logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić czujnik temperatury cieczy w Honda CBR 600?

Snp123 21 Maj 2014 11:23 8256 3
REKLAMA
  • #1 13621757
    Snp123
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam
    Szukalem po forum podobnych tematow i nic :)
    Problem polega na sprawdzeniu czujnika temperatury znajdujacego sie przy chlodnicy i uruchamiajacy wiatraczek.
    Mam wrazenie ze sam czujnik jest uszkodzony z tego wzgledu ze po przekroczeniu temp granicznej wiatrak sie nie wlacza.
    Spiety "na krotko" cooler dziala poprawnie.
    Moje pytanie brzmi przez co sie zamyka obwod czujnika? Chcialem sprawdzic sam czujnik "solo" bez grzania motocykla np grzejac wode/olej w garnku i miernikiem sprawdzic czy zamyka obwod.
    "+" dochodzi do wystajacego z czujnika konektora a "-" ? Przy odpowiedniej temp zwiera obwod przez "obudowe"/gwint samego czujnika ? Bo za bardzo nie wiem jak poradzic sobie z pomiarem go.

Z gory dziekuje za wszelka pomoc :) Pozdrawiam T.

Dla jasnosci foto elementu ponizej:
    http ://czujka.pl/p/2013/12/czujnik-temperatury-honda-cbr-600-900-f2-f3-f4-cb-3745995041.jpg
  • REKLAMA
  • #2 13621818
    bew2
    Poziom 17  
    Ocena: 326
    Witaj,
    Odpowiadając na pytanie, minus, (masa) jest zwykle na obudowie czujnika, gwincie wkręconym w silnik, ramę -masę (pojazdu)
    Poszukaj serwisówki, przyda się w przyszłości na pewno nie raz.
    Odnośnie sprawdzenia usterki proponuję wypiąć kabel dochodzący do czujnika i zewrzeć go do masy - jeśli włączy się wiatrak - uszkodzony czujnik, jeśli nie - czujnik może być ok a przerwa na kablach.
  • REKLAMA
  • #3 13621944
    Snp123
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Cooler sprawdzony dziala na krotko :)
    Pozostaje zagrzac moto i zobaczymy co go gryzie. Ewentualnie wymiana czujnika
    Dzieki
  • #4 18031437
    Vojtas108
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Witam. Mam problem z honda CBR f4i. Nie działa mi termometr elektroniczny cieczy chłodzącej ale wiatrak się załącza jak się motor zagrzeje. Czy jest osobny czujnik mierzący temperaturę? Gdzie się on znajduje i czy wymiana spowoduje że na wyświetlaczu pojawia się cyferki pokazujące temperaturę cieczy? Na razie wyświetlacz pokazuje wciąż "--"dwie kreski. Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Proszę kogoś kto ma doświadczenie z tym motocyklem o podanie maila co ułatwi kontakt o ile tutaj można wymienić się mailem
REKLAMA