logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radioodtwarzacz CAR 300 – brak komunikacji, blokada SAFE 0, jak odblokować?

arko100 13 Kwi 2005 00:53 2061 9
REKLAMA
  • #1 1400622
    arko100
    Admin grupy RTV
    Ocena: 419
    Witam
    Pierwszy raz trafiło do mnie w/w radyjko z takim napisem i w związku ztym mam pytanko:
    Czy możliwe, aby procek się "zatrzasnął" po wyczerpanym limicie?
    Programowałem te procki nawet gdy radyjka były "martwe", miały pouszkadzane niektóre porty, a w tym przypadku zero komunikacji :-( .
    Za wszelkie info serdeczne dzięki.

Pozdrawiam

P.S. W którymś poście kolega Djlj napisał, że udało mu się w SC202 przejść z safe0 na safe1 z poziomu klawiatury. Może i w tym modelu się da?? Radyjko z kartą kodową, także kod znany.
  • REKLAMA
  • #2 1401732
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1324
    Też do mnie trafiło CAR300 z takim samym objawem. Ktoś jednak z nim ostro przede mną walczył nie dało się zbootować nawet po użyciu całego "voodoo". Kupiłem drugą sztukę i zrobiłem akcję podstawienie - teraz sprzęt CA ze złomu jest tani jak barszcz i szkoda czasu aby siedzieć.
  • #3 1402026
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    W SC202 pomagało przywarcie do masy przez rezystor nogi 41 procesora (o ile dobrze pamiętam) przed włączeniem. Jak jest w CAR300 tego nie wiem, ale możesz spróbować.
  • REKLAMA
  • #4 1402381
    arko100
    Admin grupy RTV
    Witam
    Radyjko wygląda na nierobione (sporo kurzu itd.). Klient twierdzi, że wszystko było OK dopóki nie zaprowadził auta do warsztatu, a później nie miał czasu i tak jeździł przez miesiąc. Już zacząłem szukać procka.
    Co do zwierania, to noga 41 w obydwu modelach jest na masie i na razie nie chcę używać niesprawdzonych "brutalnych" metod. Wiadomo zrobić za pół darmo, a jak coś padnie to klient zażyczy sobie 4*tyle co sprzęt wart. Tak więc dopóki nie będę miał procka.......
    A może zna ktoś pewną "brutalną"metodę?

Dzięki
  • #5 1402847
    bol123
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    W twoim przypadku sprawdził bym czy to nie jest czasem CAR 300(F) bo w tych modelach trzeba koniecznie podpiąć 9 pin do masy , a jeśli to nie pomoże to może być tak że któś próbował ominąć kod metodą palec do kwarca i wtedy potrafią się zapisać w pamięci eeprom procka takie bzdury że szok i może w twoim przypadku zabisał się bit zabespieczenia no i w takim przypadku za groma nie uzyskasz komunikacji chyba że wyciągniesz procka wykasujesz w potocznie zwanym kasowniku i zapiszesz na nowo pewnym wsadem od CAR 300
  • REKLAMA
  • #6 1402992
    tom2003
    Poziom 11  
    Witam
    Potwierdzam to co napisal Bol123 ,musialem wyciągać procka do ETL-a
    poprawić mapę i poszlo
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 1405037
    djlj24
    Spec od car audio
    To i tak miałeś szczęście. U mnie była lepsza akcja, po której ktoś nawet zostawił podstawkę. Chyba jednak porty wywalił.
  • #8 1406146
    arko100
    Admin grupy RTV
    Witam
    Radyjko: CAR300 D. Osobiście je wyciągałem i na 99.9% jestem pewien, że nikt go od bardzo długiego czasu nie wyjmował. Piękna powłoczka kurzu w miejscach gdzie są otwory w kieszeni. Zero śladów lutowania i jak się otwiera takie radyjko zawsze pozostają jakieś zadrapania.
    Podejrzewam, że podczas słuchania, został odpięty akumulator, zaiskrzyło i wysypał się wsad. Raczej mało prawdopodobne, aby komuś tak długo i tyle razy chciało się czekać na możliwość wprowadzenia kodu. Tak jak pisałem, problem podobno powstał w warsztacie samochodowym.

Pozdrowionka
  • #9 1407267
    djlj24
    Spec od car audio
    No tak w Twoim przypadku to sprawa jasna. A co do wysypania to znacznie częściej wystarczy spawać coś w samochodzie lub obok i można też sobie tak wyczyścić jak nie odłączy się akumulatora.
  • #10 1408140
    arko100
    Admin grupy RTV
    Witam
    Serdeczne dzięki za zainteresowanie.
    Klient dziś zabrał radyjko, bo stwierdził, że kupi sobie drugie z ogłoszenia. :-(
    Tak więc temat zamknięty.

Pozdrawiam wszystkich

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego CAR 300, które wykazuje brak komunikacji i blokadę SAFE 0. Możliwe przyczyny to uszkodzenie procesora lub zapisanie błędnych danych w pamięci EEPROM, np. w wyniku prób obejścia kodu zabezpieczającego. W modelach pokrewnych, takich jak SC202, stosowano metodę zwarcia nogi 41 procesora do masy przez rezystor przed włączeniem urządzenia, co pomagało w odblokowaniu. W CAR 300(F) konieczne jest podłączenie pinu 9 do masy, co może pomóc w komunikacji. W przypadku poważniejszych uszkodzeń konieczne jest wyjęcie procesora i poprawa mapy pamięci za pomocą programatora (ETL) lub całkowita wymiana procesora. Uszkodzenia mogą powstać na skutek zwarć, odłączenia akumulatora podczas pracy radia lub zakłóceń spawalniczych w samochodzie. Ostatecznie klient zdecydował się na zakup nowego radia, rezygnując z naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA