Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens EQ5 słabo spienia mleko

Beti240 09 Apr 2014 19:22 45696 26
    Beti240
    Level 9  
    Witam
    Ekspres zaczął słabo spieniać mleko. Wykonałam odkamienianie i czyszczenie- nic nie pomogło. Dysza jest czysta. Jaka może być przyczyna?
    Lukasz3232
    Level 19  
    Nie miałem kontaktu z tym Siemensem, ale w każdym ekspresie z którym miałem do czynienia w dyszy spieniania jest mały otwór do zasysania powietrza. To właśnie powietrze zasysane z zewnątrz i wtłaczane przez pęd pary do mleka tworzy pianę. Otwór ten jest niewielki i często ulega zapchaniu, prawdopodobnie i w tym przypadku jest tak samo.
    Beti240
    Level 9  
    Dziękuję za odpowiedź. Niestety to chyba nie kwestia otworu, wszystko jest czyste i drożne. Mam wrażenie, że mleko z dyszy wypływa pod mniejszym ciśnieniem, ale to do czego mogę się dostać z zewnątrz, nie jest pozapychane. Co jeszcze może być przyczyną?
    Kris1809
    Level 14  
    Witam.
    Mógł by Pan to bardziej opisać ? leci pełnym strumieniem ? rozchlapuje ? więcej szczegółów.Pozdrawiam
    dugass
    Level 10  
    Witam. Mam to samo własnie z Eq5. Ekspres a własciwie dysza pary nie wytwarza pianki tylko podgrzewa mleko. Działał zawsze dobrze i cieszyłem się bardzo dobrą kawką z grubą pianą i nagle coś się zmieniło. Czy to wina nieszczelności może gumki oringowe do wymiany? Dysze rozbierałem wielokrotnie i składałem myłem czyściłem więc nic tam nie może byc pozapychane. Jakieś propozycje rozwiązania problemu?
    dugass
    Level 10  
    Witam. Problem ze spienianiem mleka w Siemensie EQ5 został rozwiązany :) pomogło dokładne mycie i płukanie w gorącej wodzie z płynem do naczyń. Oczywiście należy całą dysze rozebrać i płukać każdy element. Nie było żadnych widocznych zabrudzeń w dysz a jednak po opłukaniu wyschnięciu i złożeniu dyszy ekspres ponownie zrobił gęstą piankę z mleka. Opisane było to w instrukcji obsługi ale jakoś tego nie doczytałem :D pozdrawiam
    tgamalski
    Level 11  
    U mnie po 1,5 roku użytkowania przestał spieniać (działał jak tylko podgrzewacz). Rozebrałem ten "mechanizm" spieniania przemyłem i przedmuchałem go dokładnie. Najbardziej pomogło jednak przeczyszczenie gumowego korka na górze spieniacza, w nim jest taka mała dziurka która delikatnie przepchałem igłą. Po tym wszystko zadziałało idealnie.
    dugass
    Level 10  
    Dokladnie tak. Ten gumowy element musi miec malenki otwor ktory czesto sie zapycha i przez to nie dziala spieniacz jak powinien. Najlepiej przepchac go igla ale nie powiekszac.
    andym2
    Level 10  
    Dziękuję Wszystkim za podpowiedź.Winny całemu zamieszaniu u mnie był oczywiście mały koreczek z dziurką jak się potem okazało. Otwór był przytkany i z pianki nici-a teraz po wyczyszczeniu (przetkaniu igiełką ) jest jak nowy.
    xmajdan
    Level 11  
    Witam. W moim przypadku w expresie Siemens EQ.3 należało wyczyścić kruciec na który nakłada się rurkę do spełniania mleka. Jest tam malutki rowek przez które powietrze dostaje się do rurki. I to powietrze wytwarza pianę. Jeśli rowek był zatkany mleko robiło się tylko ciepłe.
    Odin
    Level 11  
    Witam,
    Stary temat ale mam taki sam problem i również postanowiłem przeczyścić gumowy korek z dziurką ale chyba niechcący powiększyłem tą dziurkę bo teraz jakby dostawał za dużo powietrza.
    Nagrałem filmik:
    https://youtu.be/IeJa4PTS1XQ

Czy wystarczy wymienić dyszę za jedyne 45zł + wysyłka 🙄
    https://north.pl/karta/dysza-powietrza-spieniania-mleka-do-ekspresu-do-kawy-siemens-te503509de-01,1IZ-TH-CMMF-HCV.html

Czy coś jeszcze może być nie tak?
    huntersq
    Level 2  
    Mam taki sam problem co kolega Odin który nagrał filmik korek gumowy wymieniony ale dalej to samo na początku przez chwilę mleko leci prawidłowo a po chwili rozchlapuje jakby za dużo powietrza się dostawało.
    Jakieś pomysły co mogę zrobić?
    Odin
    Level 11  
    A czy pozostałe elementy układu spieniającego dobrze wymyłeś i wyczyścileś?
    huntersq
    Level 2  
    Tak wszystko zostało dokładnie wyczyszczone i umyte w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń
    Odin
    Level 11  
    To dziwna sprawa, jak szukałem rozwiązania to ludzie oprócz dyszy pisali tez o sprawdzeniu drożności malej dziurki w plastikowym elemencie (chyba tego w którym montuje się gumową duszę). Spróbuj przedmuchać, jeśli to nie pomoże to nie wiem, może jakiś element głębiej w urządzeniu. Jestem tylko użytkownikiem :(
    huntersq
    Level 2  
    Problem rozwiązałem dla szukających rozwiązania odpowiedzialny za całe zamieszanie był ten element ze zdjęcia. Nie mam pewności ale chyba nazywa się to multi zawór. U mnie po rozebraniu jeden otworek był zatkany, przepchalem ten otworek i ekspres działa jak nowy.
    Siemens EQ5 słabo spienia mleko
    porter6
    Level 9  
    Kris1809 wrote:
    Witam.
    Mógł by Pan to bardziej opisać ? leci pełnym strumieniem ? rozchlapuje ? więcej szczegółów.Pozdrawiam

Witam,
    Mam podobny problem, spieniacz zaczął kiepsko spieniać mleko. Model Siemens EQ.5 Macchiato Plus TE515209RW.
    W zasadzie to piany wcale nie było, samo mleko.
    Wymiana oringów nic nie dała.
    Po przepchaniu igłą gumowej dyszy, zaczął z kolei bardzo rozchlapywać, jak na filmiku (https://www.youtube.com/watch?v=IeJa4PTS1XQ&feature=youtu.be)
    Mycie całego układu w wodzie z płynem do mycia naczyń nic nie daje.
    Odin
    Level 11  
    Jeśli przepychales igła i chlapie bardziej to tak jak ja powiekszyles ten otwór wiec w 1 kolejności wymiana tego elementu na nowy. Moze przy okazji rozwiążesz problem początkowy jeśli nie to trzeba bedzie kombinować dalej
    porter6
    Level 9  
    Odin wrote:
    Jeśli przepychales igła i chlapie bardziej to tak jak ja powiekszyles ten otwór wiec w 1 kolejności wymiana tego elementu na nowy. Moze przy okazji rozwiążesz problem początkowy jeśli nie to trzeba bedzie kombinować dalej

Czy w Twoim przypadku wymiana tego elementu pomogła?
    Przy okazji drugie pytanie, wiesz jak dostać się do dozownika (z jednego zauważyłem że mniej kawy leci)
    Odin
    Level 11  
    U mnie wymiana pomogła, wszystko działa ok.

Do dozownika nie wiem jak się dostać, na razie nie miałem potrzeby 😉
    porter6
    Level 9  
    Dla testów przykleiłem do dyszy kawałek taśmy klejącej i zrobiłem igłą małą dziurkę.
    Pomogło. Piana może nie jest jak kiedyś, ale już jest dobrze. Teraz wiem że wymiana dyszy powinna przynieść oczekiwany efekt.

Jakby ktoś wiedział jak dostać się do dozowników to będę wdzięczny za informację..
    icexx
    Level 10  
    odkopie trochę temat.
    czy przy spienianiu mleka Wam też mocno chlapało? Wygląda to jak byś spieniasz strzelał a nie spieniał mleka.
    icexx
    Level 10  
    Dokładnie o taki efekt chodzi. Ale dysza była zapchana czy chodzi o tą gumeczkę z malutką dziurką? i czy przy spienianiu mleka para nie wydobywała się zza pokrywy zaparzacza?
    amigoos
    Level 1  
    huntersq moze Pan podać cos bliżej jak Pan ten zawor wyczyścił ?
    comin
    Level 21  
    amigoos wrote:
    huntersq moze Pan podać cos bliżej jak Pan ten zawor wyczyścił ?

Też z chęcią bym się dowiedział.