logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka spalinowego buggy 50 ccm na napędzane silnikiem elektrycznym

Jaskierster 27 Kwi 2014 16:34 2847 5
REKLAMA
  • #1 13547987
    Jaskierster
    Poziom 2  
    Witam,

Ponieważ po zakupie autka dla mojego 6 letniego syna, okazało się, że sąsiedzi wytrzymali tylko dwa dni jazdy, postanowiliśmy ulżyć ich cierpieniom i przerobić buggy na elektryczne.
    Zakupiłem zestaw silnik + sterownik + manetkę gazu wszystko na 48V 1000W
    Do tego zębatki z przełożeniem 1:5 i łańcuch
    Akumulatory to 4 x 12V 20Ah żelowe

Niestety podczas jazdy próbnej okazało się, że silnik bardzo się nagrzewa, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaka może być przyczyna ?

Masa pojazdu z akumulatorami i dzieckiem to około 130 kg, pojazd ma z tyłu sztywną oś i wszystkie koła osadzone na łożyskach więc opory toczne są niewielkie.
  • REKLAMA
  • #2 13548737
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    6 letnie jeżdżące spalinowym buggy? To chyba jakiś żart...
    Poza tym z tego co przeglądam te wynalazki mają moc 3,5kM co w przypadku silnika elektrycznego w przybliżeniu i dużym uproszczeniu stanowi ekwiwalent 2,57kW. Teraz porównaj to do zastosowanego silnika i wyciągnij wnioski sam.
  • REKLAMA
  • #3 13548790
    Jaskierster
    Poziom 2  
    Nie kolego, mój syn od 2 lat jeździ spalinowymi gokartami na torze a pierwszy raz za kółko wsiadł w wieku lat 3, wsiadł w 24v "polarisa" i pojechał jakby nigdy nic innego nie robił w życiu. Buggy kupiliśmy żeby miał na co dzień do zabawy a nie tylko na torze. Buggy miało silnik 1,6 kW i to przy 7000 rpm, i niestety okazało się piekielnie głośne. Przeglądałem różne serwisy zanim zdecydowałem się na 1000W i wychodziło na to że będzie ok. Można kupić skutery z silnikami 500W i pomykają jak szalone. Według mnie przegiąłem z przekładnią i silnik cały czas jest w stanie rozruchu, przez co pobiera za duży prąd. Z drugiej strony sterownik powinien jakoś to ograniczać. No nic jutro założymy przekłądnię 1:7 i zobaczymy.
  • REKLAMA
  • #4 13549004
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6360
    Silnik spalinowy można bez problemu wytłumić do akceptowalnego poziomu, nawet te prymitywy made in china, bez jakiegoś rażącego spadku osiągów. Połowę słabszy silnik elektryczny, będzie co najmniej o połowę wolniejszy.
  • REKLAMA
  • #5 13549032
    Jaskierster
    Poziom 2  
    Moc w silniku potrzebna jest do pokonywania stałych oporów min oporów powietrza, które przy prędkościach rzędu 25 km/h są pomijalne, to moment obrotowy zdaje się pokonuje moment bezwładności i nadaje maszynie przyspieszenie :) a moment obrotowy silnik elektryczny ma większy i to przy dużo niższych obrotach.

Swoją drogą chętnie pobawię się spalinowym w wytłumianie. Niestety uważam że pojemność jest za mała, silnik aby utrzymać osiągi piłuje na wysokich obrotach, sam tłumik nie pomoże. Według mnie jedynie większy silnik na przykład 250 ccm o mocy co najmniej 10 kW i redukcja obrotów do tego solidna puszka na filtr powietrza i duży tłumik. Ale i tak będzie hałas. A elektryk cichy jak kapcie na bagnach.
  • #6 13566903
    Spanish_Inquisition
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Najlepiej byłoby wstawić tam silnik 4T, może o większej pojemności a zablokować go do niższych obrotów. 80ccm będzie akurat a może nawet za dużo. Do tego lepszy tłumik. Czterosuw nie odczuje tak lepszego tłumienia jak dwusuw. W ogóle te małe, chińskie 2T w 50ccm mają okropny dźwięk i trzeba je wysoko kręcić. W sumie to się nie dziwię sąsiadom, coś jak non stop cięcie piłom. Mimo, że na dźwięki wszelkich silników jestem przyjaźnie nastawiony :P

Silnik z manualną skrzynią biegów też powinien być dobrą opcją. Wyklucza to denerwujący dźwięk sprzęgła automatycznego i wariatora zanim pojazd osiągnie jakąś prędkość. A biegi można wyprowadzić do drążka zmiany biegów, w takich silnikach to tylko ruch góra-dół więc nie będzie problemu.
REKLAMA