logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd CAME BX-78 nie działa, słychać kliknięcie, ale silnik nie rusza

exzabar 16 Maj 2016 21:48 5481 12
  • #1 15679004
    exzabar
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    WItam

W lini ogrodzenia do prywatnej posesji mam zinstalowana bramę zewnetrzna na siłowniku CAME BX-78A.

Wczoraj brama odmówiła posłuszeństwa . Niestety rozczarowanie nadeszło po powrocie kiedy nie udało się jej już otworzyć (po całkowitym zamknięciu). Co się dzieje - a no nic naciska sie przycisk w pilocie słychać kliknicie w automacie a silnik nie chodzi !!!

Jak to wygląda z poziomu laika:

1) Zasilanie sprawdziłem - jest.
    2) Fotokomóki DIR 10 wg. mnie działają bez zastrzeżeń słychać chrakterystyczne klikanie po wejściu w ich wiązkę.
    3) Ze względu na itegracje z bramą garazową (normhstal ) do napedu bramy zewnetrznej podłaczony jest DTS Nano odbiornik na 15 pilotów, który rozumie "kod dynamiczny zmienny Keeloq" pilotów, którymi sie posługujemy w rodzinie. Wygląda, że on też działa bez zarzutu poniewaz dioda czerwona się ładnie świeci a przy nacisnieciu pilota też widać że pulsuje . Kiedyś zresztą przyznaje bez bicia się juz tu dotykałem bo trzeba było wgrać jeszcze jednego pilota i z powodzeniem nano odbiornik go dograł.
    4) Do automatyki podłączone jest tez sterowanie (po przez zwieranie) otwierania i zamykania z poziomu domofonu - niestety ono juz dawno nie działało bo ekipa motująca kostkę brukową uszkodziła gdzięs wiązkę. Nie miało to jednak żadnego wpływu na funkkjonowanie sterowania z pozimu pilotów (od 2 lat po uszodzeniu wiązki - bram normalnie działała)
    5) Sprawdziłem czy nic nie przeszkadza napedowi (jakies przeszkody natury fizycznej), sprawdziłem fotokomórki oczywoscie bez ingerencji (klikają pięknie)- otworzyłem pokrywe i wysprzęgliłem odkręcając kółko, żeby sprawdzić czy luźno da się ją przesunąć - i jest ok. Z powrotem zakręciłem kóło i zamknałem kluczem pokrywę wiedząc, że jest tam też odpowiednia blokada (nie działa naped jeśli pokrywa nie domknieta) no i nic. Silnik ani drgnie. Tylko słychać to klikanie po nciśnięciu przycisku w pilocie. Sprwidziłem też inne piloty żeby nie było i dalej nic.

6) Ps wczoraj bardzo padało - ale nie widać żadnej wilgoci ani żab w środku :) - tak tak...... kiedyś konserwując bramę znalzłem w środku na tym takim cylidrycznym czymś z blaszek wyschniętą żabę - tym razem jest czysto.
    7) Aaaa i jeszcze bezpiecznik są 3 szt. wg. mnie żaden nie jest przepalony.

No i co teraz ? Kto mi podpowie jak co dalej ?

Dodam że nic nigdy nie grzebałem w ustawiniach trybów (2 listwy z numerami pól ON/OFF) i że brama działała zawsze w trybie naciśnij otwiera/naciśnij zamyka, żadnych innych opcji typu spowalnianie czy automatyczne zamykanie po czasie. Nic też nie regulowałem na zworkach i pokretłach ani nigy nie nciskałem tych dwóćh przycisków które tam chyba są. Jedyna co robiłem to programowanie nano sterownika czy też troche WD40 w okolicy trybu npedowego ale to nawet bez zdemowania obudowy.
    Czy ktoś ma jakieś pomysły co dalej można samemu sprawdzić?
  • Pomocny post
    #2 15679288
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 951
    Witam.
    Po pierwsze odłącz przewody w centrali od nieczynnego przycisku domofonu(2-7).
    Po drugie cykające fotokomórki nie dowodzą ich sprawności. Sprawdź miernikiem lub odłącz mostkując (2-C1).
    Po trzecie sprawdź wyłączniki krańcowe (czasem sprężynki i styki w nich "siadają"), oraz ich połączenia z centralą.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #3 15679528
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Sprawdź czy na zaciskach silnika pojawia się napięcie - jeśli tak pozostaje sprawdzić silnik, jeśli nie to oznacza, że coś w obwodzie nie pozwala na uruchomienie bramy i w tym przypadku patrz post wyżej.
  • Pomocny post
    #4 15681682
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    Pierwsza rzecz do sprawdzenia to krańcówka od "wąsa" klucza odbokowania. Obracając kluczem obracasz wystająca blachę , która wyłącza mikro-włącznik unieruchamiając napęd ze względów bezpieczeństwa.
  • #5 15682208
    exzabar
    Poziom 8  
    WItam bardzo dziękuje wykonałem kroki:

1) Sprawdzenie napiecia na zaciskach silniku - brak
    2) Odłączyłem przycisk domofonu o dziwo przypięty był nie na 2 i 7 ale na 1 i 7 ale nie wiedzieć czemu 1 i 2 było zmostkowane (odłączyłem mostek) dalej brak - działania.
    3) Zmostkowałem foto 2 - C1 dlaj nic
    4) Sprwdziłęm 2 styki przy krańcowym są ok dalej naped ani drgnie
    5) Sprwdziłem 1 styk obracający oparty nadziałaniu wąsa pod klucz do odblokowania jest ok - napęd ani drgnie
    6) Dioda przy wszyskich tych czynościach ani się nie świciłą ani nie migneła tak jakby płyta umarła.
    7) Załamay ni stąd ni z owąd zaczełem jeszcze raz dotykać bezpieczniki jakie było moje zdziwienie kiedy dotknełem bezpiecznika ostatniego (3go z lewej) dotknełem w sesnie je się się wkręca leko naduszając (nie dawał się już bardziej wkręcić był opór ale dawał się nadusić)

I tu zdziwnienie po wciśnięciu dioda ożyła. Odkrećiłem jeszcze raz bezpiecznik troche bradziej rozwarłem blaszki na obudowie w do której sie go wkłada i wkreciłem naduszając jeszcze raz.

NAPED OŻYŁ okazało się że wszyskie styki są microstyki i foto są sprwne i wykonują swoje funkcje.
    żeby coś takiego było powodem :)))))))))) i żebym nie zauwazłułtego przy pierwszej podejściu ze sprwdzaniem stanu bezpieczników to przechodzi moje pojęcie .

Teraz pozostaje rozszyfrowanie czemu ktoś zmostkował 1 i 2 a domofom podłączony był do 1-7 a nie jak w pisał Marek do 2 i 7.

Acha oczywiście odłączyłem mostek 2- C1 i sprwdziłem działanie z foto brama po wejsciu w swiatło foto cofa do położenia krańcowego (otiera się).
  • Pomocny post
    #6 15682262
    Marek J.
    exzabar napisał:
    Teraz pozostaje rozszyfrowanie czemu ktoś zmostkował 1 i 2 a domofom podłączony był do 1-7 a nie jak w pisał Marek do 2 i 7

Po prostu montażysta nie doczytał że dip9 zamyka obwód stopu bez potrzeby mostka 1 z 2...
    Po zmostkowaniu 1 z 2 nie ma znaczenia do którego z ww. zacisków podłączymy jeden z przewodów do otwierania z przycisku.
  • #7 15682289
    exzabar
    Poziom 8  
    Bardzo wszyskim dziękuje za pomoc :)
  • #8 15753649
    exzabar
    Poziom 8  
    Niestety muszę wrócić do tematu - napęd niby działa ale potrafi zastrajakować.

Objawy : Brama normalnie się otworzy i zamknie, ale po dłużym czasie nie otwierania nie chce sie otworzyć. Wystarczy jednak ją wysprzęglić lekko przepchnąć w kierunku otwarcia i już naped funcjonuje poprawnie do nastepnego takiego razu - choć te razy zdarzają sie co raz częściej.

Czy zgodzicie się ze mną że to najprawdopodpbnniej wina mikro wył/wł krańcowych lub wyłącznika przy klpace z wyprzęglnikiem ?

Ostatnio przy awari którą opisywałem wprowadziłem do tych wyłączników troche WD40 i może zdało to efekt na krótką metę.

1) Poniewaź ceny tych włączników na alegro są groszowe napiszcie jakie wybrać (jakiś link na allegro)i czy można kupić odrazu 3 sztuki w sensie czy ten przy klapce z wyprzęglnikiem jest taki sam ?

2) Załączam obrazek 1 z 2 moich krańcówek które przy okazji podania wd40 sfotografowałem.
    Załączniki:
    • Napęd CAME BX-78 nie działa, słychać kliknięcie, ale silnik nie rusza IMG_20160517_202258 (1).jpg (3.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 15753667
    exzabar
    Poziom 8  
    PS znalazłem coś takiego na allego - pytanie tylko które wybrać i czy to napewno bedzie pasować:

Moderowany przez Mirek Z.:

Zabronione linki do aukcji usuwam. https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.18.

• #10 15754041
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Dowolny o parametrach takich jak na tym ze zdjęciach.
  • #11 15757340
    Marek J.
    Tylko zwróć uwagę na rozmiar zacisków(wsuwek) abyś nie musiał kombinować z konektorami.
    A tak poza tym gdyby wymiana mikrowyłączników nie przyniosła efektów (mam takie przeczucie...) to zdemontuj centralę i popraw luty na gniazdach bezpieczników i mostku prostowniczym...
  • #12 19073929
    Daiw
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Cześć. Jak sprawdzić, czy foto came dir 10 jest sprawne? Czujniki cykają, a bezpiecznik ok. Brama otwiera, ale nie zamyka.
  • #13 19074220
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3631
    Zewrzyj zaciski 2 i C1 przy samej centrali - może coś z kablem fotek....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z napędem CAME BX-78A, który nie reaguje na polecenia z pilota, mimo że słychać kliknięcie. Po sprawdzeniu zasilania, fotokomórek DIR 10 oraz podłączeń, użytkownik nie znalazł przyczyny awarii. Udzielono mu kilku wskazówek, w tym odłączenia przycisku domofonu, sprawdzenia napięcia na zaciskach silnika oraz wyłączników krańcowych. Po wykonaniu tych kroków, użytkownik odkrył, że problem mógł być związany z bezpiecznikiem, który po lekkim dotknięciu zaczął działać. W dalszej części dyskusji użytkownik zauważył, że napęd czasami "zatrzaskuje się" i wymaga ręcznego odblokowania, co sugeruje problemy z mikro-włącznikami. Uczestnicy dyskusji doradzili wymianę tych komponentów oraz sprawdzenie lutów w centrali.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA