązania zasilania, które w zasadzie nie powinny powodować problemów, układy są celowo zrobione na zupełnie oddzielnym uzwojeniu transformatora oraz osobnym prostowniku i stabilizatorze, co zapewnia zgodność z założeniami producenta oraz notą katalogową układu ICL7106. Jedynie układ miernika zasilony z baterii 9V (6F22R), nie powoduje zakłóceń w odczycie temperatury, stąd przekonanie o wadliwej konstrukcji mojego zasilania.
Bardzo proszę o poradę co do moich wersji zasilania bo w zasadzie skończyły mi się pomysły na ustabilizowanie tego woltomierza (ekranowałem już przewody, moduł), a użycie baterii dla samego miernika w urządzeniu zasilanym z sieci wydaje mi się nieco absurdalne.
P.S. Układ samego miernika panelowego LCD to klasyczna aplikacja układu ICL7106 z połączonymi na stałe pinami IN-LO, REF-LO, COMMON, stąd rozwiązanie zasilania odbywa się na odrębnym obwodzie i uzwojeniu transformatora.
Bardzo proszę o poradę co do moich wersji zasilania bo w zasadzie skończyły mi się pomysły na ustabilizowanie tego woltomierza (ekranowałem już przewody, moduł), a użycie baterii dla samego miernika w urządzeniu zasilanym z sieci wydaje mi się nieco absurdalne.
P.S. Układ samego miernika panelowego LCD to klasyczna aplikacja układu ICL7106 z połączonymi na stałe pinami IN-LO, REF-LO, COMMON, stąd rozwiązanie zasilania odbywa się na odrębnym obwodzie i uzwojeniu transformatora.