logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór taniego alarmu do 400 zł na korytarz z powiadomieniem SMS

blendi 23 Kwi 2014 23:12 1827 9
  • #1 13537214
    blendi
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam

ostatnio w moim bloku/osiedlu pojawili się drobni złodziejaszkowie, biorą co popadnie.
    Ja mam zamknięty korytarz, na którym trzymam sprzęt sportowy i nie chciałbym go stracić.
    Chciałem zabezpieczyć korytarz jakimś niedrogim alarmem. Udałem się oczywiście na allegro i już nie wiem co wybrać.

Mój budżet 300-400 zł.

Jest pełno chińszczyzny, którą zamontuję i sąsiadów będę budził :/. więc którą ewentualnie wybrać :)?

Myślałem nad Satel Ca-5, tylko zestawy zbyt rozbudowane i podobno słabe czujki, które załączy byle podmuch (otwarte okno na klatce, przeciągi, ćmy).

Może znajdzie się, ktoś kto pomoże dobrać właściwy niezawodny sprzęt?

Potrzebuje:
    - centralkę ze sterowaniem z panela
    - jedną czujkę ruchu (dobrą) na kablu.
    - automatyczne załączenie i wyłączenie czuwania (odpowiednio zaprogramowane ewentualnie za pomocą SMS)
    - najlepiej powiadamianie SMS i odwoływaniem alarmów (opcja z niewielką dopłatą)
    - zasilanie 240V
    - bez akumulatora - mam własny system podtrzymania kilku sprzętów w domu, doprowadzony do rozdzielni, gdzie będzie montowany alarm, więc podpięcie dodatkowego urządzenia nie stworzy problemu.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
  • #2 13537225
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    Podstawowy problem w tym przypadku to analiza ryzyka. Nie rozumiem jak alarm ma spowodować że sprzęt mobilny pozostawiony na korytarzu będzie bezpieczny.
  • #3 13537235
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 13537249
    blendi
    Poziom 10  
    Szymon Tarnowski napisał:
    Podstawowy problem w tym przypadku to analiza ryzyka. Nie rozumiem jak alarm ma spowodować że sprzęt mobilny pozostawiony na korytarzu będzie bezpieczny.

Korytarz mam wydzielony. Dodatkowe drzwi (krata z szybą pleksi). Jest bezpieczny do momentu kiedy ktoś nie sforsuje zamka.

Dodano po 2 [minuty]:

sharp napisał:
    blendi napisał:
    Myślałem nad Satel Ca-5, tylko zestawy zbyt rozbudowane i podobno słabe czujki
    Kto Ci każe kupować jakiś zestaw? Kup centralę oraz osprzęt osobno.
    Chyba, że jedyne znane miejsce zakupu to Allegro, czy inne tablice...

W tym mój problem. Pracuję, kiedy pracują sklepy w mojej okolicy z tym sprzętem. A przez telefon są wszyscy zajęci i radą nie służą. Cóż mamy taki klimat.
  • #5 13537758
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 13538050
    benekpp
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Z takich budżetem to wiele nie zwojujesz. Wystarczy Ci to na 2-3 czujki ruchu połączone z alarmem dźwiękowym. Skutecznym rozwiązaniem jest system alarmowy Integra 64 - tutaj możesz zobaczyć elementy wchodzące w jego skład:
    Cytat:
    www.mieszkajbezpiecznie.pl/rozwiazania/70,system-alarmowy-integra-64

Zwykle na końcu jest firma ochroniarska - która w przypadku wykrycia zagrożenia wysyła grupę interwencyjną.
  • #7 13539808
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    benekpp, rzeczywiście integra 64 to wspaniałe rozwiązanie w tym przypadku. Na pewno spełni wszystkie oczekiwania blendi, w szczególności te finansowe.

blendi, pomyśl o nadajniku gsm, który może pracować jako mini centrala. Do tego radiolinia, którą będziesz zazbrajał/rozbrajał ( opcja). Zazbroić/rozbroić można również smsem. Do tego jakiś wyjec i po sprawie.
    Szukaj pod hasłem kompakt-5, do tego czujka, sygnalizator , karta play za 5 zł. całość zamknie się w kwocie jaką podałeś.
  • #8 13541052
    fudziol
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Dobrym też rozwiązaniem może być centrala MICRA. Jest powiadamianie SMS o zdarzeniach oraz jest możliwość sterowania centralą za pomocą SMS lub wygodnego oprogramowania na smartfona Micra Control. Do tego jakaś czujka dualna i niewielki wewnętrzny sygnalizator. Dodatkowo do sterowania można dokupić pilot bądź bezprzewodową klawiaturę. Tylko że to rozwiązanie wyniesie troszkę więcej niż budżet jaki chcesz na to przeznaczyć. Ale myślę że nie ma co oszczędzać jeśli chodzi o zabezpieczenia. W końcu chodzi tutaj o Twoje bezpieczeństwo i sprzęt który ma pilnować.
  • #9 13544418
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    bartek_p napisał:
    benekpp, rzeczywiście integra 64 to wspaniałe rozwiązanie w tym przypadku. Na pewno spełni wszystkie oczekiwania blendi, w szczególności te finansowe.

blendi, pomyśl o nadajniku gsm, który może pracować jako mini centrala. Do tego radiolinia, którą będziesz zazbrajał/rozbrajał ( opcja). Zazbroić/rozbroić można również smsem. Do tego jakiś wyjec i po sprawie.
    Szukaj pod hasłem kompakt-5, do tego czujka, sygnalizator , karta play za 5 zł. całość zamknie się w kwocie jaką podałeś.

Oczywiście że INTEGRA to będzie "overkill" w takim zastosowaniu.
    Jednak sam moduł typu "Kompakt 5" nie wystarczy, bo wymaga buforowanego zasilania 12V więc niezbędny staje się jeszcze dodatkowy zewnętrzny zasilacz (z którego przydałoby się wyprowadzić do centrali sygnalizacje awarii).
    Jeżeli to ma być system alarmowy, to niechby to była CA-5 z zewnętrznym modułem GPRS-T2 (jeżeli ma być sterowanie SMS), ale wygodne to nie będzie.
  • #10 13544989
    blendi
    Poziom 10  
    Dziękuje wszystkim za porady, wczoraj odezwał się jeden miły Pan i zaproponował mi zakup micry. Rozszerzyłem troszeczkę przedział cenowy i mam. Juz zamontowana, ale nie działa. Opis problemu w innym wątku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje taniego alarmu do 400 zł, który zabezpieczy korytarz w bloku przed kradzieżami. Wymaga centralki z panelem sterującym, dobrej czujki ruchu na kablu, automatycznego załączania i wyłączania czuwania, powiadamiania SMS oraz zasilania 240V. W dyskusji pojawiają się różne propozycje, w tym systemy alarmowe Integra 64, Micra oraz Kompakt-5. Użytkownicy sugerują zakup elementów osobno, aby uniknąć drobnych problemów z chińskimi produktami. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na centralę Micra, jednak napotkał problemy z jej działaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA