logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa wzmacniacza SE ECC83+2xEL84 - zamienniki transformatorów i płytka PCB

Dziked 26 Kwi 2014 17:22 2115 8
REKLAMA
  • #1 13544805
    Dziked
    Poziom 9  
    Witam wszystkich,
    jestem na tym forum całkowicie jak również i zielony także mam nadzieję na wyrozumiałość ze strony doświadczonych i mam nadzieję, że będziecie mi pomagać bo liczę się z tym, że będzie ciężko.
    Postanowiłem sobie zbudować wzmacniacz. Po długich lekturach i zaznajamianiem się z lampami wybór padł na SE ECC83+2xEL84 z książki Adama Tatyśa. A możę macie lepszy pomysł dla początkującego. Nie ma dla mnie znaczenia moc ale jakość dźwięku, z kasą też raczej nie będzie problemu...
    Już teraz mam następujące problemy,
    1) Transformatory głośnikowe TG27 - jakie można dać zamienniki a także jakie jeszcze zmiany za tym idą...
    2) Transformator sieciowy TS50VA - to samo pytanie
    3) Autor książki daje gotową płytkę, lecz ona nie pasowałaby do obudowy, którą sobie wymarzyłem... Czy można zrobić w ten sposób że płytkę zrobię tak samo a kable od lamp podoprowadzam do niej. Czy to nie będzie miało wpływu na jakość?
    4) Myślałem do tego dodać z czasem EM11 na czole obudowy (leżąca poziomo) - czy wiążę się to z przerabianiem schematu od początku czy tylko podczepienie się w jakimś punkcie?
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13550031
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2984
    http://ep.com.pl/files/9840.pdf Na tej stronie internetowej są warianty użycia magicznego oka jako wskaźnik wysterowania.

Dodano po 2 [minuty]:

http://users.triera.net/zupanbra/elektronke/yell_box.html Na tej stronie internetowej jest opis wzmacniacza na lampie ECL82 ze wskaźnikiem wysterowania na EM84.
  • Pomocny post
    #3 13550356
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Dziked napisał:
    1) Transformatory głośnikowe TG27 - jakie można dać zamienniki a także jakie jeszcze zmiany za tym idą...

Popatrz na konstrukcje innych na tych lampach oraz porównaj parametry TG27 z parametrami transformatorów w innych konstrukcjach.
    Dziked napisał:
    2) Transformator sieciowy TS50VA - to samo pytanie

50VA to tylko moc ;) Ale - jak wyżej.
    Dziked napisał:
    3) Autor książki daje gotową płytkę, lecz ona nie pasowałaby do obudowy, którą sobie wymarzyłem... Czy można zrobić w ten sposób że płytkę zrobię tak samo a kable od lamp podoprowadzam do niej. Czy to nie będzie miało wpływu na jakość?

Prawdopodobnie wszystko się wzbudzi, aczkolwiek niektórzy tak robią i to działa. Osobiście, nie jest zwolennikiem takiego partaczenia.
    Dziked napisał:
    4) Myślałem do tego dodać z czasem EM11 na czole obudowy (leżąca poziomo) - czy wiążę się to z przerabianiem schematu od początku czy tylko podczepienie się w jakimś punkcie?

Możesz to zrobić według schematu pokazanego przez aksakala lub w inny sposób, przewidziany dla innych lamp np. EM84.
    Uwaga: EM11 jest trudnodostępna i droga.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • REKLAMA
  • #4 13556167
    Dziked
    Poziom 9  
    Witam,
    będę kontynuował temat w jednym temacie,
    zabrałem się za dobór transformatora sieciowe i oczywiście już pierwsze problemy ;)
    W załączniku dodałem proby wyliczenia mocy transformatowa. Możecie powiedzieć czy dobrze myślę i podać wartości do pustych budek? Noty katalogowe pewnie wszystko pokazują, ale dla mnie są bardzo dobrze schowane ;)

Dla wariantu II powinno być zamiast 2xEM84 powinno być 1xEM11

Dodano po 37 [sekundy]:

• #5 13557036
    Futrzaczek

Prąd katodowy? Napięcie katodowe? Co Ty próbujesz liczyć? Czyżbyś planować oddzielny zasilacz do katod?

Moja rada: poczytaj sobie, jak te lampy działają. Dopiero potem próbuj działać :)
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • REKLAMA
  • #6 13557074
    Dziked
    Poziom 9  
    Futrzaczek napisał:
    Prąd katodowy? Napięcie katodowe? Co Ty próbujesz liczyć? Czyżbyś planować oddzielny zasilacz do katod?

Moja rada: poczytaj sobie, jak te lampy działają. Dopiero potem próbuj działać :)

No właśnie próbuje się uczyć. Samo czytanie nic nie daje tym bardziej, że internet od ładnych paru lat to jeden wielki śmietnik. Np. szukałem czegoś o dobieraniu transformatora sieciowego do danych lamp. I co znalazłem? NIC. Tylko w każdym coś było połechtane i pozostawione. Pełno wiadomości jest tylko o projektowaniu transformatora a to mnie nie interesuje. Drugi temat, który mnie interesuje: okablowywanie wzmacniacza i co? to samo. Szkoda, że nie ma nigdzie zadnych poradników tylko rozwiązywanie konkretnych problemów konkretnych ludzi.
    Poza tym. Liczyłem na wyrozumiałość ze strony tego forum. Myliłem się. Jestem po budownictwie i możesz mi uwierzyć, że łatwiej jest mi zaprojektowanie i zbudowanie mostu podwieszonego niż dobór takiego transformatora... I rozumiem, że u Ciebie jest odwrotny problem... Pozdrawiam
  • #7 13557088
    Futrzaczek

Dziked napisał:
    Liczyłem na wyrozumiałość ze strony tego forum. Myliłem się.

Jesteś w dziale specjalistycznym, więc jakąś wiedzę posiadać wypada.
    Nikt za rączkę prodzadzić nie będzie. Zaś liczenie "napięcia katodowego" i "prądu katodowego" świadczy o tym, że nie rozumiesz tego, co piszesz. To już nie jest problem związany konkretnie z lampami, ale na znacznie bardziej podstawowym poziomie - teorii obwodów.
    Dziked napisał:
    Szkoda, że nie ma nigdzie zadnych poradników tylko rozwiązywanie konkretnych problemów konkretnych ludzi.

Więc na tej podstawie musisz sobie stworzyć własny zestaw reguł.

Czy naprawdę wszystko musi zostać podane na tacy, w ładnym papierku?

Dziked napisał:
    że łatwiej jest mi zaprojektowanie i zbudowanie mostu podwieszonego niż dobór takiego transformatora... I rozumiem, że u Ciebie jest odwrotny problem...

Dlatego nawet nie myślę o projektowaniu podwieszanych mostów, a już tym bardziej o ich budowie i eksploatacji :)
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • REKLAMA
  • #8 13557106
    Dziked
    Poziom 9  
    Futrzaczek napisał:
    Dziked napisał:
    Liczyłem na wyrozumiałość ze strony tego forum. Myliłem się.

Jesteś w dziale specjalistycznym, więc jakąś wiedzę posiadać wypada.
    Nikt za rączkę prodzadzić nie będzie. Zaś liczenie "napięcia katodowego" i "prądu katodowego" świadczy o tym, że nie rozumiesz tego, co piszesz. To już nie jest problem związany konkretnie z lampami, ale na znacznie bardziej podstawowym poziomie - teorii obwodów.
    Dziked napisał:
    Szkoda, że nie ma nigdzie zadnych poradników tylko rozwiązywanie konkretnych problemów konkretnych ludzi.

Więc na tej podstawie musisz sobie stworzyć własny zestaw reguł.

Czy naprawdę wszystko musi zostać podane na tacy, w ładnym papierku?

Pewnie, że nie ale możesz mi uwierzyć, że im więcej czytam tym mniej wiem. Szczerze mówiąc miłoby było coś takiego dostać, ale nie liczę na to. Bardzo by mnie uradowały same linki do takich tematów dla zielonych. Gdzie może nie wszystko, ale dużo jest opisane. Np. Jedna z trzech fajnych stron to http://skarabo.net. Niestety też wszystkiego tam nie znajdę, ale dużo się dowiedziałem. Po prostu temat o lampach jest napisana od początku.
    Poza tym szybko zrozumiałem, że nie pojmę po co jest konkretny rezystor, kondensator i o to się nie pytam. Liczę też, że nie zginę od porażenia wysokim napięciem, a jak tak to dla dobra nauki ;)
    Dużo czytałem i doszedłem, że zanim nie zaczne "tworzyć" to skończe na czytaniu, aż mi się znudzi....
    Mam nadzieję, że nie uraziłem.

Dlatego zacznę od początku.
    Czy możecie mi polecić jakieś strony o lampach dla takich ludzi jak ja?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum planuje zbudować wzmacniacz lampowy SE ECC83+2xEL84, oparty na książce Adama Tatyśa, i poszukuje pomocy w doborze transformatorów oraz projektowaniu płytki PCB. Zgłasza problemy z zamiennikami transformatorów głośnikowych TG27 i sieciowych TS50VA, a także z dopasowaniem płytki do obudowy. Użytkownicy forum sugerują, aby porównać parametry TG27 z innymi konstrukcjami oraz zwrócić uwagę na trudności związane z dostępnością lamp EM11. Wskazują również na potrzebę zrozumienia podstaw działania lamp przed przystąpieniem do budowy. Użytkownik wyraża frustrację z braku dostępnych materiałów edukacyjnych i prosi o linki do stron z informacjami na temat lamp.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA