logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kawasaki KZ 550 82r - nie odpala jak jest ciepły - nie ma siły kręcić

mocart1 22 Kwi 2014 20:47 3714 9
REKLAMA
  • #1 13533720
    mocart1
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam,
    Brakuje mi trochę pomysłów na przypadłość mojego KZta dlatego może wspólnymi siłami da się coś wydumać.

Opis przypadku:
    motocykl pali wzorowo jak jest zimny, niemniej jednak wystarczy, że zrobię kilkanaście kilometrów i go zgaszę nie ma szans żeby z powrotem zapalił. jakby nie miał siły zakręcić rozrusznikiem.
    silnik jest po kapitalnym remoncie:
    kompresja jest,
    luzy zaworowe wyregulowane,
    ładowanie poprawne,

!!! zauważyłem, że jak próbuje go zapalić rozgrzanego podczas wciśnięcia startera napięcie na aku leci w dół do 6-7v - na zimnym silniku jest w normie czyli trzyma się gdzieś pomiędzy 10 a 11V.

wystarczy poczekać 10-30 minut i moto znowu pali na zawołanie - choć to zdecydowanie za mało czasu żeby silnik całkowicie wystygł co jest tym bardziej dla mnie dziwne.

jedyna niestandardowa sprawa w moim mocie to stożek zamiast oryginalnego filtra - ale zakładam, że to nie ma wpływu na pobór prądu:),

Co mogę testować, gdzie szukać??
    będę wdzięczny za pomoc bo mi sił brakuje już.
  • REKLAMA
  • #2 13534596
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2558
    Napięcie 6-7V to za mało, każdy moduł zapłonowy typu TCI przestanie działać przy takim napięciu.
    Raczej akumulator nadaje się do wymiany, spróbuj podstawić inny.
  • REKLAMA
  • #3 13534761
    mocart1
    Poziom 9  
    Hej BANANvanDYK,

dzięki za podpowiedź, zastanawiałem się nad akumulatorem i nawet zapakowałem go do bagarznika żeby pojdechac do jakiegoś zakładu żeby mi go sprawdzili.

Mam jednak pytanie dodatkowe - dlaczego przy zimnym silniku, kiedy teoretycznie potrzeba więcej mocy, żeby zakręcicć silnikiem problem nie występuje? jest na to jakieś logiczne wytłumaczenie?

dam znać co z aku jak już go sprawdzę.
  • #4 13535742
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Przypuszczam że po ładowaniu akumulatora wzrasta jego rezystancja wewnętrzna, przez co napięcie mocno "siada" przy kręceniu rozrusznikiem. Dlatego proponuję przetestować motocykl na innym, sprawnym akumulatorze. Różne teraz badziewie robią.
    Ewentualnie opcja nr. 2 - uszkodzony rozrusznik, stwarzający problemy po nagrzaniu lub ew. opcja nr. 3 - zbyt duża kompresja po nagrzaniu.
  • #5 13535944
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13556666
    mocart1
    Poziom 9  
    Hej,
    więc tak, lewego powietrza nie bierze, przy teście przepychania trudno jest mi powiedzieć czy jest różnica czy nie - może trochę ciężej ale może to tolko moje subiektywne odczucie.
    byłem w zakładzie gdzie handluja kumulatorami żeby mi go pomierzył jak należy.
    wyszło, że pod obciążeniem 130A napięcie spada do 7V. gość stwierdził że aku jest niedoładowany, uzupełnił wode i podłączył do ładowania jak należy.
    po tych zabiegach przy tym samym obciażeniu napięcie spadło do 10V.
    akumulator zdaje się nie jest w najlepszym stanie, więc myslę, że zanim rozdłubię rozrusznik (który swoją droga był niedawno robiony) chyba jednak wymienie aku i zobaczy czy to nie jest przyczyną tak dziwnych zachowań.

mam dodatkowe pytanie: w tej chwili w moim mocie jest CB 12a-a kwasowo ołowiowy aku o znamionowej pojemnosci 12AH i prądzie rozruchowym bodajrze 160A. Nie wiem jednak czy jest to odpowiedni akumulator - w servisówce znalazłem tylko informację na temat gestości elektrolitu.

czy ktoś jest w stanie powiedzieć jaki powinien być optymalny akumulator do mojej maszyny? (ps. chetnie uzbroił bym go w żelowy żeby się nie martwić ubytkami wody itp).
  • REKLAMA
  • #7 13557035
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Wg. internetu akumulator jest właściwy.
    Akumulator bezobsługowy można założyć, o ile będzie miał wymiary identyczne z akumulatorem obsługowym. Dla przykładu na Larssonie jest akumulator bezobsługowy marki JMT w cenie 199 zł. Parametry elektryczne są jednak identyczne.
    Sprawdź jeszcze co się będzie działo po przejażdżce i ewentualnie postaraj się wykonać test prądu rozruchowego po jeździe. Teoretycznie teraz spadek napięcia do 10V to zdecydowanie lepszy wynik i przy takim napięciu przy rozruchu nie powinno być problemów z iskrą.
  • REKLAMA
  • #8 13951263
    mocart1
    Poziom 9  
    Problem wciąż pozostaje. Spadek napięcie w granicach 10V.
    I na dobrze rozgrzanym nie kręci.

A może tu wchodzić w grę na przykład zły dobór świec?
    Jak wyciągnąłem świece i okazało się że są nieźle upaprane.
    Wyczyściłem je i zrobiłem dwie przejażdżki, gdzie każda miała około 100 km.
    Po wyciągnięciu świece wyglądały następująco:

http://www.fotosik.pl/pok...694be6af31.html

http://www.fotosik.pl/pok...99376b854c.html

Nadmienię jeszcze, że mam stożek zamiast oryginalnego airboxa i nie wiem czy to nie ma jakiejś krzywdy dla silnika.
  • #9 13952955
    1234
    Poziom 23  
    Ocena: 354
    1. czy rozrusznik teoretycznie wg. Pana kręci z tą samą prędkością po rozgrzaniu i na zimnym?

Dodano po 1 [minuty]:

2. Czy ewentualnie "czuć" próbę odpalenia (zmianę obrotów podczas odpalania) do "tyłu" lub do "przodu".
  • #10 13953046
    mocart1
    Poziom 9  
    Jeśli chodzi o rozrusznik to trafne pytanie (pytanie 1)
    Im cieplejszy motocykl tym rozrusznik wolniej kręci, aż w końcu całkiem przestaje. jest tylko takie "jęknięcie", jakby chciał przekręcić ale nie miał siły. Przestygnie trochę i pali od strzała.
    Pytanie 2 nie jestem pewien czy dobrze rozumiem? może już na nie odpowiedziałem przy okazji odpowiedzi na pierwsze:)

Podsumowanie tematu

✨ Motocykl Kawasaki KZ 550 z 1982 roku ma problem z uruchamianiem po rozgrzaniu. Silnik odpala bez problemu, gdy jest zimny, ale po przejechaniu kilku kilometrów i zgaszeniu, rozrusznik nie ma siły zakręcić, a napięcie akumulatora spada do 6-7V. Po sprawdzeniu akumulatora okazało się, że jest niedoładowany, co może być przyczyną problemu. Użytkownik rozważa wymianę akumulatora oraz sprawdzenie rozrusznika i świec zapłonowych, które mogą być zanieczyszczone. Istnieje również podejrzenie, że zbyt duża kompresja po nagrzaniu lub uszkodzony rozrusznik mogą wpływać na problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA