logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z kopiarką canon NP1020 szarzy

print 18 Kwi 2005 23:21 1301 7
REKLAMA
  • #1 1417709
    print

Poziom 16  
    Ocena: 21
    Kopiarka NP 1020 stan licznika 210 tys kopii, bęben 10 tys.
    Kopiarka pozostawia szare smugi.(dokładniej szare tło)
    Po włączeniu kopiarki (bez kopiowania) na bębnie układa się toner na całej powierzchni bębna od styku z wywoływaczką do listwy czyszczącej. (listwa zbiera toner) Problem zaczął się od wymiany tonera. (nieorginalny)
    Podejrzewam
    - wina toneru
    - lub zwarcie na wywoływaczce.

Proszę o odpowiedz, o pomoc w ustaleniu przyczyny, sugestie.
    Konto firmowe:
    Printservis
    ul. Władysława Reymonta 6, Elbląg, 82-300 | Tel.: 55 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.printservis.elblag.pl
  • REKLAMA
  • #2 1418176
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 30
    skoro stalo sie to po wymianie tonera to masz odpowiedz
    proponuje oczyscic wywolywaczke z tonera (dokladnie najlepiej reszktki odkurzyc) i zasypac pewnym tonerem . Najlepiej orginal ewentualnie katun lub integral
    przy okazji zrob porzadek z optyka

szara kopie powoduje tez uszkodzony generator HV ale to juz ekstremum choc przyznam ze sie to zdarza
  • REKLAMA
  • #3 1418448
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Takie zachowanie może być gdy:
    1. Jest brudna optyka (lustro za filtrem ozonu)
    2. Jest brydny bęben (rzadko)
    3. Nieoryginalny bęben (wyczyść wywoływaczkę i zasyp oryginałem - warto)
    4. Generator klęka (b. rzadko)
    5. Styki bębna

Ja stawiam na toner.
  • REKLAMA
  • #4 1418476
    defol
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    To co napisali poprzednicy ale zacznij od optyki. Wyczyść wszystkie lustra.
  • REKLAMA
  • #5 1418648
    marcin1109
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    ja bym najpierw upewnił się czy to jednak nie toner. Jeśli jest do bani to przy rozjaśnianiu będzie tworzył szare tło i obwódkę wokół kartki, przy przyciemnianiu zniknie obwódka. wtedy wiadomo, że toner do wyrzucenia.
    Ja bym też sprawdził blacking. może nigdy jeszcze nie był czyszczony...
  • #6 1421077
    print

Poziom 16  
    Ocena: 21
    czyszczenie zrobiłem na samym początku (optyka itp) ale szarzenie (jaśniejsze) ale pozostało.
    Konto firmowe:
    Printservis
    ul. Władysława Reymonta 6, Elbląg, 82-300 | Tel.: 55 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.printservis.elblag.pl
  • #7 1421105
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Te maszyny nie lubią złych tonerów. Wyczyść dokładnie całą wywoływaczkę i zasyp nowy toner - dopiero do dalszych czynności przejdź.

ps. mam nową wywoływaczkę (pół roku używaną), ale za daleko mieszkamy od siebie :(

Powodzenia
  • #8 1421186
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    krótko - toner do Canonów rynek jest zawalony różnej maści kiepskimi podróbami i czasami są to "cuda na kiju" - wyczyścić - wymienić

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Canon NP1020 z licznikiem 210 tys. kopii i bębnem po 10 tys. kopii pozostawia szare smugi, tworząc szare tło na wydrukach. Problem pojawił się po wymianie tonera na nieoryginalny. Toner osadza się na całej powierzchni bębna od styku z wywoływaczką do listwy czyszczącej, która zbiera nadmiar tonera. Przyczyną mogą być: nieoryginalny lub wadliwy toner, zabrudzona lub uszkodzona wywoływaczka, brudna optyka (lustra za filtrem ozonu), uszkodzony generator wysokiego napięcia (HV), styki bębna lub rzadziej uszkodzony bęben. Zaleca się dokładne oczyszczenie wywoływaczki i optyki oraz użycie oryginalnego tonera lub sprawdzonych zamienników (np. Katun, Integral). W przypadku utrzymania problemu po czyszczeniu i wymianie tonera, należy rozważyć wymianę wywoływaczki lub sprawdzenie generatora HV. Tonery do Canon NP1020 często są podrabiane, co może powodować problemy z jakością wydruków.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA