logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

automatyczna ładowarka akumulatorów 12v

tuiko 17 Kwi 2005 15:57 8032 5
  • Dodaję tutaj schemat automatycznej ładowarki urządzenie to służy do samoczynnego odłączenia prostownika od sieci zasilającej po naładowaniu akumulatora samochodowego do określonej wartości napięcia. Natomiast przy obniżeniu tego napięcia do wcześniejszej ustalonej wartości prostownik zostanie ponownie załączony.
    Załączniki:
    • automatyczna ładowarka.jpg (609.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    tuiko
    Poziom 13  
    tuiko napisał 125 postów o ocenie 15, pomógł 5 razy. Mieszka w mieście Rybnik. Jest z nami od 2005 roku.
  • #2 1413501
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Podaj jeszcze do jakiej pojemności akumulatora jest ta ładowarka?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 1413577
    tuiko
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    hmmm dobre pytanie też się nad tym zastanawiałem czytając ten opis ale ja tak myślę i wszystko na to by wskazywało ze do każdej pojemności
  • #4 1425752
    benwoj
    Poziom 2  
    cos mi sie tu nie podoba zeby dla wszystkich akumulatorów przeciez im akumulator o większej pojemności ty, ładuje się go większym prądem (wskazane jest ładowac go prądem o wartosci równej 1/10 pojemności jet to ważne , zadużym prądem można zniszczyc akumulator)
  • #5 1425851
    Bogwie
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Z opisu wynika, że jest to ładowarka do akumulatora samochodowego, którego standardowa pojemność wynosi kilkadziesiąk Ah. Akumulator ładuje się prądem, którego wartość wymusza się napięciem skokowo wybieranym z odczepu.
    Wartość prądu ładującego powinna stanowić 10% pojemności akumulatora i nie powinna przekraczać 6A (max amperomierza) - czyli maksymalna pojemność ładowanego standardowo akumulatora to 60Ah. Są to typowe wartości pojemności dla silników iskrowych.
    Przy ładowaniu odsiarczającym stosuje się prąd 5% - daje to możliwość doładowywania akumulatorów do 120Ah - stosowanych w wysokoprężnych Dieslach.
    Dolna wartość pojemności akumulatorów stosowanych w samochodach osobowych to ok. 30Ah.
    Zatem opisana ładowarka spełnia wymagania stawiane dla warunków ładowania wszystkich samochodów osobowych.
  • #6 1429243
    tuiko
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    zgadzam się bo poskładałem sobie ten układ idziała bez zarzutów :)
REKLAMA