logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa reduktor ciśnienia Honeywell przy różnych przepływach wody?

VonPiter 28 Maj 2014 10:16 10524 8
REKLAMA
  • #1 13641092
    VonPiter
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam
    Mam własne ujęcie wody pitnej. Pompa, filtr, zbiornik hydroforowy, reduktor ciśnienia Honeywell, instalacja w domu. Pompa włącza się gdy ciśnienie wody spadnie do 2atm, a wyłącza przy 4atm,. Regulator ciśnienia teoretycznie ustawiony na 2atm. Problem polega na tym, że gdy w zbiorniku mam 4atm to przy zakręconych kranach na manometrze za reduktorem pokazuje mi ok 3,5 tam, a gdy odkrece kran spada do ok 1atm, woda leci, ale małym strumieniem, gdy odkrece dwa krany, to jest tragedia. Ten reduktor który mam zamontowany chyba jest uszkodzony, tak mi się wydaje, ale może się mylę i tak na być.
    Jakie powinno być wskazanie na.manometrze za reduktorem ustawionym na 2atm, gdy na wejściu jest 4atm, przy braku odbioru wody i gdy odkrece kran?
    Czy w obydwu przypadkach powinno być 2atm ?
    Czy to, że przy braku odbioru wody dobija mi do 3,5 atm jest dobrze, czy ciśnienie na wyjściu ZAWSZE powinno być takie jak zadane ba reduktorze, tj. 2atm?

Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 13641124
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Witam
    Reduktor jest ustawiony fabrycznie na jakieś ciśnienie,problem może być w jego zabrudzeniu,lub rozregulowaniu.Pod spodem reduktora powinna być śruba regulacyjna z nakrętką kontrującą.Możesz spróbować dokonać regulacji na odkręconych kranach.Po zakręceniu wody jest możliwe że reduktor pokaże powiedzmy te 3,5,to normalne.Ważne by utrzymywał odpowiednie ciśnienie gdy woda leci ,czyli 2atm jakie masz zamiar posiadać.
  • REKLAMA
  • #3 13643435
    VonPiter
    Poziom 12  
    Dzięki za szybką odpowiedź, w sobotę będę w domu to sprawdzę.
    Zawsze wydawało mi się, że reduktor stosuje się po to, aby utrzymać w miarę stałe ciśnienie wody na odcinku reduktor - odbiornik nie nie zależnie czy kran jest odkręcony, czy nie, po prostu na wyjściu ma być stale ciśnienie. Trochę mnie dziwi fakt, że przy zakręconych kranach, ciśnienie wzrasta powyżej zadanej na reduktorze. Czytałem gdzieś na forum wątek, że komuś na wejściu do budynku w nocy wzrasta ciśnienie wody pow. 10atm i polecono mu, aby zamontował reduktor ciśnienia wody. Co to da, jeśli ciśnienie przy braku odbioru i tak wzrasta powyżej zadanej na reduktorze ?

Pozdrawiam
  • #4 13643490
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Wszystko bywa zawodne,nawet reduktor.Jak długo go masz.Zrób regulację i zobaczysz co będzie,nie twierdzę że nie należy go wymienić.Nie należy pośpiesznie decydować.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 13644092
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2789
    Jeżeli to Honeywell, to wyrzuć to dziadostwo. Nie wiem po co ci reduktor? Masz przecież regulację na presostacie pompy.
    Poczytaj:Link
  • #6 13646888
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1972
    nikusert napisał:
    jest możliwe że reduktor pokaże powiedzmy te 3,5,to normalne.Ważne by utrzymywał odpowiednie ciśnienie gdy woda leci ,czyli 2atm jakie masz zamiar posiadać.

Nieprawda. Po to jest reduktor aby w instalacji nie było ciśnienie wyższe od zadanego.
    Co jeżeli stawiasz reduktor i przy przepływie masz 4 bar, a bez ponad 6 bar? Reduktor spełnia swe zadanie?
    Taki reduktor jest do wymiany lub do regeneracji.
    Z resztą idealny przykład błędnych Twoich założeń podał kolega VonPiter

Częstą przyczyną problemów z reduktorem jest jego zanieczyszczenie osadami i kamieniem. Szczególnie jeżeli przy przepływie ciśnienie znacznie spada to wskazywałoby na taką usterkę.
  • #7 13659217
    VonPiter
    Poziom 12  
    jack63 napisał:
    Jeżeli to Honeywell, to wyrzuć to dziadostwo. Nie wiem po co ci reduktor? Masz przecież regulację na presostacie pompy.
    Poczytaj:Link

Niższe ciśnienie to oszczędności, nie tylko pompa nie załącza się tak często, ale i szambo trzeba rzadziej porozniac. Poza tym, wkurza mnie, gdy odkrece kran, woda sobie leci i widzę jak spada ciśnienie, może to nic, ale mnie to drażni.
    Jaki reduktor masz u siebie, co w końcu zamontowales i czy jesteś zadowolony ?
    Mój reduktor jest uszkodzony, po zamknięciu kranow, ciśnienie dobija do takiego, jakie aktualnie mam przed reduktorem. Czyszczenie nic nie pomogło. Sam wkład do rektora nie jest drogi, ale nigdzie w Polsce nie jest dostępny, a przesyłka to koszt ok 100PLN, więc nie opłaca się kupować, lepiej kupić nowy reduktor :-(
  • #8 13659534
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2789
    Widać że nie przeczytałeś mojego tematu. :cry:
    Miałem dokładnie takie same problemy. Teraz prawie 100 zł leży daleko "od wody".
    Zmniejszenie ciśnienia faktycznie zmniejsza zużycie wody. Użytkownicy używając ją z reguły nie myślą nad jej oszczędzaniem.
    Szukałem porządnego reduktora, ale ceny zwalają z nóg oraz zawsze istnieje ryzyko "przepuszczania".
    Wg. mnie kazdy reduktor czysto mechaniczny będzie miał problemy przy małej różnicy ciśnień we-wy.
    Rozwiązaniem byłby zawór dławiący sterowany elektronicznie, ale wchodzimy w kosmiczne koszty. Dwa porządne czujniki cisnienia + sterownik to już koszt ponad 1k zł.
  • REKLAMA
  • #9 14042122
    VonPiter
    Poziom 12  
    Niestety nie udało mi się rozwiązać problemu, na razie muszę z tym jakoś żyć, ale będę musiał pomyśleć nad tym zaworem dlawiacym i sterownikiem.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problemy z reduktorem ciśnienia Honeywell w instalacji wodnej, gdzie ciśnienie na manometrze za reduktorem wynosi 3,5 atm przy braku odbioru wody, a spada do 1 atm przy otwarciu kranów. Zastanawia się, czy to normalne, że ciśnienie wzrasta powyżej ustawionego na reduktorze 2 atm. Odpowiedzi sugerują, że przy braku odbioru ciśnienie może wzrastać, ale reduktor powinien utrzymywać stałe ciśnienie podczas przepływu. Wskazano na możliwość zanieczyszczenia reduktora jako przyczynę problemów oraz na konieczność regulacji lub wymiany urządzenia. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi reduktorami i sugerują, że mechaniczne reduktory mogą mieć problemy przy małych różnicach ciśnień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA