logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Briggs 28c707 - brak iskry mimo wymiany cewki, co jeszcze sprawdzić?

hakersharp 09 Maj 2014 17:41 2865 3
REKLAMA
  • #1 13585267
    hakersharp
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam!
    Posiadam stary traktorek-kosiarkę z silnikiem brigss-a 11hp o nr 28c707. W poprzednim sezonie podczas koszenia silnik zgasł i już go nie odpaliłem, nie było w ogóle iskry, sprawdziłem wtedy miernikiem i wyszło mi że prawdopodobnie padła cewka zapłonowa. Zamówiłem więc nową cewkę ale niestety po założeniu do silnika dalej nie ma iskry. Przeczytałem wszystkie posty tego forum dotyczące braku iskry w tych silnikach i nic, sprawdziłem wszystkie przewody, klin na kole, magnes i też nic, silnik bez przerywacza i innych czujników. Nie mam już żadnego pomysłu, proszę więc o jakiekolwiek sugestie. Pomocy!
  • REKLAMA
  • #2 13585759
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Sprawdź w jakiej odległości znajduje się cewka zapłonowa od koła magnesowego, zdaniem fachowców odległość ta winna wynosić ok. 0,3 mm. Ponadto zbadaj, czy kable lub wyłącznik zapłonu nie jest uszkodzony tj. może on ciągle jest w poz. "wyłączone". Traktorek powinien mieć wyłącznik zapłonu pod siedzeniem kierującego, czyli jeśli nie siedzi na nim kierujący, to silnik nie powinien "zapalić".
  • REKLAMA
  • #3 13585929
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 13586647
    hakersharp
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Wydaje mi się że wszystko posprawdzałem, odległość cewki ustawiałem już w różnych wariantach, a to od 0,5 nawet do 0,2 mm, przewód od gaszenia również odpinałem. Pod siedzeniem rzeczywiście jest wyłącznik ale niezależnie czy ktoś siedział czy jak go odpiąłem iskry dalej nie było. O ile dobrze doczytałem to po odpięciu jakichkolwiek przewodów w tym przewodu od gaszenia cewka powinna wytworzyć iskrę, a tu nic.
REKLAMA