logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczna ładowarka akumulatora samochodowego - jak?

Zenereczek 04 Gru 2019 07:38 738 14
  • #1 18318570
    Zenereczek
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Cześć wszystkim!
    Nie wiedziałem, w jakim dziale to napisać, wybrałem ten..

Chciałbym zbudować automatyczną ładowarkę akumulatora samochodowego.

Zastanawiam się, w jaki sposób ogarnąć automatyczną regulację napięcia i ogranicznika prądowego.
    Chciałbym aby było kilka etapów ładowania, np:
    1. Ograniczenie prądowe plus graniczne napięcie, po osiągnięciu którego ładuję dalej jakiś czas.
    2. Później inna wartość napięcia, z innym ograniczeniem prądowym.

Na pewno mikroprocecor, tylko co dalej? Pewnie najlepiej przetwornica. Tylko jak nią sterować?
    Czy są jakieś programowalne układy tego typu?
    Jak zorganizować taką przetwornicę, w jakim układzie itp?

Prosiłbym o wszelkie pomysły i sugestie.
  • #2 18318641
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Na początek poczytaj chociaż, że zmieniając napięcie ładowania zmienia się i prąd ładowania, oba parametry są powiązane a ty chcesz niezależnie regulować prąd i napięcie ładowania. Temat można dowolnie komplikować nawet zaprzęgając do tego bardzo wydajny komputer klasy PC tylko po co, do ładowania aku potrzebny jest transformator i dwie/cztery diody, też naładuje.
  • #3 18318645
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7797
    Regulator prądu + mostek + komparator. Ustawiasz prąd adekwatny do ładowanego akumulatora, komparator mierzy napięcie. Jak "dojdzie" do 14,4 - 14,8 V, przełącza regulator na 1/10 ustawionego prądu.
  • #4 18318673
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18318695
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    eurotips napisał:
    Minęły już czasy kiedy ładowało się transformatorem z 4 diodami, współczesne akumulatory takiej terapii nie przeżywają.
    Jeszcze raz podkreślę z naciskiem, że dowolny temat można komplikować dowolnie, nikt tego nie zabrania ale ładowanie aku przecież nie wymaga kosmicznej technologii. Pozdrawiam.
  • #6 18318756
    Zenereczek
    Poziom 13  
    cirrostrato napisał:
    Na początek poczytaj chociaż, że zmieniając napięcie ładowania zmienia się i prąd ładowania

Koledzy, rozumiem zależności między prądem a napięciem. I wyraźnie piszę, że chodzi mi o regulację napięcia przy jednoczesnej możliwości ograniczenia prądowego. Co znaczy, że przy zadanym prądzie, napięcie będzie rosnąć tylko do określonej wartości.
    eurotips napisał:
    Na początek wypisuję koledze receptę: miesiąc siedzenia w necie i czytania na temat aku i ich ładowania.

To już mam dawno za sobą.
    Nie pytam Was jak ładować, a jak zrobić ładowarkę.
    Algorytm mam opracowany.
  • #7 18320284
    Zenereczek
    Poziom 13  
    Czyli wystarczy mi zrobić przetwornicę powiedzmy 5A o regulowanym z poziomu mikrokontrolera napięciu. Do tego układ pomiaru prądu.
    Wtedy mógłbym kształtować dowolną charakterystykę.
    Tylko jak to zrobić? Są jakieś łatwo sterowalne układy?
  • #8 18320365
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18320644
    Zenereczek
    Poziom 13  
    Mikrokontroler chciałem zaprzęgnąć po to, by móc dowolnie później zmieniać te charakterystyki, czasy itp.
    Kosztuje to grosze, a daje więcej możliwości. Więc myślę, że dzisiaj nieporozumieniem jest nie wsadzać tam mikrokontrolera.
  • #10 18321126
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18321132
    Zenereczek
    Poziom 13  
    Aaa, no to, to tak. Zgadzam się i pewnie tym, lub podobnym tropem pójdę! Dzięki!
  • #12 18321185
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Jeśli można to przy tej okazji chcę zadać pytanie Koledze ArturAVS, bo to temat dla mnie zupełnie obcy.

Czy Kolega mierzył prąd ładowania akumulatora we współczesnym samochodzie.
    Interesuje mnie istnienie bądź nie, obwodów ograniczających prąd ładowania pochodzący z alternatora samochodu. Kiedyś to mierzyłem ale rozumiem, że przez 30 lat na pewno wiele się zmieniło. Niestety nie mam warunków do dokonania takich pomiarów (także i potrzeby, poza ciekawością).

W starszych samochodach, w czasach kiedy wszyscy byliśmy mechanikami :) nie było żadnego ograniczenia poza możliwościami prądnicy/alternatora.
  • #13 18321248
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18321298
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    No to nareszcie doczekałem się czasów, gdzie akumulator w samochodzie ma warunki jak co najmniej żółtko w jajeczku :)
    Można więc szacować, że teraz akumulator spokojnie przejeździ minimum 10 lat.
  • #15 18321299
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7797
    W.P. napisał:
    Czy Kolega mierzył prąd ładowania akumulatora we współczesnym samochodzie.

Osobowymi się nie zajmuję, w ciężarowych nie spotkałem ( co nie znaczy że nie ma ).
    eurotips napisał:
    Począwszy od obowiązkowego Euro4 czyli jakieś 10 lat temu każdy alternator chodzi na 2-przewodowym CAN lub 1-przewodowym LIN w odróżnieniu od poczciwego zacisku D+ wszystkim tu znanego

Nie każdy. Nie ma takiego przepisu zmuszającego do wbudowywania w alternator regulatora komunikującego się z innymi sterownikami. Niektóre wersje mają sterowanie poprzez PWM z ECU silnika ( w końcu ubiegłego wieku takie spotykałem ). W najnowszych nie wiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat budowy automatycznej ładowarki akumulatora samochodowego z regulacją napięcia i ograniczeniem prądowym. W dyskusji podkreślono, że napięcie i prąd ładowania są ze sobą powiązane, a nowoczesne akumulatory wymagają bardziej zaawansowanych rozwiązań niż tradycyjne metody ładowania. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie regulatora prądu, mostka prostowniczego oraz komparatora do monitorowania napięcia. Wskazano na możliwość użycia mikroprocesora do programowania charakterystyk ładowania oraz na układy takie jak TL494 do realizacji sprzętowej kontroli prądu i napięcia. Uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na zmiany w konstrukcji alternatorów w nowoczesnych samochodach, które mogą wpływać na proces ładowania akumulatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA