logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Xperia M - brak ładowania, brak komunikacji USB, brak napięcia na baterii

elemen_th 22 Kwi 2014 17:41 3261 6
REKLAMA
  • #1 13533023
    elemen_th
    Poziom 29  
    Ocena: 182
    Witam.

Drugi raz spotykam się z tym problemem z sony, wcześniej L teraz M a mianowicie brak ładowania. Po podłączeniu do komputera cisza, gniazdo ok, zasilanie na pinach jest ale ładowania brak. Na stykach baterii brak napięcia.

Spotkał się ktoś? Może jakiś schemat?
  • REKLAMA
  • #2 13541858
    sir_koks
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Może gniazdo zostało za bardzo "obruszane" i puściły luty na stykach? Jeżeli masz możliwość to go rozkręć i sprawdź najlepiej pod mikroskopem, szkłem powiększającym czy nie puściły luty. Jeżeli tak to przelutuj i będzie ok.
  • REKLAMA
  • #3 13541942
    elemen_th
    Poziom 29  
    Wpadłem na to od razu, gniazdo jest ok i to na pewno nie jego wina. Wcześniej z xperią L walczyłem, wymieniałem kilka gniazd, sprawdzałem ścieżki i było OK a ładowania i komunikacji USB brak. Poddałem się w obu przypadkach.
  • REKLAMA
  • #4 13808495
    panpodziemia100
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Przyłączam się, mam to samo :(. Telefon działa normalnie z wyjątkiem ładowania i komunikacji USB.
    Jakiś schemat by się przydał żeby zobaczyć gdzie sprawdzić na płytce czy przechodzi prąd przez gniazdo micro USB.
  • REKLAMA
  • #5 13808792
    elemen_th
    Poziom 29  
    Gniazdo i komunikacja w zasadzie jest, u mnie działał tylko tryb s1 fastboot czyli vol + i podłączenie USB, wtedy komputer wykrywa telefon więc to nie wina drogi z gniazda do procka. Pewnie jakiś feler na płycie, raczej nienaprawialne wg. mnie.
  • #6 13987044
    rusek1971
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam chciałbym się podpiąć pod temat a mianowicie moja xperia z1 nie po podłączeniu sprawnego kabla nie ładuje dopiero po kombinacjach pokazuje ładowanie ogólnie reaguje na podłączenie do prądu ponieważ tel się zapala telefon jest jeszcze na gwarancji. Pozdrawiam
  • #7 13987069
    elemen_th
    Poziom 29  
    rusek1971 napisał:
    telefon jest jeszcze na gwarancji.
    To jaki masz problem? Za Ciebie nikt na reklamację nie zaniesie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z brakiem ładowania i komunikacji USB w telefonach Sony Xperia M oraz L. Wskazują na możliwość uszkodzenia lutów w gnieździe, jednak niektórzy potwierdzają, że gniazdo jest sprawne. W przypadku braku napięcia na stykach baterii, sugerowane jest sprawdzenie schematu płytki, aby zlokalizować problem z przewodnictwem prądu. Inny użytkownik zauważył, że telefon działa w trybie fastboot, co sugeruje, że problem może leżeć na płycie głównej. W dyskusji pojawił się również przypadek modelu Xperia Z1, który ma podobne problemy z ładowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA