logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiał na obudowę. Zamknięta obudowa. Co jest najlepsze?

mefistofeles18 06 Mar 2005 17:23 4731 18
REKLAMA
  • #1 1292176
    mefistofeles18
    Poziom 2  
    Witam chciałem zapytać jaki jest najlepszy materiał na zamknietą obudowe kolumny?
  • REKLAMA
  • #2 1292288
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    - marmur
    - granit

co do tanie a dobre można brać pod uwagę płytę wiórową im grubsza tym lepsza ale w granicach rozsądku.
  • REKLAMA
  • #3 1292296
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    - drewno, płyta paździeżowa, płyta MDF, stal, szkło, polipropylen, płyta wiórowa, plexiglass, kamień, marmur, sklejka, dykta, czy nawet taki zbity zlep papierowy...

poszukaj, kazdy materiał ma wady i zalety w wiekszym lub mniejszym stopniu się nadaje, powinieneś skupic się nad praktyczną stroną obróbki - szkło się ciężko obrabia, za to MDF łatwo, z MDF'u zrobisz dobrą kolumne, jednak mniej trwałą na uszkodzenia, bo MDF jest w miare miekki.

Ten problem był już tu omawiany. weź materiał, który uważasz za popularny, w którym się łatwo "rzeźbi".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 1292404
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Wez pod uwage zastosowanie kolumny zeby nie rzezbila sie podczas transportu:P
  • #5 1292459
    ZoLT
    Poziom 17  
    Zrob z plyty MDF - czesto sie tego uzywa.
  • #6 1292783
    digital14
    Poziom 14  
    albo plyty wiórowej.. tania.. wmiare dobra.. wiekszasc kolumn sredniej klasy jest z niej wykonana
  • #7 1292933
    magnusPL
    Poziom 11  
    moze być także zwykłe drewno - ja pierwszą kolumne zrobiłem ze starych drewnianych drzwi które znalazłem w piwnicy - stoi po dziś dzien i gra:)
  • REKLAMA
  • #8 1295313
    mefistofeles18
    Poziom 2  
    a co powiecie na mahoń, grab, orzech, zalezy mi na czyms dobrym, nie koniecznie na tanim, ma miec bardzo dobry dzwiek i to najwazniejsze, jakos nie mam przekonania do płyty wiurowej, takie kolumny robi sie na masówke i to jest najtanszy nadajacy sie materiał.
  • #9 1295364
    zeberko
    Poziom 32  
    Dobry materiał to taki który doskonale tłumi i oddziela ośrodki w jakich znajduje się przód i tył głośnika.
    W AUDIO Nr ?? był opis klumny wykonanej z gliny o kształcie kulistym, projekt przez fachowców z gazety oceniono pozytywnie.
    Można np. pokusić się o wykonanie z drewna z przestrzenią między ściankami na piasek, lub dać do kamieniarza by wykonał płyty kamienne ale to już chyba to już topowe :)
  • #10 1295887
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Drewno ze starych drzwi jest bardzo dobre, ale tylko z drzwi do sypialni.
    Mahon brzmi bardzo ciemno - jest niedobry. Bardzo dobrym ale tez drogim drewnem jest drewno z beczki po winie ale musi byc po winie czerwonym i z debu francuskiego. Ale najlepszym "Hi-END-owym" i najdrozszym drewnem jest drewno z zatopionej w 17 wieku hiszpanskiej galery - dzwiek jest jak miod z mlekiem..... :sm2:
    Przepraszam. Ale musialem. A teraz powaznie: jesli to kolumny do domu to wez MDF 19mm. Latwo sie obrabia i na kolumny nadaje sie super.Tylko musisz szpachlowac cale kolumny i malowac,albo wezmiesz czarny MDF na boki a przod z normalnego MDF-u i wszystko bezbarwnym lakierem pociagnac( wyglada tez bardzo ladnie).Jesli bedzies docinal plyty pod katem 45 stopni nie widac wtedy kantow, ktore przy lakierowaniu ciagna duzo farby i trzeba je dobrze zagruntowac. Jesji uwazasz ze to za tanio to mozesz cala obudowe pokryc furnirem ( ale prawdziwym - nie papierem z namalowynam wzorem drewna ). Za dobry furnir mozesz zaplacic 10 do 20 razy wiecej niz za sama plyte MDF na te kolumny. Tak tez robia drogie firmy. Masywne drewno nie jest dobrym materialem na kolumny.Jest to material ktory caly czas pracuje(wysycha itd.),a pod wzgledem akustycznym jest gorszy od MDF-u( przy tych samych grubosciach). Czasem robi sie w drogich kolumnach przody z pelnego drewna, ale czesciej stosuje sie plyty ze sklejanych listew drewnianych ( wtedy ale o grubosci 30 do 50 mm ).
    Nastepnym materialem na kolumny zarowno do domu jak i na estrade jest Multiplex czyli sklejka wielowarstwowa ( 11 do 15 warstw sklejanych po prasa)Jasne drewno ktore mozna lakirowac bezbarwnym lakierem, jesli to sie komus podoba.Jesli to maja byc kolumny na estrade to wykonczenie albo filcem ( niespecjalnie !) albo odpowiednim lakierem ( warnex).

aca
  • #11 1308168
    ducmir
    Poziom 11  
    Witam jestem nowym facetem na elektrodzie który lubi czasami poeksperymętować,miałem kilka par kolumn sklepowych które po jakimś czasie zawsze trafiały do komisu bo coś niepasowało w odsłuchu,kumpel namówił mnie kiedyś żeby zrobić mu kolumny (jestem z zawodu stolarzem)ale chciał je z MDF-u wiec bez problemu je zrobiłem,dość ciekawie zagrały,pomyślałem sobie że dla siebie też spróbuje zrobić,kupiłem visatony niskośredniotonowe 17 i tonsilowską bawełne,
    1-obudowa MDF ,2-obudowa pł.wiórowa,3-i ostatnia obudowa klejonka olchowa gr.22mm,ludzie nieuwierzycie jakie różnice były w odsłuchu tych kolumn o tym samym litrażu i na tych samych głośnikach,moim zdaniem najlepsze jest drewno,(nie słuchałem jeszcze kamienia)jak ktoś chce mogę posłać fotki na maila tych kolumienek są zrobione na wzór AUDIOWAVE I GRAJĄ NAPRAWDĘ DOBRZE,wzmaka mam PRO JECT 7 AMP bardzo żadki okaz.Pozdrawiam ducmir(_at_)poczta.onet.pl
  • #12 1308322
    zeberko
    Poziom 32  
    A jak wyglada sprawa między MDF a pł. wiórową, czy wyczuwa się różnicę w dźwięku
  • REKLAMA
  • #13 1308914
    ducmir
    Poziom 11  
    MDF gra bardziej twardo jeżeli chodzi o dolne rejestry,jak stałem w pobliżu kolumny wykonanej z MDF-u słyszałem jak gra skrzynka i to mnie wkurzało przy wiórze było podobnie ale mniej,natomiast przy drewnie przykładając ucho do kolumny słychać (ba prawie wogóle jej nie słychać)dźwięk jest bardziej kierunkowy,wyszedł dużo do przodu basik zdecydowanie niżej i bardziej miękki i zdecydowanie szybszy jak ponczuś z bitą smietaną,sorry ale jak słyszę że najleprzym materiałem na kolumny jest MDF to mnie szlak trafia,może dla amatorów jest dobry bo byle scyzorykem go obrobią ale właściwości audio żadnych,zdecydowanie proponuje drewno,jeżeli masz problem z drewnem ,może jakieś parapety drewniane (są z klejonki)ze sklepów z materiałami budowlanymi,albo zajść do stolarza niech poskleja formatki jakie potrzebujesz,reszte proponuje zrobić samemu będzie taniej.Pozdrawiam
  • #14 1309500
    zeberko
    Poziom 32  
    A gróba skleika
  • #15 1309711
    Quester
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Sugeruję czytać wątki z większą uwagą ;)

aca napisał:
    Nastepnym materialem na kolumny zarowno do domu jak i na estrade jest Multiplex czyli sklejka wielowarstwowa ( 11 do 15 warstw sklejanych po prasa)
  • #16 1310219
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    ja bym wziąl wiótówke jest najtańsza i łatwodostępna

wadą jest że bardzo szybko tępi narzędzia( jak sam tniesz szczególnie noże do wyrzynarek tarcze mniej ale też)
  • #17 1350422
    fv
    Poziom 11  
    Chciałbym nieśmiało zapytać _gdzie_ w Warszawie/okolicach można zakupić arkusze MDF? Chodzi o 1cm, 1.8cm oraz 2.5cm (na różne ścianki). W jakich arkuszach się to sprzedaje i ile to kosztuje?

Druga rzecz o której myślę, to pociągnięcie obudów MDF szpachlą lakierniczą (do samochodów) i natrysk lakieru gloss (białego ;). Czy to ma sens w ogóle? Chodzi o to, żeby nie było widać faktury płyty ani spojeń...
  • #18 1417476
    Spritzer
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    fv napisał:

Druga rzecz o której myślę, to pociągnięcie obudów MDF szpachlą lakierniczą (do samochodów) i natrysk lakieru gloss (białego ;). Czy to ma sens w ogóle? Chodzi o to, żeby nie było widać faktury płyty ani spojeń...

Szpachla samochodowa? raczej nie.. a na reszte proponuje lakier fortepianowy;)

Ja jestem ciekawy jak wykańczacie skrzynie na kolumny, suby itp.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic279368.html
  • #19 1417752
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Wystarczy, wszystko jest.

Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Najlepszym materiałem na zamkniętą obudowę kolumny jest drewno, które zapewnia najlepsze właściwości akustyczne, takie jak tłumienie drgań i kierunkowość dźwięku. Popularne i ekonomiczne rozwiązania to płyta MDF oraz płyta wiórowa, z których MDF jest łatwiejszy w obróbce, ale może powodować bardziej twarde brzmienie i słyszalne drgania obudowy. Płyta wiórowa jest tańsza i powszechnie stosowana w kolumnach średniej klasy, jednak szybciej tępi narzędzia podczas cięcia. Drewno lite, np. mahoń, grab, orzech, czy drewno z beczek po winie, oferuje lepszą jakość dźwięku, choć jest droższe i trudniejsze w obróbce. Inne materiały wymieniane to kamień (marmur, granit), szkło, stal, plexiglass, polipropylen, glina, a także eksperymentalne rozwiązania z piaskiem między ściankami. Wykończenie obudów MDF wymaga szpachlowania i lakierowania, najlepiej lakierem fortepianowym, natomiast stosowanie szpachli samochodowej jest odradzane. Grubość materiału powinna być dostosowana do wymagań konstrukcyjnych, np. MDF 19 mm jest często rekomendowany. Przy cięciu warto stosować kąty 45°, aby ukryć krawędzie i ułatwić lakierowanie. Wybór materiału powinien uwzględniać zarówno właściwości akustyczne, jak i praktyczność obróbki oraz trwałość obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA