logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty MDF czy wiórowej do kolumny 100W z głośnikiem 25-30 cm?

mirro1234 15 Kwi 2005 15:44 2638 13
REKLAMA
  • #1 1407726
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    No właśnie, która z płyt jest lepsza do budowy kolumny o mocy ok. 100W.
    Kolumna ma mi służyć do grania w domu. Głośnik basowy o średnicy ok. 25 - 30 cm. Za informację z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 1407822
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Odnośnie włąściwości akustycznych to są porównywalne z lekkim wskazaniem na wiórową (chyba).
    A więc można polegegać na opini z forum w razie czego jak coś nie tak zwalisz na innych ;) albo polegniesz na swoim odczuciu i będziesz to rozwiązanie chwalił po wszyskich forach :D
    Powodzenia
  • #3 1407879
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Zdecydowanie lepsza na kolumny jest plyta MDF. Do domu wystarczy 16mm. Z wiórówy tez mozesz zrobic nic sie nie stanie jest tansza lecz tutaj wypadałoby dac 18mm.
    Wiekszy minus MDF to waga jest ciezsza od wiórówy, ale ma lepsze własciwosci akustyczne i mechaniczne.
    -> Zeberko jak nie wiesz nie odpowiadaj bo czlowieka w blad wprowadzasz.
  • REKLAMA
  • #4 1408054
    paffik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    jak najbardziej MDF i im grubiej tym lepiej, tym lepsza sztywnosc kolumny a jak to do domu to waga nie gra roli az tak bardzo

idealem byloby wstawic front sklejone 2*16mm MDF reszta pojedyncze 22mm i jeszcze w polowie wysokosci wrege zwmacniajaca np z wiorowym lub MDF to bylaby kolumienka ktora nie wpadala by w dragania z glosnikem

no ale istotne aspekty to jeszcze dobrze skleic/skrecic kolumne i potem w razie potrzeby uszczelnic np silikonem

no i montujac glosniki zeby tez bylo szczelnie:)

pozdro
  • REKLAMA
  • #5 1408087
    zeberko
    Poziom 32  
    Odnośnie ww. mojej opinii stwierdzam, że wyraziłem swoje subiektywne odczucie.
    Tu na elektrodzie jest szereg podobnych tematów gdzie zamieszczono szereg podobnych opinii, chyba że pomyliłem to z innym forum i jednoznaczne opowiadanie się za którymś z tych rozwiązań jest trochę ryzykowne, rozumiem gdybyś zaproponował sklejkę, drewno, ceramikę, kamień to rozumiem ale ...., i na dodatek wyzywać mnie od nieuków i to na, który celowo wprowadza w błąd, ciężko mi jest to zrozumieć.
    Zasadniczo MDF a może HDF tak samo się nadaje na kolumny jak wiórowa tylko zależy od jej grubości gdzieś nie dawno był topik gdzie stolarz porównał MDF, płytę, drewno i dla MDF najwięcej się oberwało.
    Ja sam mam zrobionego suba, monitorki, satelitki z płyty meblowej 22mm, pod wyrzynarkę poszedł pewien zestaw meblowy Made in PRL.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic260769.html
    Pozdrawiam :)
  • #6 1408858
    xawerypotocki
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    A czy mogła by być wiórowa kolumna dla głośnika STX GDN 38-300-4 AE!
    Maja być to pół-estradówki(na dyskoteki szkolne itp.)

Ps jaka grubosć dać?
  • #7 1408866
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 1409005
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    diyManiek > ciut chyba przegiąłeś w swoim komentarzu dotyczącym odpowiedzi zeberko.

Jakość obudowy zależy od wielu czynników (wielkość , przeznaczenie i rodzaj obudowy, wzmocnienia wewnętrzne, sposób łączenia, itd).

Wydaje mi się, że różnica w brzmieniu dobrze ożebrowanej kolumny z mdf i wiórówki będzie znikoma.

A różnica w cenie tych płyt znikoma nie jest.
  • #9 1409097
    zeberko
    Poziom 32  
    Spoko maionez ja tam zbytnio nigdy nie biorę do siebie :) każdy ma prawo do swej opini.
    We wszystkim trzeba tylko zachować umiar i nie ładować np. najlepszego z Alphredów do 4cm płyty drewnianej zrobionej z listewek cedrowych ;)
    Gdzieś nie dawno był np. test audiofilskich przewodów zasilających, wygrał taki za 1000zł, nie długo każą pewnie wymieniać instalację elek. w domu no i wezmą się za ZE tam to dopiero jest co robić ;)
    Pozdrawiam
  • #10 1410389
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ok. Z tego co widze to chyba będe robił z wiórówki jeżeli różnica w brzmieniu jest niewielka.
    Dzięki za odpowiedzi.
    Pozdro.
  • #11 1410576
    zeberko
    Poziom 32  
    Jak złapiesz bakcyla to pewnie to będą nie ostatniie Twe skrzynki, więc z nabytym doświadczeniem przyjdzie czas na droższe konstrukcje.
  • #12 1410814
    xawerypotocki
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Też chyba będę robić kolumny z wiórówki, ale czy ktoś mógły mi podać różnicę cen między MDF a wiórami.
  • #13 1410863
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Z MDFem jest tak, ze zazwyczaj trzeba kupic cały "arkusz" płyty koszt ok. 100zł za 16mm, z wiórówy przynajmniej u nas mozna kupowac z tzw. "odpadu" czyli kawalkami, jak nie potrzeba duzo płyty to oplaca sie bardziej z wióra. :)
    Kiedys byl taki temat na forum o płytach, wystarczy poszukac. Ja sporo paczek nawet na estrade robie z wiórówy, ale mimo wsyzstko nawet jak zobaczy sie u firm np. JBL, z polskich np. Elestra paki sa zrobione z MDF. Poprostu akustycznie MDF ma wieksza sztywnosc, mniej podatny jest na rezonanse obudowy, jest bardziej "zwarty" podczas gdy wiórówa ma bardziej "porowata" budowe im wieksza moc kolumn tym bardziej powinno sie zwracac na takie rzeczy uwage. No zadnym bledem nie jest wykonanie paki z wiórówy, zalezne jest to od funduszy zazwyczaj. pozdrawiam
  • #14 1415719
    mirro1234
    Poziom 23  
    MDF u mnie kosztuje ok. 30 zł/m2 nie oklejona a wiórówa nieoklejona to koszt ok. 16 zł/m2. Różnica jest dość znaczna. Ale Tonsil GDN 30/80/2 chyba nie są aż tak wymagające żeby je ładować do skrzyni z MDF-u??
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do budowy kolumny o mocy około 100W z głośnikiem basowym 25-30 cm najczęściej polecana jest płyta MDF ze względu na lepsze właściwości akustyczne i mechaniczną sztywność, co przekłada się na mniejsze rezonanse obudowy. Optymalna grubość MDF do zastosowań domowych to około 16 mm, choć dla większej sztywności front można wykonać z dwóch sklejek 16 mm, a resztę z pojedynczej 22 mm płyty, z dodatkowym wzmocnieniem wewnętrznym. Wiórowa płyta jest tańsza i lżejsza, ale wymaga większej grubości (około 18 mm) dla porównywalnej sztywności. Różnice brzmieniowe między dobrze wykonaną obudową z MDF a wiórową są niewielkie, a wybór często zależy od budżetu i dostępności materiału. Warto zadbać o szczelność obudowy i solidne łączenia, np. uszczelnienie silikonem. Ceny MDF są wyższe (około 30 zł/m² nieoklejona) niż wiórowej (około 16 zł/m² nieoklejona), a MDF zwykle sprzedawana jest w większych arkuszach. W praktyce wiele profesjonalnych kolumn, także estradowych, wykonuje się z MDF, choć wiórowa płyta jest popularna w konstrukcjach budżetowych. W dyskusji pojawiły się także sugestie rozważenia sklejki jako alternatywy. Przykładowe modele głośników wymienione w kontekście doboru materiału to Tonsil GDN 30/80/2 oraz STX GDN 38-300-4 AE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA