Dzień dobry.
Odświeżam temat, bo na zdjęciach zidentyfikowałem dokładnie ten sam druk płytki Procond Elettronica 3560132009, ale u mnie powstało inne uszkodzenie i oczywiście szukam pomocy przy identyfikacji moich uszkodzeń. U mnie powstało zwarcie w uzwojeniach silnika pompy odpływowej w pralce z 2007 roku AEG/Elektrolux L48540, typ 350C4410
Wprowadziłem pralkę w tryb diagnostyczny i przy teście odpompowania dostałem kod E23. Wymieniłem silnik pompy odpływowej, wcześniej go sprawdziłem i wciąż mam kod E23. Sprawdziłem okablowanie, zdemontowałem panel i tam znalazłem prawdopodobny skutek wcześniejszego zwarcia uzwojeń silnika
pompy odpływowej.
Wydaje mi się, że "wystrzelił" triak, nie mam schematu, ale podejrzewam, że uszkodzony TYACS8 był identyczny jak TYACS3, który u mnie przetrwał ACS108 6S Y738. Wskazywałoby na to niewypalone ACS... na ocalałej części korpusu. Intuicja podpowiada mi, że mógł ucierpieć również tranzystor Q11 i okoliczne rezystory. Czy mogę liczyć na pomoc w identyfikacji tych elementów; przyczynę - zwarcie uzwojeń silnika już usunąłem.
Serdecznie pozdrawiam!