logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się zawiesza i restartuje, czerwona dioda na płycie głównej - co robić?

tracer10 21 Mar 2014 22:10 3171 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak znaleźć przyczynę zawieszania się i samoczynnych restartów komputera, gdy po starcie miga czerwona dioda na płycie głównej?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną są problemy z zasilaniem, więc komputer trzeba sprawdzić na porządnym, markowym zasilaczu podłączonym w tej samej konfiguracji, bo ten AQce/Alpine został uznany za podejrzany i do wymiany [#13429507][#13432635][#13433794] Sam test zasilacza w innym komputerze niewiele daje, bo musi on działać pod Twoim obciążeniem; warto też obejrzeć kondensatory na płycie i w zasilaczu, czy nie są spuchnięte lub wylane [#13429905] Jeśli po podmianie zasilacza problem zostaje, trzeba uruchomić komputer w podstawowej konfiguracji, przetestować pamięć Memtestem i pojedynczo, a także podać temperatury CPU/GPU oraz SMART dysku [#13429507][#13480519] Warto wyczyścić płytę i kondensatory z kurzu oraz sprawdzić poprawność montażu chłodzenia procesora i pasty termicznej [#13458000][#13429507] W wątku podkreślano też, że takie tanie zasilacze mogą uszkodzić cały komputer, więc ich wymiana była najważniejszą rekomendacją [#13485327][#13457737]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 13429448
    tracer10
    Poziom 8  
    Ocena: 18
    Witam mam pewien problem z moim komputerem mianowicie już od jakiegoś czasu miałem problem że przeglądając neta czy słuchając muzyki lub grając komputer się zawieszał na chwilę po czym przez parę chwil popracował normalnie ale potem nagle ikonka myszki przybierała jakieś dziwne kształty gry zaczęły działać wolniej. Reinstalacja systemu nie wiele pomogła przez jakiś czas było ok potem problem powrócił (reinstalowałem tylko dysk systemowy reszta nie ruszona ale przeskanowana i wyczyszczona z wirusów) teraz nawet nie raz się zawieszał i musiałem go wyłączać albo włącznikiem albo przyciskiem reset chociaż i nie raz nie zawsze od razu się wyłączał no i w końcu dzisiaj się zawiesił podczas przeglądania internetu wyłączyłem go przyciskiem włączyłem ponownie ale komp przez chwilę tak jak by się włączał, wyłączył się i na nowo po chwili włączał mam otwarty boczny panel i na płycie głównej świeciła taka czerwona dioda. Co może być przyczyną tych problemów? specyfikacja mojego komputera to procesor Intel i3 płyta głowna Gigabyte Q57M-S2H ram 2x2GB Goodram 10600DIMM zasilacz firmy AQce 700w grafika Nvidia GTS450 system operacyjny Windows 7.
  • REKLAMA
  • #2 13429507
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    tracer10 napisał:
    AQce 700w

Daj zdjęcie tabliczki znamionowej.

Chłodzenie procesora poprawnie zamontowane? Pasta dobrze nałożona? RAM testowałeś Memtestem?

Najpierw zasilacz pod lupę weźmy. Podmień go na próbę.
  • #3 13429819
    tracer10
    Poziom 8  
    Komputer się zawiesza i restartuje, czerwona dioda na płycie głównej - co robić?
    Tego zasilacza używam już od 1,5 roku i jakoś z nim większych problemów nie miałem, chłodzenie było dobrze zamontowane do procka a pastę chciałem zmienić parę minut po napisaniu postu, wyczyściłem procka i radiator ale pasty mi nie starczyło muszę nową kupić. Mały edit jutro podłączę swój zasilacz do drugiego kompa i w taki sposób go przetestuje czy działa.
  • #4 13429905
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj.
    tracer10 napisał:
    utro podłączę swój zasilacz do drugiego kompa i w taki sposób go przetestuje czy działa.

Tylko co to da, że uruchomi się na innej konfiguracji (inne obciążenia poszczególnych linii)?
    Ma działać z Twoją konfiguracją a nie "gdzieś w kosmosie".
    Sprawdź kondensatory zarówno na płycie jak i w tym zasilaczu, czy nie są spuchnięte/wylane.
  • #5 13431482
    tracer10
    Poziom 8  
    Dla pewności podłączyłem ten zasilacz pod starego kompa wszystkie piny poprawnie podłączone komp nawet nie zastartował. Płyta główna wygląda w porządku tak mi się zdaje mogę zarzucić zdjęcie jak będzie potrzeba.
  • #6 13431744
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 725
    Załatw sobie rekomendowanej marki zasilacz o odpowiedniej mocy i będziesz mógł wykluczyć winę zasilacza.

I jeszcze to dumne 700W na zdjęciu :D
  • REKLAMA
  • #7 13432002
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    BILGO napisał:
    I jeszcze to dumne 700W na zdjęciu :D

Co nie? :D Ten zasilacz obciążyć do 400W to już by go szlag trafił na pewno :D

Do wymiany NA WCZORAJ tracer10.
    Takie same naklejki miały wybuchowe Colors(h)ity:
    I podobnie powalającą tabliczkę znamionową :P
  • #8 13432045
    tracer10
    Poziom 8  
    Zasilacz działał przez 1,5 roku aż do wczoraj muszę kupić nowy, mam nadzieję że nic poza zasilaczem się nie zepsuło.
  • REKLAMA
  • #10 13432526
    tracer10
    Poziom 8  
    Zrobiłem kilka fotek płyty głównej mam nadzieję że pomogą Komputer się zawiesza i restartuje, czerwona dioda na płycie głównej - co robić? Komputer się zawiesza i restartuje, czerwona dioda na płycie głównej - co robić? Komputer się zawiesza i restartuje, czerwona dioda na płycie głównej - co robić? Komputer się zawiesza i restartuje, czerwona dioda na płycie głównej - co robić? Komputer się zawiesza i restartuje, czerwona dioda na płycie głównej - co robić? Komputer się zawiesza i restartuje, czerwona dioda na płycie głównej - co robić? Komputer się zawiesza i restartuje, czerwona dioda na płycie głównej - co robić? Komputer się zawiesza i restartuje, czerwona dioda na płycie głównej - co robić?
  • #11 13432635
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Jest ok, wymień zasilacz i problem powinien ustąpić.
  • #12 13432888
    tracer10
    Poziom 8  
    Dobrze wiedzieć ale teraz się zastanawiam czy zasilacz był także problemem tych wszystkich chwilowych zawiech kompa i dziwnego zachowania się myszki.
  • REKLAMA
  • #13 13433794
    Dacomos
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Najprawdopodobniej tak :-)
  • #14 13457737
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ja zaryzykowałbym stwierdzeniem, że na pewno. Radzę na przyszłość już nie kupować takiego złomu, bo następnym razem możesz już nie mieć takiego farta i spalisz sobie komputer w najmniej oczekiwanym momencie.
  • #15 13458000
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Wracając do tych zdjęć.

Zobacz sam, jak masz oblepione kurzem kondensatory. Warto je wyczyścić, by miały dobre chłodzenie.
  • #16 13477821
    tracer10
    Poziom 8  
    Niestety wymiana zasilacza nie pomogła dalej jest ten sam problem, 10 sek rozruchu i wyłączenie i tak w kółko, a wcześniej zapomniałem dodać że podczas tych 10sek na płycie głównej świecą się wszystkie 4 diody led.
  • #17 13477834
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    tracer10 napisał:
    Niestety wymiana zasilacza nie pomogła dalej jest ten sam problem

Na jaki?
  • #18 13477958
    tracer10
    Poziom 8  
    Firma Alpine
  • #19 13480497
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Powiem szczerze, że pierwsze słyszę, żeby taka firma produkowała zasilacze. Zawaliłeś trochę temat, ponieważ wstawić coś pewniejszego, np. używanego Chieftec'a, ale to już Twoja sprawa. Mnie coś się tak wydaje, że po prostu wymieniłeś złom na złom, dlatego problem nie ustąpił, aczkolwiek nie można też wykluczyć, że to nie zasilacz.
  • #20 13480519
    uzzo
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    wyczyść płytę główną z kurzu, podaj temperatury CPU i grafiki, przetestuj ramy pojedynczo, podaj smart z dysku,

najlepiej wszystko na stół, odpal w podstawowej konfiguracji.
  • #21 13480559
    gujarat6
    Poziom 12  
    Czytałeś tamten temat co podesłali? ---> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html Sporo jest takich czarnych list. Lepiej kupić jakiś nawet 450W http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-450...m-wentylator-eu-version-cp-9020049-eu-527950/ Starczyłby taki za niecałe 150zł.

Dodano po 3 [minuty]:

Piotr160292 napisał:
    Mnie coś się tak wydaje, że po prostu wymieniłeś złom na złom, dlatego problem nie ustąpił,
    Dokładnie ;]
  • #22 13480570
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Też swoją drogą tak to właśnie jest, jak się kupuje gotowce z marketu, albo polega się na opinii pseudo doradców w sklepach komputerowych, którzy tylko patrzą żeby sprzedać, a nie dobrze doradzić klientowi. Wystarczyło tylko choćby nawet tutaj zwrócić się o pomoc w złożeniu komputera i wtedy nie byłoby takich cyrków.
  • #23 13480601
    gujarat6
    Poziom 12  
    Poczytałem troche o zasilaczach tej firmy i wyszło
    Kacperek060 napisał:
    zasilacz moze dzialas jeszcze kilka lat ale rownie dobrze jutro juz moze sie spalis i sprzet za soba

Kasek21 napisał:
    Ten PSU to badziew i należy go wymienić.

W kilku tematach na elektrodzie, więc nie radzę ryzykować i jednak kupić inny...
  • #24 13481369
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Dokładnie, do dwóch tyg. bodaj bez podania przyczyny towar można zwróćić, a więc sugerowałbym skorzystać z tego prawa i pozbyć się tego badziewia. :/
  • #25 13482912
    tracer10
    Poziom 8  
    Panowie ja rozumiem że to nie jest jakieś super cudo , ale kosztował 45 e.
    Po tym jak nie odpalił pożyczyłem kolejny nowy od znajomego i jest to samo.
    Tenże znajomy kupił go z miesiąc temu za podobną cenę i u niego póki co gra.

Może nie są to najwyższych lotów zasilacze no ale chyba jak dwie nówki nie pomagają to już bez przesady z tą ich dziadowską marką.
    Nawet totalny syf powinien chociaż odpalić kompa , tak ? a dwa pod rząd ?
  • #26 13485327
    gujarat6
    Poziom 12  
    Chodzi o to, że ten syf może rozwalić ci cały komputer. Nie wiemy kiedy, dlatego mówimy Ci, żebyś kupił inny. Nie musi być on źródłem problemu, ale prawdopodobnie niedługo się nim stanie.
  • #27 13487836
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ok, jak chcesz sobie spalić całego kompa, Twoja sprawa.
  • #28 13487874
    monrad
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam ,miałem podobny problem -winny był złapany wirus z netu-też się wyłączał i załączał-dobry program antywirusowy załatwił temat- nie potrzeba wymieniać żadnych podzespołów.
  • #29 13487894
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Zasilacz trzeba, ponieważ jak nie tylko ja pisałem może z dużym prawdopodobieństwem spalić komputer.

Dodano po 3 [minuty]:

monrad napisał:
    winny był złapany wirus z netu-

W takim razie powinieneś rozważyć zmianę antywirusa, bo ten fakt niestety nie świadczy dobrze o jego skuteczności. :/ Ja od dwóch lat siedzę na Kasperkskim w wersji premium i nie złapałem ani jednego wirusa, nawet pomimo tego, że często odwiedzam strony o podwyższonym ryzyku infekcji. Program jest o tyle dobry, że skanuje strony podczas ich wczytywania, dzięki czemu jeżeli jest wirus, to Kaspersky zablokuje wczytywanie strony i tym samym nie dopuści do infekcji systemu. Uważam, że 150 zł. jak na licencję na rok dla dwóch komputerów to nie jest wydatek, tym bardziej, że można się z kimś złożyć na pół jak nie potrzebuje 2 licencji. Kolejnym plusem jest to, że nie trzeba płacić za aktualizację do nowszej wersji. Wystarczy aktywować program na klucz do poprzedniej wersji i tyle. Ja tak zrobiłem przy aktualizacji z 2013 na 2014, bo 2013 nie miał wsparcia dla Windows 8 i przyjęło mi klucz bez najmniejszego problemu. Fajne jest też to, że Kaspersky Lab nie robi żadnych problemów przy przeniesieniu licencji na inny komputer. Wystarczy tylko z poprzedniego komputera odinstalować program bez żadnego wydzwania i tłumaczenia się.
  • #30 13541477
    tracer10
    Poziom 8  
    Wymiana płyty głównej na nową nie pomogła, teraz nawet jest gorzej zaświeci się światełko na pół sekundy i nic wszystkie kabelki są poprawnie podłączone. Już nie wiem co mam z tym robić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zawiesza się i restartuje, a na płycie głównej świeci czerwona dioda. Po reinstalacji systemu i skanowaniu w poszukiwaniu wirusów, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilacza, kondensatorów na płycie głównej oraz testowanie pamięci RAM. Wymiana zasilacza na model lepszej jakości jest zalecana, ponieważ obecny zasilacz (marki Alpine) może być wadliwy. Po wymianie zasilacza problem nie ustąpił, co sugeruje, że przyczyna może leżeć w innych komponentach, takich jak płyta główna lub wirusy. Użytkownik został również poinformowany o konieczności ponownej instalacji systemu po wymianie kluczowych podzespołów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA