logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Infotec 9118 Ricoh 4418 - developer zsypuje się z wałka magnetycznego, co robić?

RafalKabat 15 Kwi 2005 12:17 1759 12
REKLAMA
  • #1 1407118
    RafalKabat
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    W tej kopiarce developer zsypuje się z wałka magnetycznego do maszyny. Nie wiem czy developer jest zły czy może coś innego?
    Proszę o poradę
  • REKLAMA
  • #2 1407145
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Jeżeli możesz to sprecyzuj czy na kopiach też masz "posiane" deweloperem. Podejrzewam że masz coś nie tak z ładowaniem lub siatką elektrody. Często mogą to też być problemy z rozładowaniem bębna lub gaszeniem ładunku po wykonaniu kopii- masa bębna. Sprawdź wszystkie styki !

C.
  • REKLAMA
  • #3 1407192
    RafalKabat
    Poziom 19  
    Ale mi nawet developer zsypuje się z wałka jak wyjmę cały zespół wywoływania i pokręce wałkiem
  • #4 1407241
    radarek
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    developer czy toner bo to różnica zprawdz czy to co sie wysypie przykleja sie do jakiegoś magnesu bo jak nie to jest to toner a nie developer
  • REKLAMA
  • #5 1407485
    RafalKabat
    Poziom 19  
    Jest to developer na bank
  • #6 1407605
    ryszardo_
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    RafalKabat napisał:
    Ale mi nawet developer zsypuje się z wałka jak wyjmę cały zespół wywoływania i pokręce wałkiem

Może być już zużyty developer, jaki ma przebieg? - ewentualna wymiana.

Może też za dużo pobierać toneru do developera, wtedy zmniejszyć poziom toneru kodem który odpowiada za ustawienie napięcia sterowania czujnika toneru DT (nie wiem jaki to kod w tym modelu).

Jeśli ktoś manipulował przy szczelinie wałka magnetycznego a listwą, która odpowiada za grubość developera na wałku magnetycznym, a teraz jest za duża, to też będzie sypać, ale jeśli nic nie było ruszane, a sprzęt chodził prawidłowo, to tego nie ruszać!

ryszardo_
  • REKLAMA
  • #7 1407636
    Kopi serwis
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Również chętnie pomoge, ale prosze o stan licznika.
    O ile dobrze pamiętam developer jest na 45 tys.
  • #8 1408148
    Velaa
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Deweloper typ 410 w/g producenta wystarcza na 60 tys. kopii, ale można zrobić i 145 tys. to kwestia regulacji kopiarki. Skłaniałam bym się do przypadku, że to nie tym właściwym została zasypana wywoływaczka. Wada wałka magnetycznego to bardzo rzadki przypadek. Być może zapchana zbitym tonerem jest przestrzeń pod wałkiem magnetycznym i dlatego z trudem powraca do zespołu. Trzeba, by to sprawdzić. Welaa.
  • #9 1408324
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Nie wiem jakie masz doświadczenie, ale w Ricohu możesz kręcić wałkiem magnetycznym tylko w jedną stronę. jak będziesz to robił pod prąd to nośnik zawsze ci będzie się wywalał. Koledzy o tym nie wspominali, ale według mnie robisz właśnie taki błąd. Jeżeli się mylę to masz broblem z ustawieniem noża. Sprawdź jaka jest "szczotka" na wałku. Jeżeli sypie tonerem, możesz ją wyjałowić w kodach, a jak nie pomoże to trzeba wymienić nośnik.
  • #10 1412323
    krystian k
    Ocena: 83
    Developer w tych maszynach wystarcza max na 60 -70 tys. Żadna regulacja ci nie pomoze żeby zrobił 145 - jest to uzaleznione min od wykonania tego developera , a to że sypie sie do maszyny to podejrzewam że ktos rozregulował szczeline przez która dev. przesypuje sie na w. magnetyczny . Pozaty maszyny te zostały wycofane przez Ricoh w 2000 r. ze wzgledu na konstrukcje która pochodzi z 91 r. i bardzo duzą awaryjność modeli 42... i 44... , !!! .
  • #11 1412423
    Velaa
    Poziom 17  
    Masz rację krystian k, że dużo zależy od dewelopera, ale moja kopiarka przekroczyła już 145K na jednym zasypaniu i nie gubi toneru(Katun). Kopie są dobre. Do przebiegu 700K prócz wymiany B/L/D wymieniłam tylko wałek grzejny i tuleje wałka dociskowego na fosfo-brązowe(dorabiane). Może to akurat dobry egzemplarz. RafalKabat powinien jak sugerujesz ustawić szczelinę, ale jeżeli nie zna marki dewelopera to jego wymiana jest konieczna. Velaa.
  • #12 1412497
    krystian k
    Ocena: 83
    Powiedzcie , jeśli wiadomo jaki developer stosujecie - Oryginalnie to TYP 410 a u was , może ktoś dobrał inny ?
  • #13 1412605
    Velaa
    Poziom 17  
    Krystianie ja zasypuję deweloperem Ricoh Typ 1 ( np. do FT 6655). Wydajny i kopiarka go akceptuje + toner Katun. Velaa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W kopiarce Ricoh 4418 developer zsypuje się z wałka magnetycznego do maszyny, co może wynikać z kilku przyczyn. Należy sprawdzić, czy problem dotyczy developera, a nie tonera, oraz czy developer nie jest zużyty – typowo wystarcza na 60-70 tys. kopii, choć zdarzają się przypadki do 145 tys. Problem może wynikać z rozregulowanej szczeliny wałka magnetycznego lub listwy dozującej, co powoduje nadmierne przesypywanie developera. Ważne jest, aby wałek magnetyczny kręcić tylko w jedną stronę, zgodnie z instrukcją, gdyż obrót w przeciwną stronę powoduje zsypywanie developera. Należy także sprawdzić stan elektrody, styki, rozładowanie bębna oraz ewentualne zapchanie przestrzeni pod wałkiem magnetycznym zbitym tonerem. W przypadku manipulacji przy szczelinie wałka lub listwie, konieczne jest ich prawidłowe ustawienie. Wymiana developera na oryginalny typ 410 lub kompatybilny (np. Ricoh Typ 1, toner Katun) jest zalecana, jeśli problem się utrzymuje. Modele Ricoh serii 42xx i 44xx są znane z wysokiej awaryjności i zostały wycofane w 2000 roku, co może wpływać na dostępność części i trwałość urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA