logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega8L w Bascom - jak dodać brakujący układ do listy?

mateusz93mk 18 Maj 2014 10:03 1755 13
REKLAMA
  • #1 13612068
    mateusz93mk
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Koledzy mam duży problem. Programuje w bascomie różne micro kontrolery,
    do tej pory kupowałem atmege8 lub atmege8aa lub też atmege8u.
    Wszystko był ok kiedy to kupiłem na allegro atmega8L.
    I tu się pojawił problem gdyż w bascomie nie można wybrać uC typu atmega8l.
    Przy kompilacj wyskakuje błąd że jest wybrany nie prawidłowy układ.
    Prosimy wybrac z listy atmega8L. Ale na liście tych procesorów w bascom nie ma. Jak poradzić sobie z tym problemem. Dodałem że programuje przez programator Usb Asp. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13613697
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    mateusz93mk napisał:
    ... Programuje w bascomie różne micro kontrolery...

No to może już nadeszła pora, zajrzeć do dokumentacji któregoś z nich :?:
    Np. ATMega8 - odpowiedź znajdziesz już na pierwszej stronie :idea:
  • REKLAMA
  • #3 13613735
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Witam.
    Nie wiem jak deklarujesz w programie dany mikrokontroler, ja wpisuję w ten sposób i nigdy nie miałem problemu.

$regfile " m8def.dat"

Każdą Atmegę 8.

ATmega 8L może mieć większy zakres zasilania 2.7V - 5.5V.
  • #4 13620515
    mateusz93mk
    Poziom 11  
    Zawsze wybierałem chipa z listy dostępnych. Tylko tej atmega8L nie ma na liście. Programator czyta ze jest inna i prosi wybac inną ale jej nie ma.
    Nie da się sompilować ani z programować.

Dodano po 1 [minuty]:

Atmeg8L różni się tym że można założy tylko zegar 8mHz a atmega8a miała od 8 do 16mHZ
  • #5 13621598
    rekinisko
    Poziom 22  
    Ocena: 142
    Ja używam tylko procesorów z literą L i nigdy nie miałem problemu. To jest wersja nisko napięciowa i Twój problem jest po stronie programatora.
  • REKLAMA
  • #6 13623237
    mateusz93mk
    Poziom 11  
    Używam amatora USB ASP. Czy można jakoś rozwiązac ten problem ??
    Mam programator LPT ale nie mam w lapku portu szeregowego
  • #7 13623385
    rekinisko
    Poziom 22  
    Ja też używam USB ASP i w bascomie wybieram "atmega8" nigdy nie słyszałem o wybieraniu procesora a już z literką "L" wcale. Masz pewnie problem z poziomami napięć w programatorze.
  • #8 13623423
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    ATmega8, Atmega8L i ATmega8A itp różnią się parametrami elektrycznymi, a nie funkcjonalnościami. Aby się upewnić należy sprawdzić jaką mają sygnaturę:

Atmega8L w Bascom - jak dodać brakujący układ do listy? Atmega8L w Bascom - jak dodać brakujący układ do listy?

... stwierdzając, że są takie same. Dlatego też w kompilatorach występują po prostu jako ATmega8. Podobnie jest z innymi układami.

Warto także popatrzeć na dokumenty dot. migracji (załącznik), a w nim już na pierwszej stronie:

Cytat:
    In order to optimize the manufacturing process and to further reduce current
    consumption, an optimized version of ATmega8 has been introduced.

The ATmega8A is a functionally identical, drop-in replacement for the ATmega8.
    All devices are subject to the same qualification process and same set of
    production tests, but as the manufacturing process is not the same some electrical
    characteristics differ
    Załączniki:
    • avr523.pdf (43.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 13631747
    mateusz93mk
    Poziom 11  
    No dobrze wszystko się zgadza. Ale teraz pytanie co i jak zrobić aby to chodziło??
    Przecież napięcia programatora nie zmienię bo nie jest regulowane czy coś. Daje 5VDC
  • #10 13631861
    rekinisko
    Poziom 22  
    Powiem Ci z mojego doświadczenia, mam jakiś tam programator kupiony na allegro. U mnie wszystkie sygnały z programatora lecą na poziomie 5V, tylko zasilanie z programatora jest zmniejszone z 5V do 3,3V ale to już na docelowej płytce. Może to co robię nie ma prawa działać, ale działa.
  • #11 13631909
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 13632086
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 13632172
    mateusz93mk
    Poziom 11  
    Pisałem progam. Najpierw kofiguruje we/wy , podciągam porty na 1, pisze program potem F4 i F7 jak się wgra to układ jak zaprogramowany to tak działa.
    Zawsze w bascom wybierałem w zakładce chip mój układ który programuje czyli atmega8. Nigdy nie miałem problemu

Dodano po 55 [sekundy]:

m8adef dokładnie tak widnieje w zakładce

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z programowaniem mikrokontrolera ATmega8L w środowisku Bascom, ponieważ nie ma go na liście dostępnych układów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że ATmega8L różni się od ATmega8A głównie parametrami elektrycznymi, a nie funkcjonalnymi. Wskazują, że w Bascomie można używać ogólnej definicji dla ATmega8, co powinno działać. Problemy mogą wynikać z ustawień programatora USB ASP, który może nie dostarczać odpowiednich poziomów napięcia. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że ATmega8L działa z napięciem zasilania od 2.7V do 5.5V, a także podkreślają, że ważne jest, aby poprawnie skonfigurować typ mikrokontrolera w Bascomie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA