Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.
itemscope itemtype="https://schema.org/QAPage"

Centrala napędu FAAC sprint 05 - wyłączenie kanału.

RolandV 30 Lis 2016 17:52 1638 28
  • Centrala napędu FAAC sprint 05 - wyłączenie kanału.

    #1
    Poziom 10  

    witam

    Mam problem z napędem FAAC wyposażonym w centralkę SPRINT 05 , mianowicie są tam 2 kanały i na pilocie mam 2 przyciski ale problem polega
    na tym że drugi przycisk chcę zaprogramować do napędu podnoszenia bramy garażowej , udaj się to ale jest tak że jak otwieram bramę garażową i równocześnie zamyka się brama wjazdowa to ten przycisk od bramy podnoszonej powoduje także zatrzymanie zamykania bramy od ogrodzenia.
    Najchętniej bym wyłączył kanał 2 w centrali SPRINT 05. Jak można to zrobić ? lub skasować kanał 2 na pilocie tak żeby go zaprogramować tylko do bramy garażowej ?

    0 28
  • #3
    Poziom 10  

    Przesyłam fotkę podpięć, wydaj mi się że 2 kanał mam odłączony, chyba że się mylę.

    Doszedł mi jeszcze jeden problem, jak koduję pilota na kanał 1 to on działa ale tak 1-2minuty po zakodowaniu , potem już nie reaguje.
    Nie wiem o co chodzi, wcześniej działał bez problemu wiele lat.

    Centrala napędu FAAC sprint 05 - wyłączenie kanału. Centrala napędu FAAC sprint 05 - wyłączenie kanału.

    0
  • Pomocny post
    #4
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Być może źle "kodujesz" piloty (obydwa przyciski na jednym kanale), może masz zworkę w odbiorniku ustawioną na Open B - jeżeli chodzi o wspólną reakcją obydwu bram.
    Jeżeli chodzi o brak działania po kilku minutach to w tych modelach często zdarzały się zimne luty na złączu radia w centrali sterującej. Może to jest przyczyną?

    1
  • #5
    Poziom 10  

    Dzięki za pomoc, udało się poprawie zakodować pilota i już działa ok. Mam jeszcze pytanie jak można ustawić centralę w taki sposób żeby drugie naciśnięcie przycisku w pilocie powodowało zatrzymanie bramy bo teraz powoduje zamykanie lub jeśli otwieram lub otwieranie jeśli zamykam, nie ma możliwości jej zastopowania w dowolnym miejscu.

    Chciałbym też podłączyć fotokomórki oraz lampę ostrzegawczą, lampa jest na 230V. Pod które zaciski to zrobić ?

    0
  • Pomocny post
    #6
    Poziom 20  

    DIP Switch 4 ustaw w pozycji ON

    Zwróć uwagę na DIP Switch nr 3 i funkcje CONDO


    Co do podłaczenia FOTO i lampy
    W internecie 3 sekundy i masz manual

    DIP Switch 5
    Schemat:

    Centrala napędu FAAC sprint 05 - wyłączenie kanału.

    1
  • #7
    Poziom 10  

    Ok, to już opanowałem z instrukcją. Lampę wiem że pod L i N na CN3 ale fotokomórki jak to nie wiem.
    Niby prosto bo pod CN2 pod FSW ale jak bo mam na w nadajniku 2 przyłącza a w odbiorniku 2 przyłącza + do tego 12/24V AC/DC .

    Ok, dzięki już rozumiem. Zaraz działam , tylko odłączę zasilanie żeby nie spalić centrali.

    0
  • Pomocny post
    #8
    Poziom 20  

    Lampa pod N z sieci a L z centrali

    Fotokomórki:
    Nadawcza. Zasilanie z centrali + pod + i analogicznie - pod -
    Odbiorcza. Zasilanie tak samo jak nadawczej. Mostek z minus do COM. NC z fotokomórki pod FSW centrali

    I ustawienie zabezpieczenia fotokomórkami DIP Switchem (zamykanie, otwieranie i zamykanie)

    1
  • #9
    Poziom 10  

    No niestety usmażyłem centralę, prawdopodobnie przy wciskaniu listwy CN3 nie do końca ją wpiąłem i się spaliło, wygląda jakby 2-3 opornik R27. Oddam płytkę do sprawdzenia elektronikowi,
    może będę miał szczęście i tylko to poszło.

    0
  • #10
    Poziom 20  

    Nie wydaje mi się żeby od słabo wcisnietego złącza coś się stało.
    Albo by nie ruszył silnik albo by nie było zasilania.

    Wszystko podłączone dobrze?
    Pokaż zdjęcie podłączenia i zdjęcie uszkodzonej plyty

    0
  • #11
    Poziom 10  

    Po podłączeniu wszystkiego było ok, czyli fotokomórki cykały i świeciła się dioda że jest przeszkoda.
    Jak włączyłem zamykanie bramy to lampa zaczęła migać ale tak brama drgnęła i diody na centrali przestały świecić.
    Sprawdziłem że nie ma łączenia bo wtyczka CN3 nie do końca była wpięta więc ją dopchnąłem ale ona była założona jakby za nisko i
    efekt był ten sam, po prostu wsunąłem ja za nisko i nie złapały zaczepy, Jak drug raz włączyłem zamykanie to pojawiła się iskra w miejscu oznaczonym kółkiem na zdjęciu. Centrala świeci diodami i słychać cykanie jak włączam pilotem ale nie ma reakcji bramy , za to komórki lampa działają.

    Ten biały mostek na CN2 nie jest podłączony do "-" tak tylko się ułożył na zdjęciu. Przy próbach nie był podłączony.

    Centrala napędu FAAC sprint 05 - wyłączenie kanału. Centrala napędu FAAC sprint 05 - wyłączenie kanału. Centrala napędu FAAC sprint 05 - wyłączenie kanału.

    0
  • #12
    Poziom 10  

    Mam jeszcze pytanie czy w CN2 kiedy już mam założone fotokomórki to potrzebuję jeszcze te mostki między STOP a "-" i FCA i "-" ?

    0
  • #13
    specjalista -automatyka bramowa

    Mostek STOP i " - " potrzebny ( inaczej brama w ogóle nie ruszy), FCA, FCC i COM to podłączenie krańcówek i wszystkie trzy mają być do nich podpięte. Spalone elementy to sterowanie triaka regulacji mocy silnika. Jeśli jest zwarty to napęd będzie chodził z maksymalną mocą, jeśli wszystko uszkodzone to brama nie ruszy.

    0
  • #14
    Poziom 10  

    Wszystko uszkodzone w triaku? Wymieniłem spalony rezystor ale bez efektu. Mam też nowego triaka, może też go wymienić? Najbardziej zagadkowy jest ten niebieski element obok tego spalonego rezystora. Oznaczenie na płytce Q2, a na nim napis W414.

    0
  • #15
    Poziom 10  

    witam

    Udało mi się reanimować centralkę i teraz mam pytanie jak powinny być podłączone fotokomórki.
    Ja mam teraz podłączone tak:

    Fotokomórki PM Proxima:

    Nadajnik : zasilanie podpięte pod + i - na centrali
    Odbiornik : zasilanie podpięte pod + i - na centrali , zacisk NC podpięty pod FSW.
    Mostek między STOP a - .

    I fotokomórki się widzą , dioda na nadajniku działa cały czas, na odbiorniku kiedy jest przeszkoda ale brama nie reaguje, nie otwiera ani nie zamyka się.
    Jak podepnę mostek między FSW a - to bram działa dobrze.

    Na fotokomórce zworka na OC.

    Co robię nie tak ?

    0
  • #16
    Poziom 20  

    Na odbiorniku masz zworkę pomiędzy COM a -?

    0
  • #17
    Poziom 10  

    odbiornik mam taki

    Centrala napędu FAAC sprint 05 - wyłączenie kanału.

    Zworka na odbiorniku jest na NC , pod FSW podpięty jest kabel z NC.

    0
  • #18
    Poziom 20  

    Centrala napędu FAAC sprint 05 - wyłączenie kanału.

    0
  • #19
    Poziom 10  

    Zrobiłem tak i teraz jest tak że gdy brama się otwiera a ja aktywuję komórkę to zaczyna się zamykać. Jeśli jest otwarta to zamyka się nie zważając na przeszkodę.

    0
  • #20
    Poziom 20  

    Zamień przewody APM i CHM

    0
  • #21
    Poziom 10  

    Pod APM mam brąz, pod CHM mam czarny, pod COM niebieski , może tu coś nie tak

    0
  • #22
    Poziom 20  

    RolandV napisał:
    Pod APM mam brąz, pod CHM mam czarny, pod COM niebieski , może tu coś nie tak


    kamo502 napisał:
    Zamień przewody APM i CHM

    0
  • #23
    Poziom 10  

    Po zmianie przewodów, na jedno kliknięcie pilota zapala się tylko lampa ostrzegająca a na drugie słychać silnik ale tak jakby chciał zamykać mimo że brama jest zamknięta.

    0
  • #24
    Poziom 20  

    Dziwne, niebieski powinien być wspólnym.
    Kondensator podłączony?

    Silnik Faac?

    0
  • #25
    Poziom 10  

    Silnik faac, kondensator jest, no właśnie czy czasem czarny nie powinien być pod COM?

    0
  • #26
    Poziom 20  

    Cytat:
    - pod wejścia APM i CHM podłączamy kierunkowe(fazowe) przewody silnika tj. czarny i brązowy,
    COM - szary lub niebieski(wspólny), zielonożółty-uziemienie


    Zamieniając tak jak miałeś na początku brama pracuje?
    Zastanawiam się czy kondensator jest dobrze umocowany w złączu

    0
  • #27
    Poziom 10  

    Po zmianie działa jak poprzednio, jak mam bramę zamkniętą i blokuję komórkę to nie otwiera . czyli faktycznie jak odwracam kable to powinno być dobrze ,a nie jest.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Kondensator nie biegunów? Przy zmianie kabli zostaje tak jak był?

    Dodano po 33 [minuty]:

    A czasem nie trzeba jeszcze zamienć FCA i FCC?

    0
  • Pomocny post
    #28
    Poziom 20  

    Kondensator nie ma znaczenia.

    Krancowki itp działają?
    Musisz też zamienić miejscami.

    Brame ustaw w połowie. Zamień przewody od kierunków. Krancowki na listwie i sprawdź wtedy

    1
  • #29
    Poziom 10  

    Zrobione, krańcówki trzeba było odwrócić. Wielkie dzięki za pomoc.

    0