logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki VL 1500 1998 - Przerywanie przedniego cylindra, czarna rura, strzały w tłumik

tomczykhbr 23 Mar 2014 17:13 3678 6
REKLAMA
  • #1 13434970
    tomczykhbr
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Problem mam dość poważny jak dla mnie i dość irytujący. Moj motocykl to Suzuki VL 1500 rok 1998. Sprawa jest taka że od jakiegoś czasu mam problem z przerywającym przednim cylindrem. Motocylk zaczał mi przerywać aż wkońcu przestał chodzic na przedni cylinder. Zaprowadziłem do mechanika który wymienił mi świece i zsynchronizował gażniki no i miało być dobrze. Po przejechaniu lekko ponad tysiąca kilometrów problem wrócił spowrotem zaczał najpierw przerywać aż wreszcie przestał chodzić. Tym razem motocykl poszedł do innego mechanika który znowu wymienił świece i przeczyścił gażniki pózniej je synchronizując no i znowu było dobrze przez jakiś czas aż do dzisiaj gdy przedni cylinder znowu zaczał przerywać. Rura zakopcona na czarno jak zaczyna przerywać, a kiedy motocykl zjeżdża np z górki na zakręconym gazie to strzela w tłumik, rury jedynie ze spiralami w środku firmy COBRA. Prosze o pomoc bo nie uśmiecha mi sie zaprowadzać motocykla co 1000 km do mechanika a nie wiem co to może być.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13436755
    paweld69
    Poziom 28  
    Ocena: 356
    Jaki kolor elektrod świecy, czy w baku masz dużo paliwa ? (przy niskich stanach cylinder przerywa)
  • #4 13438943
    tomczykhbr
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Paliwa jest aż nadto a kolor swiecy jeszcze nie wiem musze odkręcić i zobaczyć bo jak dotychczas to moim sprzętem zajmował sie mechanik
  • REKLAMA
  • #5 20929553
    darosmart
    Poziom 1  

Cześć, trochę czasu minęło i pewnie wszystkie problemy zostały rozwiązane.
    Mimo wszystko, jeśli ktoś miał podobny problem, to co zrobił?
    W moim VL1500 z 98r występują takie same objawy:
    - czarna rura,
    - świece czarne,
    - na nowych świecach mogę przejechać maksymalnie 500-600 km i przestaje palić. Oczywiście wcześniej daje sygnały nierównej pracy i czasem gaśnie.
    Gaźnik był czyszczony, zmniejszono ilość paliwa w mieszance i wykonano synchronizację gaźników - te czynności wykonał mechanik.
  • REKLAMA
  • #6 20932793
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 158
    Witam, identycznie mial Znajomy wiele lat temu w 'Virago' - swieca w przednim cylindrze ciagle 'padala co kilkaset km jazdy' i co sie okazalo : w cewce zaplonowej - kabel wysokiego napiecia od przedniego cylindra byl maksymalnie 'zielony - utleniony' od wilgoci [ woda z deszczu - dostawala sie do cewki / po ramie i kablach wysokiego napiecia i najwiecej wlewalo sie do gniazda kabla od przedniego cylindra akurat ], dlatego iskra na przedniej swiecy byla bardzo slaba i swieca nie osiagala temperatury pracy / nagar nie wypalal sie na jej elektrodach / swieca 'padala', bo zaklejala sie sadza i nagarem...
    Wystarczylo - ze wyjalem kable z cewki wys. napiecia i je prawidlowo 'zarobilem', oczyscilem - wcisnalem na miejsce i silnik 'odzyskal moc' od razu i juz nigdy nie bylo problemow z 'padajaca przednia swieca'...
    Pozdrawiam.
  • #7 20933770
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2536
    Czarna świeca oznacza pracę na bardzo bogatej mieszance, wręcz jak na ssaniu.
    Widzę że w tym modelu to jest częsty problem.
    Gaźniki są typu opadowego, więc są mają problem z pływakami pracującymi wręcz poziomo, a za tym z zachowaniem prawidłowego poziomu paliwa w gaźniku podczas jazdy i różnych warunków pracy (wibracje, wstrząsy, przechyły, przyśpieszenia boczne i wzdłużne). Jeśli gaźniki są produkcji Mikuni, to w zasadzie nie wiadomo jak prawidłowo przeprowadzić regulację poziomu paliwa bo każda serwisówka inaczej pisze i inaczej interpretuje (F.L. czy F.H.).
    Nieoryginalne wydechy powodują zmianę przepływu spalin, co ma wpływ na przepłukiwanie silnika, a więc konieczność regulacji gaźnika na zupełnie inne ustawienia niż to podano w serwisówce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przerywającym przednim cylindrem w motocyklu Suzuki VL 1500 z 1998 roku. Po wymianie świec i synchronizacji gaźników przez dwóch mechaników, problem powraca, objawiając się czarną rurą wydechową oraz strzałami w tłumik. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie koloru elektrod świec, stanu paliwa w baku oraz ewentualnych problemów z cewką zapłonową, która mogła być uszkodzona przez wilgoć. Zwracają również uwagę na bogatą mieszankę paliwową, co może być spowodowane niewłaściwą regulacją gaźników, szczególnie w modelach z gaźnikami Mikuni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA