logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KALTMANN K-AP2500 - Agregat prądotwórczy, po odpaleniu gaśnie.

karo-karo22 10 Maj 2014 11:06 9159 4
REKLAMA
  • #1 13586864
    karo-karo22
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, posiadamy w domu agregat prądotwórczy KALTMANN K-AP2500. Naszym problemem jest gaśnięcie zaraz po odpaleniu, po 2,5, 10 minutach pracy. Tata myślał,że to świece więc je wymienił, wymienił olej na nowy, myślał ,że coś ze ssaniem ponieważ ten dzyndzelek od ssania latał to go umocował jednak problem nadal pozostał. Czasami trzeba i 15 razy schodzić i odpalać go ponownie. W instrukcji nic nie piszą na ten temat konkretnie, w internecie też za bardzo nie. Może ktoś mógł by mi pomóc. Z góry dziękuję , pozdrawiam :|
  • REKLAMA
  • #2 13587191
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Jeśli ssanie jest sprawne i gaźnik prawidłowo zamocowany oraz czysty filtr powietrza (i paliwa), zatankowane świeże paliwo, to gaźnik do przeglądu tj. do udrożnienia wszystkich dysz, kanalików i usunięcia zanieczyszczeń.
  • REKLAMA
  • #3 13588345
    karo-karo22
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Zapomniałam dodać ,że po tych kilkunastu razach biegania w końcu zaczyna chodzić i chodzi już tak np. 4/5h. Tata mi mowi ze sie tak jak by rozgrzał i dlatego zaczął chodzic i sie nie wyłącza .... hmmmm
  • REKLAMA
  • #4 13588809
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1669
    To ja podzielę się moimi spostrzeżeniami w tej materii z moim chińczykiem.
    Mój gaśnie szczególnie w zimie po 10-20 minutach pracy i zdarza się to z reguły wtedy jak w przewodzie między gaźnikiem i bakiem pląta się pęcherzyk powietrza. Czasem mam też inny objaw, zaczynający się od gwałtownych zmian obrotów, tak jakby do gaźnika nie napływało równomiernie paliwo. Gdy taki objaw wystąpi i nie przesunę dźwigni ssania na lekkie ssanie, to silnik zgaśnie. Po takim ustawieniu na lekkie ssanie obroty stabilizują się i po kilku minutach mogę ssanie całkowicie wyłączyć i silnik pracuje już do końca normalnie.
    W tym przypadku zamiast kilkanaście razy biegać, po odpaleniu nie wyłączałbym od razu całkowicie ssania, tylko pozwoliłbym, aby pochodził sobie jakiś czas na lekkim ssaniu. Jak długo to już trzeba by dobrać doświadczalnie.
  • #5 14353352
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1669
    Odgrzeję trochę kotleta, bo chcę sprostować to co poprzednim poście napisałem.
    Otóż przyczyną gaśnięcia silnika był paproch w króćcu wlotowym do gaźnika, kawałeczek gumy z węża doprowadzającego benzynę, który chwilowo przytykał dopływ benzyny, a jak sprawdzałem gaźnik to wszystkie kanały były drożne - przedmuchiwanie nic nie dawało. Ale przedwczoraj agregat zgasł i odpalał na moment jak powąchał plaka, a więc brak benzyny. Po rozbiórce okazało się że był zatkany otwór dolotowy benzyny do gaźnika.
    Jeszcze agregatu nie uruchomiłem, ale jestem pewny, że już miał stabilne obroty i nie będzie gasł.
REKLAMA