Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Focus 1,6 Tdci 90 KM brak mocy

maxior1984 28 Apr 2014 16:05 4875 4
    maxior1984
    Level 2  
    Witam.
    Mam problem ze swoim Focusem.
    W aucie jest ewidentny brak mocy. Auto miało wymieniony elektrozawór sterwania turbiną, czujnik ciśnienia doładowania, ale nie przyniosło to efektu.
    Dodam że jak zapalę auto to sztanga od sterowania geometrią jest wciągana do końca i tak się zatrzymuje, potem nie ma żadnych reakcji położenia sztangi na zmianę obrotów silnika.
    Po podłączeniu u diagnosty wyskakuje błąd P0299 - niedoładowana turbina. Niestety nikt nie potrafi znaleść przyczyny.
    Proszę o opisanie waszych problemów związanych z podobnym tematem to będę sobie po koleji sprawdzał i eliminował kolejne opcje.
    kabalak0409
    Level 1  
    Witam. Borykam sie z tym problemem w swoim Focusie i ręce mi już opadaja. Wymienione już jest chyba wszystko oprócz silnika.
    Jeśli problem został rozwiązany to proszę o wskazówki gdzie szukać usterki.
    Pozdrawiam.
    B o n u s
    Level 15  
    Masz źle podpietą gruchę turbo albo padł pierburg. Turbo może kuleć np być zalepione (malo prawdopodobne) . Czyli najpier pierburga zweryfikowac jest w tym motorku głeboko z tylu ukryty ale weżyki powinny byc doprowadzone jeden spodem przy gruszcze (turbo) . Kolejny górą i dookoła filtra paliwa do złączki pompki podciśnienia tej co ssie wspomaganie hamulca.
    sam pierburg prawdopodobnie złaczka z kropeczką biała to weżyk do gruszki turbo. Może być on do wyczyszczenia. Może być zepsuty. Pierburg powinien załaczac podcisnienie na gruszke gdy obroty zwiększysz a ramię normalnie powinno byc w górze. Ponad to należalo by sprawdzić czy kierownice w turbo są czyste (ale to nie koniecznie chociaz w tym silniku jakis dramat z tym jest) . Oraz czy turbo nie dostało siateczki z kanału oleju bo i takie cuda. ale też czy wszelkie wężyki do pierburga są nieprzetarte drożne i niezalamane.

Regulacja gruszki będzie problematyczna i nie wiem czy da się to z uzyciem ciśnienia w dolocie (z FORSCAN) ustawić. Najprawdopodobniej pompkę podcisnienia trzeba mieć i znać parametry dla dokładnie twojego turbo.