logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CAME ZBX74/78 -po podłączeniu enkodera przestał działać

malditof 21 Kwi 2014 22:38 2676 3
REKLAMA
  • #1 13531352
    malditof
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam,

napęd CAME z płytą ZBX74/78 i kartą AF43SP działał prawidłowo. Po podłączeniu enkodera zaczął się zacinać - losowo zatrzymywać się w trakcie ruchu aż zupełnie staną. Po zdjęciu obudowy okazało się, że jest ułamany stabilizator napięcia (układ z radiatorem po środku płyty) i płyta nie reaguje, czerwona dioda zgaszona. Wnioskuję, że uszkodziłęm/obluzowałem stabilizator już wcześniej podczas montażu enkodera stąd takie zachowanie napędu.

Znajomy przelutował stabilizator i obecne objawy to:

- czerwona dioda na płycie pali się światłem ciągłym
    - brak reakcji na piloty
    - brak reakcji na ręczne załączenie
    - żaden przekaźnik nie reaguje
    - bezpieczniki w porządku
    - silnik spięty na krótko działa
    - karta radiowa nie paruje się z pilotami, naciśnięcie któregokolwiek przycisku zapala zieloną diodę, ale dłuższe przytrzymanie nie powoduje jej pulsowania

Proszę o ewentualne sugestie co można sprawdzić, naprawić we własnym zakresie. Mogę liczyć na ewentualną pomoc znajomego tylko muszę mieć jakiś punkt zaczepienia.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15118025
    mech_tronic
    Poziom 9  
    Czy możesz mi napisać w czym leżał problem, mam podobny problem. Ułamał się radiator ze stabilizatorem napięcia. Jakieś porady jak to uleczyć??
  • REKLAMA
  • #3 15120891
    rafaello3111
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Gdzies mialem cos takiego oddam za dlaszke jak znajde
  • #4 15120937
    mech_tronic
    Poziom 9  
    Co takiego masz? płytkę od napędu?
REKLAMA