Fajna opcja to skróty na ekranie smartfona, możemy dodać na ekranie startowym ikony do sterowania konkretnymi wyjściami.
Testuję sterowanie bramą, działa bez odpalania aplikacji Integra Control i dzieje się to naprawdę szybko, od kliknięcia ikony na ekranie do reakcji bramy mijają jakieś 2 -3 sekundy (połączenie przez serwery Satela).
Podpowiecie jak zrobić aby była ikonka od bramy jako skrót na telefonie
Przede wszystkim musisz mieć nainowszy firmware do integry i ethm-a / int-gsm-a, w zależności co masz zainstalowane.
W aplikacji Integra Control klikasz ikonę ustawień w prawym górnym rogu (kółko zębate) i wybierasz "utwórz skróty".
Skróty wyrzucasz tak jak inne ikony w telefonie, u mnie (Samsung) muszę przytrzymać ikonę około 3-4 sekundy i pojawia się opcja "usuń".
Niestety ten sposób nie działa, przynajmniej na moim telefonie Xiaomi.
U mnie też, na innym telefonie, może to przymusowa kwestia aktualizacji. Jak na razie duży minus, bo straciłem na manipulatorze makra - czyli załączałem alarm z równoczesną blokadą określonych czujników i od razu widziałem na ekranie telefonu w sekcji manipulator czy alarm się załącza czy nie bo np. okno zostało otwarte - ciekawe czy po aktualizacji taka funkcjonalność też będzie?
Skróty wyrzucasz tak jak inne ikony w telefonie, u mnie (Samsung) muszę przytrzymać ikonę około 3-4 sekundy i pojawia się opcja "usuń".
Niestety ten sposób nie działa, przynajmniej na moim telefonie Xiaomi.
U mnie też, na innym telefonie, może to przymusowa kwestia aktualizacji. Jak na razie duży minus, bo straciłem na manipulatorze makra - czyli załączałem alarm z równoczesną blokadą określonych czujników i od razu widziałem na ekranie telefonu w sekcji manipulator czy alarm się załącza czy nie bo np. okno zostało otwarte - ciekawe czy po aktualizacji taka funkcjonalność też będzie?
Jak zaktualizowałem to można usuwać niepotrzebne skróty tylko trzeba usunąć, a nie odinstalować bo odinstalowanie usunie wszystkie skróty i aplikacje integra control.
Po aktualizacji nadal nie ma w sekcji manipulatora makr i nie można ich zrobić także w moim wypadku jest gorzej niż było, z plusów to zrobione skróty można powiązać z asystentem google i nie dotykając telefonu mogę powiedzieć np. OK GOOGLE BRAMA GARAŻOWA i brama garażowa się otworzy/zamknie.
Szybkość łaczenia - rewelacja. Testuje kilka dni i do tej pory stabilnie i bez błędów. Nowy soft wprowadził do Integry bez Plusa obsługę wyjścia typu Termostat - wiadomo będzie więcej odbiorców głowic ART-200. Pokusił się może ktoś z Was o zapytanie do Satela, dlaczego Integry bez Plusa nie pozwalają wysyłać wiadomości e-mail ? Wymuszone pozycjonowanie modeli, czy ograniczenia techniczne? Skłaniałbym się do tej pierwszej opcji.
Byc moze jest to zwiazane z tym ze uzywam ios 16.3 (beta2 podajze) ale czesc makr jest dostepna, czesc nie jest, wyjsc dostepnych mam ... sztuk 1
Tutaj mamy akcje "Uruchom makro" powtorzona pare razy na liscie, ale co ciekawe kazda odpowiada za inne makro ale jakie, a to juz niespodzianka po wejsciu w konkretna akcje. Tak czy inaczej z 10 makr moge wybrac 3...
Natomiast co do samej apki ... na pewno przyjemniejsza w uzytkowaniu ale do gotowego produktu IMHO duzo jej brakuje, poczynajac od UI gdzie czasami bug na bugu, poprzez ten dziwny pomysl Satela ze makra sa pobierane z ETHM (to akurat rozumiem) ale nie moge zmienic ich polozenia, pousuwac cos sobie z urzadzenia mobilnego czego nie potrzebuje, zgrupowac je inaczej, zmienic ikony, itd itp..
Ogolnie dwa kroki do przodu, jeden do tylu i slalom na boki...
EDIT:
punkty dodatkowe temu kto wytlumaczy czemu ma sluzyc akcja "Polacz z INTEGRA"...
Mi wyskakuje komunikat żeby zaktualizować oprogramowanie - podejrzewam ze chodzi o update płyty głównej centrali? Pewnie musiałbym zawołać gościa który stawiał ta instalacje żeby to wykonał…zalezaloby mi na usprawnieniu tego ustrojstwa bo jednak dużo korzystam z tej appki ale cóż. Życie.
Mi wyskakuje komunikat żeby zaktualizować oprogramowanie - podejrzewam ze chodzi o update płyty głównej centrali? Pewnie musiałbym zawołać gościa który stawiał ta instalacje żeby to wykonał…zalezaloby mi na usprawnieniu tego ustrojstwa bo jednak dużo korzystam z tej appki ale cóż. Życie.
centrala INTEGRA w wersji 1.21 lub nowszej
ETHM-1 Plus w wersji 2.09 lub nowszej
INT-GSM LTE w wersji 2.03 lub nowszej
INT-GSM w wersji 1.06 lub nowszej
Ale instrukcje podpiete sa do wersji starszych... oh Satel, Satel ...
Szkoda, że użytkownicy sprzętów apple skarżą się na problemy z apką. Po wejściu IC 6.0 centrala głupieje przy zarządzaniu z telefonu. Pomogło dopiero zabranie wszystkich uprawnień użytkownikom i nadanie tylko zbrojenia i rozbrojenia centrali.
Szkoda, że użytkownicy sprzętów apple skarżą się na problemy z apką. Po wejściu IC 6.0 centrala głupieje przy zarządzaniu z telefonu. Pomogło dopiero zabranie wszystkich uprawnień użytkownikom i nadanie tylko zbrojenia i rozbrojenia centrali.
Mnie nic nie głupieje i moi klienci też nic nie zgłaszają, więc nie wiem, czy Twój problem leży w nowej aplikacji.
Mnie nic nie głupieje i moi klienci też nic nie zgłaszają, więc nie wiem, czy Twój problem leży w nowej aplikacji.
Mogą tego nie widzieć jeśli korzystają tylko z alarmu. Klient zauważył dopiero jak czujki zaczęły się na nowo inicjować i zmieniać kolory diod oraz światło w pomieszczeniach sterowanych się wyłączyło.
Mogą tego nie widzieć jeśli korzystają tylko z alarmu. Klient zauważył dopiero jak czujki zaczęły się na nowo inicjować i zmieniać kolory diod oraz światło w pomieszczeniach sterowanych się wyłączyło.
Moi klienci mają całą masę sterowań - rolety, bramy, zamki elektromotoryczne, oświetlenie, elektrozawory. Wszystko sterowane ON/OFF z wyjść centrali, INT-PP lub INT-IORS.
U Ciebie jak są sterowane obwody, z którymi klienci zgłaszają problemy?
O jakiej inicjalizacji czujek piszesz?
Moi klienci mają całą masę sterowań - rolety, bramy, zamki elektromotoryczne, oświetlenie, elektrozawory. Wszystko sterowane ON/OFF z wyjść centrali, INT-PP lub INT-IORS.
U Ciebie jak są sterowane obwody, z którymi klienci zgłaszają problemy?
O jakiej inicjalizacji czujek piszesz?
Całe oświetlenie i rolety idą przez centralę na INT-IORS. Próba wejścia do aplikacji na platformie Apple kończy się restartem centrali. Na androidzie problemów brak. Klient nie byłby świadomy gdyby nie charakterystyczne przy Integrze i restarcie wyłączenie na chwile przekaźników i zmiana kolorów diody w czujkach Satel-SLIM-Pir.
Siedziałem cały dzień w uprawnieniach użytkownika i ostatecznie doszedłem do wniosku, że pewne połączenie różnych uprawnień użytkownika prowadzi do restartu centrali. Nie udało mi się konkretnie dojść, które to uprawnienia. Ani ja, ani klient po prostu nie mieliśmy ochoty weryfikacji źródła problemu.
Podepnę się pod temat.
Czy gdzieś są materiały (instrukcje, wpisy na forum itd.), pozwalające zapanować nad grafikami w Integra Control?
Próbuję stworzyć makra uzbrajanie/ rozbrajanie dla trzech stref osobno. Póki robię to jako pojedyncze funkcje to jest względny porządek, mam szare ikonki otwartej i zamkniętej kłódki na pulpicie, ale gdy spróbowałem zmienić uzbrajanie dla całego obiektu zmieniając "stan wg. wyjścia", wyjście typu "czuwanie wszystkiego" i zadeklarowałem drugą ikonę jako cokolwiek (np. fontannę), to główny kafel zmienił mi się z kłódki na ładne zielone oko czuwania, a "fontanny" nigdzie nie widzę. Na jakich zasadach dobierane są te domyślne ikony i gdzie to jest jakoś opisane?