logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora Tosca AWS 306 - Radio zmienia częstotliwość

kylass 11 Maj 2014 13:16 2310 2
REKLAMA
  • #1 13590162
    kylass
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z moim amplitunerem. Gdy jest on "zimny" czyli nie grał od dłuższego czasu wszystko jest ok, radio ładnie odbiera i nie gubi fal. Po około 15-20 minutach zapala się dioda od dostrajania i przeskakuje na częstotliwość niższą o około 1,6 Mhz. W miarę upływu czasu występuje to coraz częściej. Pomierzyłem napięcie 50V i 14V. Podczas tego skoku fal pierwsze z napięć wzrasta o około 0,2V a drugie spada o około 1V. Gdzie szukać usterki ?
  • REKLAMA
  • #2 13590584
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Witam
    Należy sprawdzić stabilność napięcia warikoapowego czyli element D107 i jego okolice oraz układ przestrajania (potencjometry i przełączniki).
    Taki objaw też może wskazywać na działanie układu ARCZ, a to może wynikać z tego co napisałem poniżej
    Innym prawdopodobnym problemem jest stabilność cewki L102 w układzie p.cz w okolicach układu UL1200.
    Podczas pracy ampitunera trzeba wykonać jeszcze kilka pomiarów by jednoznacznie stwierdzić przyczynę takiego zachowania.
    Pozdrawiam.
  • #3 13600583
    kylass
    Poziom 2  
    msgow Dzięki za poradę. Problem rozwiązany. Wadliwy okazał się stabilizator napięcia UL1550 (D107).
REKLAMA