logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PDG 585C nie wiruje i buczy po wymianie kondensatora 16 na 20

PRYMI 11 Kwi 2005 18:49 2388 18
REKLAMA
  • #1 1396321
    PRYMI
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Po wymianie kondensatorów pralka nie wiruje i nie wylewa wody. Zamiast wirować głośno buczy i bardzo wolno kręci bębnem. Czy to znaczy ze poleciał silnik? a może kondensator rozruchowy jest za duży bo nie mieli innego. Orginalnie była 16 a teraz założyłem 20.
    Proszę o pomoc, na pralka nie znam się za dobrze :):)

Pozdrawiam
    PRYMI
  • REKLAMA
  • #2 1396370
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    To prędzej programator się pali. Powąchaj go. Kondensator swoją drogą za mocny, ale to nie on go wyhajcował.
  • #3 1396418
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1620
    witam
    Sprawdż kostkę przy silniku,wypnij ją i zobacz czy niema nadpaleń jeśli jest wypalona to wypnij po kolei przewody i połącz je ze sobą tak jak były połączone w kostce .Rób to uważnie aby nie pomylić przewodów,oczywiści zaizoluj je.Gdyby kostka była dobra patrz post kol.zayzayera.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1397023
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Witam.
    Obejrzyj dobrze programator przy stykach 1H-1B, 9H-9B, jeśli są nadpalenia to kwalifikuje się do wymiany.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #5 1397757
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    wypalanie się styków w P-124 jest na porządku dziennym, więc koledzy na pewno mają rację
  • #6 1400201
    PRYMI
    Poziom 12  
    Witam,
    Dziękuje za bardzo szybką odpowiedz,
    Wymieniłem pompe wody poprawiłem styki przy silniku i wszystko wrócuiło do normy do 2 prania po drugim praniu znów spaliła sie pompa wody. Gdzie może być tego przyczyna? Programamator? A może walnięta nowa pompa wody? Gdzie jeszcze moge szukać przyczyny?

Pozdrawiam
    PRYMI
  • #7 1400250
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    A może masz przeciek i kapie na pompę? Albo coś blokuje łopatki pompy - sprawdź wąż doprowadzający wodę do niej.
  • #8 1400270
    PRYMI
    Poziom 12  
    Sprawdzałem przecieków nie ma w przewodach tez nie ma zadnych obcych ciał
  • REKLAMA
  • #9 1400293
    childmaker
    Poziom 35  
    Więc jesli pompa nie nosi sladów zalania to ją reklamuj. Czasem sie trafi wada produkyjna.
  • #10 1400497
    Topolski Mirosław
    Witam
    Po założeniu kolejnej pompy sprawdż na płukaniu jak wylewa wodę,czy jest to mocny strumień czy tylko woda z węża wypływa,czy dostaje napięcie cały czas,czy tylko wtedy jak wskazuje diagram.Pozdrawiam.
  • #11 1400511
    childmaker
    Poziom 35  
    Cytat:
    czy dostaje napięcie cały czas,czy tylko wtedy jak wskazuje diagram

Gdyby dostawała napięcie cały czas tak jak piszesz, to nie wypłukałby, bo pompa by wodę wyrzuciła. Przecież tam nie ma zaworu do spuszczania.
  • #12 1400768
    PRYMI
    Poziom 12  
    Na tej drugiej pompie co sie spaliła wode wyrzucała raczej takim normalnym strumienie bo to sprawdzałem i pracowała tylko wtedy kiedy miała pracowac.
    Dzisiaj spróbuje reklamowac tą pompe
  • #13 1401038
    Topolski Mirosław
    Witam
    Spalenie pompy to skutek,należy znależć tego przyczynę.Przyczyną może być to o czym pisał childmaker,ale również to,ze pompa zbyt długo dostaje napiecie i dlatego ulega uszkodzeniu.Zawsze trzeba sprawdzić wszystkie możliwości by awaria sie nie powtarzała,a silnik pompy jest zasilany z programatora.Pozdrawiam.
  • #14 1401622
    childmaker
    Poziom 35  
    Topolski Mirosław napisał:
    Witam
    Spalenie pompy to skutek,należy znależć tego przyczynę.Przyczyną może być to o czym pisał childmaker,ale również to,ze pompa zbyt długo dostaje napiecie i dlatego ulega uszkodzeniu.Zawsze trzeba sprawdzić wszystkie możliwości by awaria się nie powtarzała,a silnik pompy jest zasilany z programatora.Pozdrawiam.

Widze że koledze trzeba jasniej napisać.
    Gdyby pompa dostawała cały czas napięcie, to w momencie zmiany cyklu prania i poboru wody, trwało by to nieskończenie długo. Z jednej strony woda wpada, a z drugiej wypada (jasniej nie umie :P).
    Gdyby kolega przeczytał też dokładnie wypowiedzi autora topicu, to by się doczytał, że:
    Cytat:
    pracowała tylko wtedy kiedy miała pracowac.

... i nie dawał tak bezsensownych porad.
    Pozdrawiam
  • #15 1401739
    Topolski Mirosław
    Childmaker z tym co napisałeś podkreśliłem że sie zgadzam,natomiast nie miałem przypadku aby pompa nowa spaliła się po drugim praniu i jeśli wszystko jest okeyczyli:wąż zbiornik-pompa drozny i wąż wylewowy też oraz niema zablokowanej pompy,a moze to taki przypadek o którym teraz się dowiem,w koncu po to jest forum aby poszerzać wiedzę o przypadki z którymi osobiście nie mieliśmy do czynienia,a czasem z naszego punktu widzenia wydają się być niemożliwe????Pozdrawiam
  • #16 1401957
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Topolski Mirosław napisał:
    nie miałem przypadku aby pompa nowa spaliła się po drugim praniu i jeśli wszystko jest okey

Na tym forum nie takie rzeczy są możliwe :)
    Ja też nie wieżę, że ta pompa spaliła się tak sama od siebie.
  • #17 1403036
    PRYMI
    Poziom 12  
    Bojów ciąg dalszy:
    Sprawdzona cała instalacja praktycznie kabelek po kabelku nie ma zadnych zwarc przetarć uszkodzeń.Programator jest ok (styki wporządku), jeszcze raz sprawdziłem brak jakich kolwiek przecieków, nowa pompa sprawdzona na sucho jest ok. jutro składam wszystko do kupy i sprawdze w praniu. Na co jeszcze mam zwrócić uwagę przed próbnym praniem?

Pozdrawiam
    PRYMI
  • REKLAMA
  • #18 1403087
    zayzayer
    Specjalista AGD
    [quote="PRYMI"] Na co jeszcze mam zwrócić uwagę przed próbnym praniem?

Na gaśnice :)

A tak poważnie, jeżeli na pewno na nią nie kapie (poświecić przez klapkę filtra) to żadna siła jej nie spali.
  • #19 1409983
    PRYMI
    Poziom 12  
    Witam,
    Po kolejnej wymianie pompy pralka ruszyła i jak narazie działa. Podejrzewam ze pompa była jednak walnięta.
    Wielkie dzięki za pomoc
    PRYMI

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Polar PDG 585C po wymianie kondensatora rozruchowego z 16 µF na 20 µF nie wiruje prawidłowo, bębnem kręci bardzo wolno i buczy. Wskazano, że kondensator o większej pojemności może być za mocny, ale niekoniecznie uszkodził silnik. Podejrzewano uszkodzenie programatora, szczególnie nadpalenia styków (1H-1B, 9H-9B), które są częstą przyczyną awarii. Sprawdzono również kostkę przy silniku pod kątem nadpaleń i poprawiono styki. Po wymianie pompy wody i naprawie styków pralka działała poprawnie przez dwa prania, jednak pompa ponownie uległa spaleniu. Dyskutowano o możliwych przyczynach: przecieki, blokady łopatek pompy, ciągłe zasilanie pompy przez programator, które mogłoby prowadzić do jej uszkodzenia. Sprawdzono instalację elektryczną, brak zwarć i przecieków. Ostatecznie po kolejnej wymianie pompy pralka zaczęła działać poprawnie, co sugeruje wadę fabryczną lub uszkodzenie pompy jako główną przyczynę problemów. Zalecano dokładne sprawdzenie styków programatora i instalacji przed kolejnym uruchomieniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA