logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra 64 - firmware 1.11 ->1.12 oraz ETHM -1 1.06 -> 1.07

didotom 12 Maj 2014 21:11 3453 28
  • #1 13595450
    didotom
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Czy może ktoś z was się orientuje jakie zostały wprowadzone zmiany
    w centrali Integra 64
    w firmware z 1.11 w stosunku do ->1.12

oraz jakie zmiany
    z ETHM-1 z 1.06 -> 1.07

obecnie Integra moja posiada FV 1.11 ora ETHM-1 1.06
    zmiana ta była konieczna aby zadziałały mi makro polecenia w aplikacji dla Androida,

na stronie satela nie mogę znaleźć tych informacji,

rozmawiając jakiś czas z działem technicznym otrzymałem informację, ze pracują nad aplikacją mobilną bardziej zaawansowaną od KDP-2 pro, taką odpowiedź uzyskałem na pytanie jak wyświetlić temperaturę na aplikacji, muszę czekać:)
    albo w niewygodny sposób w opcjach test.

ciekawe jak długo trzeba jeszcze czekać na tę aplikację, mam ochotę zakupić fibaro, szkoda kasy mi jednak, aby tylko powodu wygody obsługi aplikacji rozbudowywać cały system

pozdrawiam
  • #2 13595576
    synology1
    Poziom 16  
    Ocena: 144
    jeżeli chodzi o fimware :
    Zmiany wprowadzone w wersji oprogramowania 1.12
    Manipulatory
    Obsługa nowych manipulatorów:

INT-KLFR – manipulator LCD z klawiaturą mechaniczną i wbudowanym czytnikiem kart zbliżeniowych;

INT-TSG – manipulator z ekranem dotykowym;

INT-TSI – manipulator z ekranem dotykowym.
    Moduły rozszerzające
    Obsługa nowych modułów:

INT-AV – moduł dźwiękowej weryfikacji alarmu;

INT-RS Plus – interfejs do integracji systemów.
    Monitoring
    Możliwość przesyłania zdarzeń do stacji monitorującej przy użyciu protokołu UDP (Ethernet, GPRS).
  • #5 13595947
    didotom
    Poziom 16  
    xury napisał:
    Z własnej obserwacji po aktualizacji ETHM do 1.07 zauważyłem dużo szybszy transfer w DloadX i GuardX

dzięki za podpowiedzi planuje zakup manipulatora LCD z obsługą kamer po jmpeg wiec będę zmuszony taszczyć stacjonarkę z portem com :)

pozdrawiam
  • #6 13596031
    w5h0so
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    xury napisał:
    Z własnej obserwacji po aktualizacji ETHM do 1.07 zauważyłem dużo szybszy transfer w DloadX i GuardX

Satel wreszcie odpuścił pykanie po magistrali ;-) i teraz ETHM-1 z Integrą gada po serialu także dla GuardX. Wcześniej GuardX pykał po magistrali, a DloadX po serialu.
  • #7 13596120
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Witam

Ethm 1.07 jest optymalnie dostosowany do wspolpracy z TSI. Bedzie tez nowy modul ETHM i wiecej funkcji.

pozdr
  • #8 13596446
    didotom
    Poziom 16  
    SMDmaniak napisał:
    Witam

Ethm 1.07 jest optymalnie dostosowany do wspolpracy z TSI. Bedzie tez nowy modul ETHM i wiecej funkcji.

pozdr

Czy wiesz może coś więcej o tym module nowym ETHM?
    jakich opcji?

pozdrawiam
  • #9 13596476
    HawkEYe
    Poziom 11  
    SMDmaniak napisał:
    Witam

pozdr

Witam
    Co masz na myśli że jest bardziej dostosowany do TSI? TSI ma własny interfejs sieciowy i z tego co mi powiedzieli na infolinii satela mają już gotowy soft z obsługą właśnie tego interfejsu, wreszcie nie będzie trzeba otwierać obudowy :) żeby zmienić wygląd GUI :)

Pozdrawiam
  • #10 13596579
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Witam

Chodzi o programowanie przez ETHM. Protol ETHM jest teraz duzo szybszy. Zmienic GUI to juz mozna teraz bez wyjmowania karty.

pozdr
  • #11 13596669
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    w5h0so napisał:
    i teraz ETHM-1 z Integrą gada po serialu także dla GuardX

Dokładnie tak.
    lukasz_m napisał:

Lista zmian jest zawsze w instrukcji.

Z tym "zawsze" to by było zbyt pięknie. Niestety nie dla wszystkich urządzeń są udostępnione takie historie - co jest błędem, który Satel jakoś od wielu lat nie może zauważyć.

SMDmaniak napisał:
    Zmienic GUI to juz mozna teraz bez wyjmowania karty

Rozumiem, że chodzi o tcp/ip. Od kiedy to możliwe ? Wiem, że system z ethm i tsi jak na razie daje możliwość symulacji, ale programowania nie bardzo (ma być w przyszłości).
  • #12 13596704
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Chodzi o

pobieranie z centrali alarmowej nazw i testowanie interfejsu użytkownika (jeżeli do centrali podłączony jest moduł ETHM-1).

pozdr
  • #13 13596719
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    To tak, chociaż to jeszcze nie ma nic wspólnego ze zmianą GUI. Oby pojawiło się to jak najszybciej, bo tego brakuje.
  • #14 13596743
    HawkEYe
    Poziom 11  
    SMDmaniak napisał:
    Witam

Zmienic GUI to juz mozna teraz bez wyjmowania karty.

pozdr

A możesz podzielić się wiedzą w jaki sposób?

SMDmaniak napisał:
    Chodzi o

pobieranie z centrali alarmowej nazw i testowanie interfejsu użytkownika (jeżeli do centrali podłączony jest moduł ETHM-1).

pozdr

Ale to nie ma nic wspólnego z samym manipulatorem tylko z TSI Builderem

Pozdrawiam
  • #15 13596745
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    To tylko po kompilacji bedzie trzeba zapisac na karcie. Ale jak bedzie gotowe szyfrowanie USB to wszystko bedzie z TSIBld.

pozdr
  • #16 13596758
    HawkEYe
    Poziom 11  
    SMDmaniak napisał:
    To tylko po kompilacji bedzie trzeba zapisac na karcie. Ale jak bedzie gotowe szyfrowanie USB to wszystko bedzie z TSIBld.

pozdr

Z tego co mówił gość z satela szyfrowanie ma być po ethernecie, bo o to go pytałem, ale może po usb też.
  • #17 13596768
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    "Z tego co mówił gość z satela szyfrowanie ma być po ethernecie, bo o to go pytałem, ale może po usb też."

O to jeszcze lepiej.

pozdr
  • #18 13596775
    HawkEYe
    Poziom 11  
    Też tak myślę:)

Skoro jesteśmy przy temacie TSI to zapytam czy może ktoś z Was miał z nim taki problem że się często restartował? Mój potrafi się czasami restartować co 2 godz.
    Mam go podpiętego do Integry 128-wrl.

Pozdrawiam
  • #19 13596792
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Zrób test zasilania z włączonymi wyświetlaczami na reszcie TSI, TSG.
    Pozdrawiam
  • #20 13596802
    HawkEYe
    Poziom 11  
    Robiłem. Nawet zmieniłem źródło zasilania. Jak był podłączony do centralki napięcie minimalne było w granicach 11,9V więc powinno być ok, ale dla świętego spokoju podłączyłem go do mniej obciążonego ekspandera ca-64pp. Teraz napięcie minimalne nie spada poniżej 13,4 V, a prąd średni jest jak podaje instrukcja 0,62A.
  • #21 13596821
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    HawkEYe napisał:
    Robiłem. Nawet zmieniłem źródło zasilania. Jak był podłączony do centralki napięcie minimalne było w granicach 11,9V więc powinno być ok, ale dla świętego spokoju podłączyłem go do mniej obciążonego ekspandera ca-64pp. Teraz napięcie minimalne nie spada poniżej 13,4 V, a prąd średni jest jak podaje instrukcja 0,62A.

"W przypadku central INTEGRA 24, INTEGRA 32 i INTEGRA 128-WRL do zasilania manipulatora INT-TSI nie można użyć wyjścia +KPD. Należy użyć wyjścia wysokoprądowego OUT1 lub OUT2 zaprogramowanego jako typ 41. ZASILANIE."

ca-64pp daje 2,2A to ok. A jak z kablem moze cos z koncowkami? Czy szyna jest na skretce? Jezeli tak to osobnymi parami musza byc prowadzone zegar i data.

pozdr
  • #22 13596845
    HawkEYe
    Poziom 11  
    SMDmaniak napisał:

"W przypadku central INTEGRA 24, INTEGRA 32 i INTEGRA 128-WRL do zasilania manipulatora INT-TSI nie można użyć wyjścia +KPD. Należy użyć wyjścia wysokoprądowego OUT1 lub OUT2 zaprogramowanego jako typ 41. ZASILANIE."

i tak było zrobione

SMDmaniak napisał:

ca-64pp daje 2,2A to ok. A jak z kablem moze cos z koncowkami? Czy szyna jest na skretce? Jezeli tak to jedna para musza byc prowadzone zegar i data.
    pozdr

podłączony jest zwykłym prostym przewodem tylko że 8-mio żyłowym. Jedną parą leci zegar i data do tsi a drugą do ekspandera ca-64pp.

Pozdrawiam
  • #23 13596858
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    HawkEYe napisał:
    SMDmaniak napisał:

i tak było zrobione

SMDmaniak napisał:

ca-64pp daje 2,2A to ok. A jak z kablem moze cos z koncowkami? Czy szyna jest na skretce? Jezeli tak to jedna para musza byc prowadzone zegar i data.
    pozdr

podłączony jest zwykłym prostym przewodem tylko że 8-mio żyłowym. Jedną parą leci zegar i data do tsi a drugą do ekspandera ca-64pp.

Pozdrawiam

To jeden kabel na obie szyny. Sprobuj podlaczyc osobnym kablem szyne KPD. Moze cos z tym jest?
  • #24 13596865
    HawkEYe
    Poziom 11  
    Spróbuję tak zrobić, jak to nie pomoże to wyślę go do serwisu.
    Dzięki za pomoc

-Edit-
    Właśnie dostałem odpowiedź z satela:
    "Magistrala manipulatorów i ekspanderów musi być prowadzona w dwóch osobnych przewodach."

Pozdrawiam
  • #25 13596885
    didotom
    Poziom 16  
    Jeszcze dopytam zanim zaktualizuję

zacząć od ETHM-1 aktualizację czy od centrali?

pozdrawiam
  • #26 13597010
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Centrali

pozdr
  • #27 13599703
    HawkEYe
    Poziom 11  
    Okazuje się, że TSI muszę odesłać do serwisu w celu aktualizacji systemu operacyjnego manipulatora. To co jest udostępnione na stronach satela to tylko FW urządzeń peryferyjnych zainstalowanych w manipulatorze.
    Trochę to ......

Pozdrawiam
  • #28 13599916
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Witam

To bedzie z czasem tez rozwiazane bo to nie oplacalne dla Satela. Tak jak zrobili UpServ. Na TSI sa dwa lacza jeden do STM a drugi prawdopodobnie do systemu. Z casem rozbudowy TSIBld moze bedzie nawet przez ethernet.

pozdr
  • #29 13599939
    HawkEYe
    Poziom 11  
    Mam nadzieję, tylko ciekawe ile to potrwa, bo to bardzo fajna zabawka ;-) i człowiek chciałby z niej korzystać a nie wysyłać co 5 min do serwisu.
    Fakt że w ciągu tych paru miesięcy korzystania z manipulatora dużo poprawili.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono zmiany w oprogramowaniu centrali Integra 64 po aktualizacji firmware z wersji 1.11 do 1.12 oraz w module ETHM-1 z 1.06 do 1.07. Wersja 1.12 wprowadza obsługę nowych manipulatorów (INT-KLFR, INT-TSG, INT-TSI) oraz modułów (INT-AV, INT-RS Plus) i umożliwia przesyłanie zdarzeń do stacji monitorującej przez protokół UDP. Użytkownicy zauważyli poprawę szybkości transferu w DloadX i GuardX po aktualizacji ETHM-1 do 1.07. Wspomniano również o planach rozwoju aplikacji mobilnej przez Satela oraz o problemach z zasilaniem manipulatorów TSI, które mogą powodować ich restartowanie. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami i wskazówkami dotyczącymi aktualizacji oraz konfiguracji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA