logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prostownik z automatycznym wyłącznikiem - brak ładowania, napięcie 17V na klemach

_-MoKrY-_ 08 Kwi 2005 16:24 21653 7
  • #1 1386802
    _-MoKrY-_
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Zrobiłem prostownik z załącznika....i zonk nie działa. Wstępne uruchomienie wg wskazówek z instrukcji i jest problem bo napięcie na bazie t1 wynosi około 12Vtak jak na kolektorze t2...reszta w porządku. Pomyślałem: a nóż zadziała, podłączyłem do sieci, zaciski sru na akumulator i nie ładuje...prąd nie płynie napięcie pomiędzy klemami wynosi okolo17V

HELP
    Załączniki:
    • prostownik wylaczaniem.pdf (138.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1386921
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Jak włączysz ten prostownik szeregowo z akumulatorem przez amperomierz to jaki prąd pokazuje.
  • #3 1387558
    _-MoKrY-_
    Poziom 12  
    praktycznie 0....no 0,01A
    ale to pewnie przeklamanie
  • #4 1387946
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    1. Coś pomieszałeś i źle złozyłeś
    2. Któryś element miałeś uszkodzony
    3. NIestety jest mozliwośc ze układ został zamieszczony w gazecie tylko teoretycznie (nie zmontowany i niesprawdzony)
  • #5 1388305
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Cytat:
    ..napięcie na bazie t1 wynosi około 12V

nie bazie -> bramce

Cytat:
    Pomyślałem: a nóż zadziała, podłączyłem do sieci, zaciski sru na akumulator i nie ładuje...prąd nie płynie napięcie pomiędzy klemami wynosi okolo17V

napiecie miedzy klemami porownywalne z napieciem za prostownikiem w Twoim ukladzie - nie ma prawa ladowac.
  • #6 1388375
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Odlutuj jedną nogę diody zenera D3 i zmierz tak jak poprzednio prąd jakim ładuje akumulator.
  • #8 1388936
    _-MoKrY-_
    Poziom 12  
    mgim napisał:
    A nie przypuszczasz słabej wydajności prądowej transformatora i masz za małe napięcie po obciążeniu go układem.

transformator napewno jest wystarczajacy => 150VA napięcia na wtórnym tez oki

odlutuje tą zenere i zmierze prąd...i moze kupie jeszcze jena bo ta z odzysku byla..nie mieli takiej w sklepie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował prostownik z automatycznym wyłącznikiem według załączonego schematu, jednak urządzenie nie ładuje akumulatora, mimo napięcia około 17V na klemach. Pomiar prądu ładowania wykazał praktycznie 0A. Wskazano możliwe przyczyny: błędy w montażu, uszkodzone elementy lub teoretyczny, nieprzetestowany układ z publikacji. Zwrócono uwagę na poprawne określenie napięcia na bramce tranzystora oraz na fakt, że napięcie na zaciskach prostownika jest zbliżone do napięcia na wyjściu, co uniemożliwia ładowanie. Zaproponowano odlutowanie jednej nóżki diody Zenera D3 w celu ponownego pomiaru prądu ładowania. Sugerowano również sprawdzenie wydajności prądowej transformatora, jednak użytkownik potwierdził, że transformator 150VA jest odpowiedni, a napięcie wtórne prawidłowe. Planowane jest wymienienie diody Zenera, gdyż obecna pochodzi z odzysku i w sklepie nie było odpowiednika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA