logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega B - Rozbieżności w spalaniu LPG na komputerze pokładowym

Frodek 15 Kwi 2006 01:03 1777 10
REKLAMA
  • #1 2529538
    Frodek
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Moja omega ma założony gaz LPG. Wcześniej ok 10 miesiecy pokazywala spalanie gazu dość realnie do rzeczywistości na kompie pokladowym. Od pewnego czasu coś się poprzestawiało. Na Pb pokazuje właściwie czyli w mieśccie ok 11 L a gazu 18 - 19 L gdzie w rzezcywistości w 13 L się zamyka. Co może powodować takie rozbieżności ? Dodam, że zanim to się stało uszkodziłem przez przypadek przepływomierz i przejehcalem na LPG ok 150 km zanim założyłem podróbkę.
  • REKLAMA
  • #2 2538545
    Andrzej04
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Nic nie piszesz jaki masz gaz w tej Omedze. Pomiar zużycia na benzynie jest obliczany z czasów otwarcia wtryskiwaczy benzynowych. Jeśli nie masz sekwencji to przy uszkodzonym przepływomierzu mogła powstać taka różnica. Benzyna chodziła w trybie awaryjnym.
  • REKLAMA
  • #3 2538884
    Frodek
    Poziom 13  
    Mam gaz II generacji z krokowym i emulatorem wtrysków. Na uszkodzonej przeplywce przejechałem 150 km na LPG po czym założyłem podróbkę a wskazania zostały nadal pokręcone od spalania. Jak jest zimy i odpalam na PB to na początku z rury idzie sadza i przy ciepłym silniku nieraz nie mam mozliwości płynnie zwalniać i przyspieszać. Delikatny ruch gazu powoduje wskazanie dużego zużycia i silnik momentalnie przyspiesza.
  • #4 2541186
    matadorRS
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Moze czujnik polozenia przepustnicy jest uszkodzony? Albo sama przepustnica. C masz na mysli piszac ze "z rury idzie sadza"?
  • REKLAMA
  • #5 2541226
    Frodek
    Poziom 13  
    Wydobywa się czarny dymek podczas gdy odpale silnik i działa pompa nadmuchu kolektora
  • REKLAMA
  • #6 2561441
    Andrzej04
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Frodek napisał:
    Mam gaz II generacji z krokowym i emulatorem wtrysków. Na uszkodzonej przeplywce przejechałem 150 km na LPG po czym założyłem podróbkę a wskazania zostały nadal pokręcone od spalania. Jak jest zimy i odpalam na PB to na początku z rury idzie sadza i przy ciepłym silniku nieraz nie mam mozliwości płynnie zwalniać i przyspieszać. Delikatny ruch gazu powoduje wskazanie dużego zużycia i silnik momentalnie przyspiesza.

Przepływka jest jednym z głównych parametrów mających bezpośredni wpływ na ilość podawanego paliwa. Czy masz pewność że ta podróbka jest właściwa i sprawna? Proponowałbym podpiąć się pod np. Techa i sprawdzić czy ta przepływka działa prawidłowo. Przy okazji można sprawdzić jak pracuje cała reszta. Przy II generacji gazu, wskazania na pokładowym nie przekładają się wprost. Jedynie przy sprawnej benzynie i dobrze wyregulowanym gazie wskazania będą w pewnym przybliżeniu realne. Przy awarii któregoś układu rozjadą się.
  • #7 2562721
    Frodek
    Poziom 13  
    Do momentu uszkodzenia róznica wynosiła 0,3 l na srednim spalaniu. Obecnie jest to rzedu 5-8 l. Zdarza się że jest dzień, gdy wszystko działa. W jaki sposób zobaczyć na TECH-u o prawidłowej pracy przepływki ? Moi fachowcy są chyba bardzo mali a mają dobre wyposażenie w sprzęcie. Blędów nie było. Program załadowali standardowy (fabryczny) do ECU. Na co patrzeć co wskazywało by złą pracę ? Zastanawia mnie to kopcenie z rury połączone z śmierdzącymi spalinami. Może sonda padła ?
  • #8 2563828
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Witam! Po pierwsze "podrabiany" przeplywomierz nie ma takich samych parametrow jak oryginal. Popatrz czy dziala sada. Nie zawsze niepoprawna praca sady powoduje zapalenie sie lampki diagnostyki czy wyrzucenia kodu bledu - tylko odczyt "realnych" danych.

Pozdrawiam!!
  • #9 2565858
    Frodek
    Poziom 13  
    Znasz jakiś dobrych fachowców od OPLI na naszym terenie ?
  • #10 2566658
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Mozna go robic Euroskanem lub profesjonalnie TECH,em. Znam ludzi zajmujacych sie tematem elektroniki w pojazdach. Jesli chcesz podam Ci wiecej info ale na priva zeby nie robic niepotrzebnej reklamy.

Pozdrawiam!!
  • #11 2897630
    Frodek
    Poziom 13  
    problem zniknął jak reką odjąć

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Omedze z instalacją LPG II generacji z emulatorem wtrysków pojawiły się rozbieżności w wskazaniach spalania gazu na komputerze pokładowym. Wcześniej pomiar był zbliżony do rzeczywistego, jednak po uszkodzeniu oryginalnego przepływomierza i przejechaniu około 150 km na LPG z podróbką, wskazania zużycia gazu stały się zawyżone (pokazywane 18-19 l zamiast około 13 l). Spalanie benzyny pozostaje prawidłowe (około 11 l w mieście). Objawem towarzyszącym jest czarny dym i sadza wydobywająca się z rury wydechowej przy rozruchu i pracy pompy nadmuchu kolektora, co może wskazywać na problemy z mieszanką lub sondą lambda. Podejrzewane są uszkodzenia przepływomierza, czujnika położenia przepustnicy lub samej przepustnicy. Podróbka przepływomierza może mieć inne parametry niż oryginał, co wpływa na błędne wskazania. Diagnostyka powinna być wykonana za pomocą profesjonalnych narzędzi diagnostycznych, takich jak Tech lub Euroscan, które pozwalają na odczyt parametrów pracy przepływomierza i innych czujników oraz ewentualnych błędów. Brak błędów w ECU nie wyklucza nieprawidłowej pracy czujników. Po pewnym czasie problem z rozbieżnościami i kopceniem ustąpił samoistnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA