logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja fotowoltaiczna 24V: 2x245W panele, regulator 30A, 2 akumulatory – schemat

bimki 01 Maj 2014 00:04 6102 24
  • #1 13558335
    bimki
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Hej,

buduję instalację 24V, zdecydowałem, że zaczynam od:
    * 2 paneli 245W
    * używanego taniego regulatora 30A lub porządnego nowego tracera 30A
    * 2 akumulatorów z odzysku

poniżej diagram jak to widzę:

Instalacja fotowoltaiczna 24V: 2x245W panele, regulator 30A, 2 akumulatory – schemat

Proszę o info czy dobrze to rozrysowałem.

Na razie rozwiązanie ma służyć do oświetlenia ogródka, garażu i drobnych urządzeń (np. ładowarka do laptopa). Jeśli rozwiązanie sprawdzi się, chcę móc rozbudowywać, być może nawet do ongrida. Ten sezon to jednak tylko offgrid, ale taki porządny, z którego może nawet będę mógł oświetlać LEDami pewną część domu.

pozdr
  • #2 13558696
    putas
    Specjalista - odnawialne źródła energii
    Ocena: 534
    Schemat jest błędny.
    Akumulatory musisz połączyć szeregowo, żeby uzyskać 24V (Ty narysowałeś równolegle)
    Jak chcesz po kosztach to zacznij od prostego regulatora za 60-100 zł.
    Tracer to już kilka stów, no ale oczywiście lepszy bo z MPPT.
    Jakie i ile aku chcesz dać?
    Jeśli używane to tego samego typu, pojemności i w miarę możliwości tak samo zużyte.
  • #3 13561130
    ev_now
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Jeśli akumulatory szeregowo połączysz na 24V to możesz kupić tańszego Tracera 20A, w Tracerze istotny jest prąd ładowania akumulatorów. Stąd Tracer 20A na 24V pociągnie 520W w panelach.
  • #4 13561173
    bimki
    Poziom 16  
    ok, faktycznie - pomyliłem się na rysunku - miało być szeregowo.
    Jeśli chodzi o akumulatory to chcę zacząć od jakiegoś "złomu" - ale nie wykluczam, że za 2-3 miesiące zakupię jakieś nowe - muszę wpierw poeksperymentować i więcej się dowiedzieć.

Pomijając regulator (tani, czy lepszy MPPT) mam 2 pytania:
    1) jak zrobię instalację 24V, to z tego co przejrzałem - jest mały wybór żarówek LED, o wiele więcej jest 12V -> więc jaką instalację lepiej zrobić w ogrodzie, garażu, piwnicy - 12V czy 24V?
    2) widziałem całkiem dużo rozwiązań na youtube, gdzie ludzie mają banki baterii po kilkanaście/kilkadziesiąt i łączą to do inwertera aby mieć 230V na mieszkaniu -> czy to się opłaca?

pozdrawiam
  • #5 13561514
    putas
    1) - raczej w ogóle nie znajdziesz żarówek na 24V, przynajmniej takich standardowych GU czy MR. Zapewne tylko samochodowe do ciężarówek. Ale i tu pewnie mały wybór LED. Możesz zastosować zwykłe żarówki na 12V i łączyć po 2 w szereg lub pociągnąć z każdego aku 12V osobne zasilanie jeśli oświetlenie będzie w miarę równo obciążać oba aku.

2) - żadne ładowania starych aku się nie opłaca, są za duże straty. Można poeksperymentować i pouczyć się, ale nie ma mowy o opłacalności.
  • #6 13567633
    bimki
    Poziom 16  
    ad 2)
    Co sądzisz o takiej instalacji docelowej: Link

sugerujesz, żeby nie pchać się w taką dużą liczbę aku?
  • #7 13567925
    putas
    bimki napisał:
    ad 2)
    Co sądzisz o takiej instalacji docelowej: Link

sugerujesz, żeby nie pchać się w taką dużą liczbę aku?

Układ z akumulatorami itd. jest fajny, zwłaszcza na początek do nauki. Niskie napięcie nie zrobi krzywdy, najwyżej coś z urządzeń czy kabli pójdzie z dymem.
    Ale nie ma tu mowy o żadnej opłacalności jeśli jesteś podłączony do ZE. Zwłaszcza na zwykłych akumulatorach z samochodu.
    Co innego jeśli jest to chatka o kilometr od cywilizacji i prądu.

Ja też zaczynałem od akumulatorów, więc mogę coś o tym powiedzieć.
    Za takie same lub mniejsze pieniądze można wejść w on-grid.
    Zobacz ile kasy wydasz na akumulatory, przetwornice, regulatory i grube kable. Za to kupisz bez problemu chodzony inwerter on-grid 1-2kW.
    Przy aku zakłada się sprawność 50-60% lub mniej jak stare akumulatory.
    Przy on-grid 90% lub więcej.
  • #8 13568078
    bimki
    Poziom 16  
    no ok - wchodząc od razu w on-grid mam większą sprawność, ale gdy padnie prąd, to mam ciemno w domu i pompa CO nie działa. Więc mam pytanie jak zrobić (czy w ogóle się da) coś takiego:
    1) wchodzę od razu w on-grid (na razie mała moc, więc nie zgłaszam)
    2) jednocześnie chcę mieć kilka akumulatorów w gotowości, aby w przypadku zaniku napięcia:
    * cały dom przełączył się na akumulatory
    * lan kontroler dałby znać, że nie ma prądu abym wyłączył urzadzenia typu piec kuchenny, telewizor itp
    3) akumulatory miałyby zgromadzone około 0.5kW, żeby na kilka minut starczyło (a jak powyłącza się niepotrzebne rzeczy to na dłużej)

pozdrawiam
  • #9 13568092
    CzystyZYSK
    Poziom 24  
    Ocena: 81
    Wszystko się da zrobić jak znasz się na elektryce i automatyce - programowanie, przekaźniki, trochę softu. Ale jeżeli się nie znasz i chcesz gotowe urządzenia to wszystkie te funkcje będą bardzo drogie. Jeżeli nie wiedziałeś jak połączyć aku na 24V to raczej nie dasz rady sam zrobić ;-)

Pozdrawiam
  • #10 13568356
    bimki
    Poziom 16  
    hehe, z tym akumulatorem to tylko na obrazku się pomyliłem w Visio tylko.

Ale faktycznie - na elektryce się dobrze nie znam, natomiast na programowaniu już lepiej - trochę prototypuję na Arduino - więc zrobienie jakiegoś układu na Atmedze to kwestia czasu, potrzebowałbym tylko sugesti jak miałoby to działać.

Nie chcę kupić wszystkiego gotowego, mam zacięcie i chciałbym się tym zająć, doczytać, poeksperymentować.
    Jestem w trakcie przeprowadzki do domu, będę miał w końcu ogródek, sporo miejsca i chcę podziałać więc nie zniechęcaj. Jeszcze kilka dni temu myślałem tylko o offgridzie, ale teraz chodzi mi po głowie już taka hybryda jak opisałem wyżej.

A może zamiast kombinowania zrobić w pierwszym kroku tak:
    1) panele około 500W na offgrid z Aku na 12/24V na potrzeby oświetlenia w ogródku, garażu, CO + może jeden obwód 24V w domu też na jakieś zapasowe światło
    2) ongrid z inwerterem i tutaj na początek 4 panele -> około 1000W, ale inwerter z zapasem

I dopiero w kolejnym kroku (nawet zimą po uzupełnieniu wiedzy) zrobić coś takiego jak opisałem w poprzednim poście?

Dodano po 34 [minuty]:

Na rysunku widziałbym to tak:

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Znalazłem podobny rysunek, ale podłączają inwerter pod regulator:
    Link Myślałem, że takie coś nie ma sensu, bo regulator wygeneruje straty dla inwertera - czy się mylę?
  • #11 13569118
    putas
    Jako do nauki i nabywania doświadczeń kombinujesz nieźle.
    Ale jako układ sprawny, działający i niezawodny chyba lepiej:
    - on-grid
    - do podtrzymanie kotłowni stary UPS z pełnym sinusem + aku, najlepiej nowe, a ideałem było by nowe żelowe
    - jako oświetlenie awaryjne domu/ogrodu wydzielony układ na kilka żarówek LED podpięty pod UPS w kotłowni.
  • #12 13569439
    bimki
    Poziom 16  
    Maciek - podoba mi się ta opcja z UPSem.

Od razu zadam 2 pytania:
    1) czy jest możliwość, aby z takiego UPSa + akumulator zrobić sobie układ 12V do ogródka podłączając bezpośrednio do akumulatora bez korzystania z dodatkowych zasilaczy? Czy wtedy światło w ogródku będzie wieczorem pobierało prąd z ZE?

2) czy to rozwiązanie pozwoli podłączyć grzałkę wody, aby działała ona tylko z energii uzyskanej z PV?
  • #13 13574519
    bimki
    Poziom 16  
    chyba dojrzałem do ongrida z UPSem i tylko małym aku dla CO. Skoro wszyscy doświadczeni wychodzą z tego pomysłu, to chyba nie ma co mnożyć akumulatorów bo narobię tylko kosztów.

Zużywam około 4-5kWh na dzień - wiadomo, że w godzinach kiedy jest szczyt słońca nie ma nas w domu. Jaką mocną instalację powinien mieć, żeby nie płacić za prąd?
    Jeśli przyjąłbym, że w nocy zużywam 2kWh, to musiałbym w ciągu dnia oddać do sieci około 8Kwh, żeby wyjść na "zero"? Jak to liczycie?
  • #14 13574877
    putas
    Przeanalizuj wykresy instalacji na www.pvmonitor.pl
    Tam masz dzienne produkcje, rozkład godzinowy i moce instalacji.
    Zobaczysz co dla Ciebie będzie najlepsze.
  • #15 13576162
    ev_now
    Poziom 14  
    Akurat domowe magazyny energii to przyszłość. Ale oczywiście dzisiaj nie opłacalne.
    Co do smart meteringu to diabli wiedza jak będzie. Może być tak, że za oddany prąd dostaniesz 16 groszy, a za pobrane zapłacisz 60 groszy i mimo iż oddałeś więcej niż pobrałeś to i tak dopłacisz.

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    [retrofood]

Telefony nie są takie sprytne
  • #16 13576195
    bimki
    Poziom 16  
    ja też dostrzegam zalety magazynów, ale też widze ich wady takie jak:
    * cena
    * miejsce
    * być może jeszcze niekorzystne oddziaływanie obecności dużej liczny aku na zdrowie

en_nov - analizowałeś jakieś inne za i przeciw?

Dodano po 3 [godziny] 39 [minuty]:

a co sądzicie o takim czymś jak na tym filmie (Inwerter solarny)?
  • #17 13584074
    bimki
    Poziom 16  
    Witam ponownie,

kontynuując wątek - znalazłem takie urządzenie - jeszcze w kontekście off-grida:

sinusPRO-1000S

czy ktoś może używał (filmik w poście wyżej również tego dotyczy).

pozdr
  • #18 13584525
    Lesio_Q
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Filmik niezbyt profesjonalny, symulacja PV zasilaczem może ukryć pewne problemy MPPT, no i te krokodylki na przyłączu zasilacza ...
    Nie mogę nigdzie wyczytać sprawności inwertera przy pracy z aku/PV, coś 90% wydaje mi się przesadą, w końcu w środku siedzi toroid.
    Ale cena na poziomie 700zł brutto jest korzystna :D
    Piotr.K
  • #19 13584571
    bimki
    Poziom 16  
    no tak, filmik trochę chaotyczny - ale takie urządzenie + fajny AKU 100Ah -> wtedy za 1200 jest coś, co magazynuje energię w dzień i oddaje w nocy, idealnie może się sprawdzić do utrzymywania CO i oświetlenia w domu.

Może takie coś jest korzystniejsze niż ongrid i sprzedaż prądu za te 13 groszy?
  • #20 13584601
    Lesio_Q
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    No, taki układ jest atrakcyjny, ale zagrożenia to:

- MPPT dla PV będzie mieć sprawność <95%
    - inwerter dla PV będzie mieć sprawność <80%
    - akumulator nie będzie wystarczająco trwały.

Nie widzę opcji ustawiania głębokości maksymalnego rozładowania akumulatora, a przydałaby się ...
  • #21 13585359
    bimki
    Poziom 16  
    taki urządzenie samo z siebie pobiera około 30-50W (tak jak pisał ev_nov tutaj - więc pytanie czy całkowity bilans takiego urządzenia jest dodatni, a jeśli tak to jak bardzo?
  • #22 13587300
    ev_now
    Poziom 14  
    Jakis moderator usunął post bo podałem link do urzadzenia które posiadam więc napisze tylko nazwe skoro linki sa złe.

INVERTER ORVALDI INV12-0,5kWS (Solar) połaczony do akumulatorów
    2x80Ah Jennox i do jednej fazy sieci zawodowej.
    na wyjściu inwertera jest:
    - oświetlenie domu LED
    - gniazdo zielonej energii w garażu zasilające m.in komputer i pompy CWU/alarm/zasilanie wzmacniaczy antenowych.
    - brama garażowa elektryczna.

Dane za tydzień 1-7 maja dla instalacji 300Wp

Produkcja po stronie DC na akumulatory inwertera: 4,72kWh
    Pobór po stronie AC z sieci energetyki zawodowej: 8,9kWh
    Zużycie energii z inwertera netto: 9,4kWh

Zysk netto (liczony jako energia pobrana z energetyki w stosunku do zuzycia przez urządzenia) : 0,5kWh :)

Akurat w zeszłym tygodniu we wsi było 6 godzinne wyłączenie prądu wiec piec CWU plus lodówkę przełączyłem na zielone gniazdo energii. Wszystko działało.

Ekonomicznie to katastrofa, ale to wynika ze zbyt małej mocy paneli które idą na podtrzymanie pracy inwertera zasadniczo plus straty na przetwarzanie.

Mimo zysku netto 0,5kWh trzeba pamiętać ze różnica w poborze z sieci energetycznej przeszła do rozliczenia niemal 1:1 w taryfie noc/dzień podczas gdy normalnie jest 1:2

Tak czy siak. Docelowo na pewno zwiększenie mocy instalacji do 700Wp minimum po stronie paneli spowoduje iż akumulatory będą doładowane do ich nominalnej pojemności co z kolei wydłuży wieczorny czas pracy z inwertera i akumulatorów.
    Przy słonecznym dniu o 20:30-21:00 kończą sie akumulatory panele nie są wstanie ich naładowac na full. Instalacja z aku/PV staruje około 10-11 godziny rano.

Nie wiem jak ten Volt Sinus ale Orvaldi akumulator rozładowuje do 10,5-11V zależnie od stopnia obciążenia. Włącza zaś zasilanie z akumulatora po przekroczeniu 12V i odczekaniu co najmniej 6h po przejściu w stan pracy z sieci.
    Zasadniczo jest to po to by nie flapowało i generowało nadmiernych cykli ładowania/rozładowania aku. Efekt jest taki ze po wieczornym rozładowaniu do 10,5 akumulator bez obciążenie wraca to 11,7-11,8V potem potrzebuje 2-3h rano by napiecie na nim przekroczyło 12V co dzieje sie przy ładowaniu konkretnym prądem z paneli z kontrolera. Potem panele utrzymują prace inwertera plus troszeczkę doładowują akumulatory. Po zaniku mocy z PV aku ciagna 2-3godziny
    bo panele nie maja takie mocy by naładowac te 1-2kWh w aku skoro maksymalnie generuja do 1kWh w ciagu dnia dla 300Wp.
  • #23 13587986
    bimki
    Poziom 16  
    dzięki za opis - ja zastanawiam się nad podłączeniem Akumulatora 100Ah i do tego 2 panele około 250W każdy - poobserwuje jak działa i będę dokładał panele (a może nawet od razu zacznę od 3 sztuk - się okaże)

Szkoda, że to urządzenie pozwala tylko na max 700W, bo to oznacza, że pralki nie podepnę, żeby w dzień prać z energii słonecznej. Widziałem, że są urządzenia Orivaldi, takie jak Ty masz, które obsługują do 2000W - ale to się wiąże z większymi kosztami na akumulatory i na panele...

Obwodów mam sporo w domu, więc na razie plan mam taki, żeby zacząć od tych 700W i podpiąć oświetlenie i komputery, potem poobserwuje i będę optymalizował :)

A jeśli już jesteśmy przy temacie - będziesz podłączał się do http://pvmonitor.pl/? Da się w ogóle podłączyć takie coś do monitoringu?
  • #24 13588036
    ev_now
    Poziom 14  
    Ja mam kontroler Tracer bo ten Orvaldi to tylko inwerter z aku na 230V. Oczywiscie w pvmonitor jestem pod innym nickiem z powodu forumowych troli w administracji.
  • #25 13588058
    bimki
    Poziom 16  
    Volt ma niby Regulator 30A 12VDC-25VDC -> czyli nie mogę podłączyć paneli, które dają 29V?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje budowę instalacji 24V z wykorzystaniem dwóch paneli 245W, regulatora 30A oraz akumulatorów z odzysku. W dyskusji zwrócono uwagę na błędne połączenie akumulatorów w schemacie, które powinny być połączone szeregowo, aby uzyskać 24V. Użytkownik rozważa również wybór między tańszym regulatorem a lepszym modelem MPPT. Pojawiły się pytania dotyczące dostępności żarówek LED na 24V oraz opłacalności dużych banków akumulatorów w systemach on-grid. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby rozważyć system on-grid z UPS-em jako bardziej efektywną opcję, a także podkreślają, że akumulatory mogą nie być opłacalne w dłuższej perspektywie. Użytkownik planuje eksperymentować z instalacją, a także rozważa połączenie systemu on-grid z akumulatorami na wypadek zaniku napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA