Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mierniki instalacji Metrel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Faac Sprint genis milord - brak reakcji fotokomórek

venus21 08 Maj 2014 12:19 3219 5
  • #1 08 Maj 2014 12:19
    venus21
    Poziom 2  

    Mam problem z napędem do bramy faac milord sprint....a mianowicie wszystko działało przez dwa lata. W tym roku na wiosnę zaczęły wariować fotokomórki, czasami same klikały bez powodu i na ogół rano po wilgotnej nocy brama nie reagowała na pilota. Fotokomórki nie reagowały na ruch, po otwarciu pokrywy i przewietrzeniu wszystko wracało do normy, czyli brama reagowała na pilota a fotokomórki reagowały na ruch. Niestety kilka dni temu już nic nie pomogło, fotokomórki nie reagują na ruch a brama na pilota. Zapala się jedynie lampa i mruga. Mam pytanie, jak podłączyć styki na centralce aby brama działała bez fotokomórek, wszędzie jest dużo porad ale dotyczą centralki 748, a nie sprinta, jak sprawdzić czy to wina fotokomórek czy też centralki. Dodam że diody w fotokomórkach świecą, po jednej z każdej strony. Mam 9-cio stykowy pin na centralce 24 v.Mieliście podobne przypadki to pomóżcie

    0 5
  • Mierniki instalacji Metrel
  • #2 08 Maj 2014 19:15
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa

    Licząc od lewej pin 2 (-) zewrzyj z pin 5 (FSW) . I odłacz wszystkiw kable od fotek.
    Ta centralka jest wrażliwa na wszelkie upływy prądu i lekkie zwarcia na fotkach ( aż do spalenia trafa) więc twoj następny krok to przełożenie od nowa i na dobrych gumowych albo żelowych kablach podłączeń fotek.

    0
  • Mierniki instalacji Metrel
  • #3 10 Maj 2014 09:44
    venus21
    Poziom 2  

    Dzięki za radę, brama działa, ale musiałem zmostkować jeszcze Stop (6) z - (2).
    Podsumowując wygląda to tak:

    FSW (5) i STOP (6) zmostkować z - (2) na listwie w centralce 24v.

    Mam jeszcze pytanie. Zdemontowałem fotokomórki, i tu mam pytanie jak sprawdzić czy są dobre. jest na to jakiś prosty w miarę sposób. Chciałbym się upewnić przed zakupem nowych że nie wydam kasy na darmo bo być może problem tkwi gdzie indziej. Nadmienię tu że sprawdziłem całą instalację od fotokomórek i wszystko ok. Na sygnale zwarciowym nie ma przebić, wymiana jednego z kabli nie wchodzi w rachubę w razie czego gdyż jest położony asfalt.
    Aha, po podłączeniu fotokomórek na centralce zapala się tylko dioda FSW a dioda STOP nie świeci się, może to coś pomoże wam w ustaleniu przyczyny.Bez fotokomórek tak jak jest teraz podłączone świecą obydwie diody w stanie spoczynku, ale tak jakby na pół mocy w porównaniu do diód z wyłączników krańcwych.

    0
  • #4 12 Maj 2014 00:08
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa

    Żeby barma ruszyła STOP musi być zmoistkowany z (-) a dioda STOP powinna sie świecić cały czas (dioda FSW też). Przy położeniu bramy na środku diody FCC i FCA też (a na krańcach powinna gasnąć odpowiednia dioda).
    Jeśli STOP masz zależny od FSW (tzn gaśnie mimo zmostkowania jak podpinasz fotki) a diody słabo się bżdżą to może masz zwarcie na płytce centralki - pod zielonym plastikiem ustalającym listwę pinów potrafią robić się od wilgoci zwarcia i przerwy ścieżek. Może tez kabel fotek jednak ma gdzieś zwarcie i przy podłączeniu robi zwarcie + i - . Podepnij do napędu same kable od fotek (bez fotek). Jak na nich samych OK to przyczyna w fotkach albo płytce centrali.

    Fotki podłącz na stole do zasilacza 24V i połóż przodami do siebie. Na nadawczej ma stale świecić LED, na odbiorczej powinny - jeśli fotki sie widzą - świecić dwa LED-y - jeden stale, drugi gasnąć przy zasłanianiu (i przy przesłanianiu powinien pykać przekaźnik).
    PS - Pobór prądu obu na raz - ok. 50 mA - jak dużo więcej - fotki do wymiany, fotki muszą mieć nalożone obudowy - są tam soczewki i obudowa poza tym jest filtrem.

    0
  • #5 14 Sty 2016 16:32
    xKris88
    Poziom 8  

    Witam, podepnę mój problem pod temat.

    Jak poprawnie podłączyć fotokomórki pod napęd Genius Milord? Aktualnie brama zatrzymuje się tylko podczas otwierania, po wyjściu z pola foto brama zamyka się.
    Fotokomórki podłączone jak na poniższym schemacie. ( RX zrobiony mostek: 3 i 4 )
    Dip-switch - ustawione na zamykanie.

    Co należy zmienić, aby fotokomórki działały na zamykaniu poprawnie ?

    Faac Sprint genis milord - brak reakcji fotokomórek

    0
  • #6 14 Sty 2016 21:55
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa

    Silnik kręci na odwrót.
    Sprawdź to ustawiając bramę pośrodku, wyłącz prąd, włącz z powrotem i odpal bramę z pilota. Powinna się otwierać. Jeśli się zamyka - trzeba odwrócić kierunek obrotów silnika i co za tym idzie - zamienić krańcówki czyli:
    zamień miejscami kable idące od silnika podpięte pod zaciski APM i CHM oraz zamień ze sobą kabelki od krańcówek podpięte pod FCA i FCC.
    Albo jak się nie chcesz grzebać w kablach możesz obejść problem ustawiając 5 DIPa na ON - wtedy brama w obie strony będzie reagować na fotki.
    PS. przed gmeraniem w DIP Switchach wyłącz prąd.

    2