logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne mechaniczne klikanie dochodzące z wewnątrz komputera. Spięcia ?

KingYardie 06 Cze 2014 18:12 9138 25
REKLAMA
  • #1 13684666
    KingYardie
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,

Ostatnio z moim komputerem dzieją się dziwne rzeczy. Pewnego ranka zaczął z siebie wydawać dziwne dźwięki. Tak jakby pyknięcia/kliknięcia, na pewno jest to mechaniczny dźwięk i na pewno nie pochodzi on z dysku twardego. Jest to dźwięk identyczny z pojedynczym kliknięciem występującym w momencie, kiedy komputer restartujemy guzikiem oraz w momencie 1 sekundę przed wyłączeniem.

Co sprawdziłem i wykluczyłem :

1. Dysk twardy
    2. Przegrzewanie się płyty głównej i jakiegokolwiek innego podzespołu
    3. Kości ram
    4. Płyta główna (tranzystory i rezystory wyglądają na zdrowe)
    5. Kable SATA
    6. Sprawdziłem poprawność wpięcia kabelków jedno i dwużyłowych od obudowy komputera do płyty głównej.
    7. Obudowa. Zmieniłem obudowę wczoraj na Logic B38, gdyż myślałem, że przyciski power oraz reset mają jakieś spięcia. Dalej te same problemy.

Moja specyfikacja to :

Mobo: Gigabyte H61M-S2V-B3
    CPU: Intel Core i3 2125 Sandy Bridge 1155 LGA
    Ram: 8 GB DDR3 Dual Channel of Dragon memory
    HDD Primary: Samsung SSD 120 GB (postawiony system)
    HDD Secondary: Seagate Barracuda 320 GB (Tylko do storage'u)
    OS:Legalna kopia Windows 8.1 z najnowszymi aktualizacjami
    Obudowa : Logic B38 (Zmieniłem wczoraj)

Komputer crashował już parę razy, ale chodził. Nie działały litery duża 'A' (ale tylko po wciśnięciu prawego shifta) oraz '1'. Myśląc, że być może drugi dysk, który jest tylko do przechowywania danych (mechaniczny) może generować kliknięcia - odpiąłem go. Komputer teraz wyświetla jedynie błędy o uszkodzeniu systemu (brak lub uszkodzenie pliku bootowalnego winload.exe). Kod błędu 0xc000021a. Zero poprawy po ponownym podłączeniu drugiego dysku.

Zauważyłem także, że podczas ładowania danych instalacyjnych Windows 8.1 z bootowalnego Pendrive'a, dźwięki kliknięć występują.

Poniżej przedstawiam krótką playlistę pokazującą problem:

Link

Zawiera ona 4 filmiki. Po kliknięciu w link zostanie przedstawiony najnowszy filmik, który uploadowałem wczoraj.

P.s. Dźwięk buzzera był spowodowany ustawieniami w biosie, by komputer informował o odłączeniu SYS_FAN. 'Klikanie' nie dochodzi z buzzera, jest odrębnym zjawiskiem.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję

D.
  • REKLAMA
  • #2 13684699
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 840
    Spróbuj na chwile zatrzymać wentylator w zasilaczu, te Corsairy miały pewien defekt w postaci terkoczącego wentylatora.
  • #3 13684737
    KingYardie
    Poziom 10  
    wariato napisał:
    Spróbuj na chwile zatrzymać wentylator w zasilaczu, te Corsairy miały pewien defekt w postaci terkoczącego wentylatora.

Ciekawe, nie wiedziałem o tym. Myślałem, że wybierając Corsair'a nie będę miał problemów z zasilaczem.

W jaki sposób mam zatrzymać wentylator tak, aby go nie uszkodzić i co ma mi to dać ?

P.s. Sympatyczny awatar :)

Pozdrawiam

D.
  • REKLAMA
  • #4 13684795
    wariato
    Poziom 43  
    Jak się wybiera najtańsze modele to można liczyć dosłownie na wszystko, nawet to że przyjdzie uszkodzony "od nowości". Nie wiesz w jaki sposób zatrzymać kręcący sie wentylator? Najprościej palcem ale jeśli się boisz to możesz użyć dosłownie wszystkiego - ołówka, kawałka tektury czy choćby patyczka "do uszu" albo wykałaczki...
  • #5 13684801
    KingYardie
    Poziom 10  
    Jaki jest cel tego zatrzymania wiatraka ? Mam się wtedy wsłuchiwać w zasilacz, czy ma to go naprawić ? Zasilacz ma być odpięty od innych urządzeń peryferyjnych, czy pozostać podłączony ? Pozdrawiam
  • #6 13684836
    wariato
    Poziom 43  
    KingYardie napisał:
    Jaki jest cel tego zatrzymania wiatraka ?
    Mam się wtedy wsłuchiwać w zasilacz, czy ma to go naprawić ?

A jak chcesz usłyszeć czy to przypadkiem nie z niego wydobywa się ten dźwięk? Jak się kręci to będzie terkotał, wyłączysz komputer to wszystkie dziwne dźwięki ustaną... to chyba logiczne czy nie bardzo?
    Jeszcze się nie spotkałem żeby przez zatrzymanie wentylatora ten sie sam naprawił - to byłby chyba cud. Ewentualna naprawa (jeśli to jego wina) będzie polegała na wymianie tego wentylatora.
    KingYardie napisał:
    Zasilacz ma być odpięty od innych urządzeń peryferyjnych, czy pozostać podłączony ?

Nie ma to żadnego znaczenia ale zasilacz bez obciążenia w ogóle się nie włączy.
  • #7 13685040
    KingYardie
    Poziom 10  
    wariato napisał:

... to chyba logiczne czy nie bardzo?

Mam zasadnicze pytanie do Ciebie kolego. Ja rozumiem, że prof. Zimbardo miał racje i pewnym osobom aż za nadto w krew wchodzą role społeczne (w tym wypadku wielkie guru tego forum z ponad trzydziestoma tysiącami postów), ale nie widze przyczyny dla której miałbyś się odnosić do mnie w sposób jakbyś miał głowę w końcowym odcinku układu pokarmowego. Wychodzę z prostego założenia, że na każdym etapie życia dominuje element poznawczy. To, że ja czegoś nie wiem nie oznacza, że jestem głupszy i należy się ze mną obchodzić bez szacunku, bo nie dałem Ci ku temu żadnych powodów. Mogę się założyć o to, że Ty także wielu rzeczy w życiu jeszcze nie poznałeś które ja już mam opanowane i jest to naturalna kolej rzeczy.
  • #8 13685055
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Stanę w obronie kolegi wariato - i tak napisał najłagodniej jak można.
    Od 6 postów prosi kolegę o zatrzymanie wentylatora na psu - bez skutku.
    Staramy się jakoś pomóc - nam też trzeba dać szansę.
    Prosimy o odrobinę zaufania.
  • REKLAMA
  • #9 13685134
    wariato
    Poziom 43  
    KingYardie napisał:
    Mogę się założyć o to, że Ty także wielu rzeczy w życiu jeszcze nie poznałeś które ja już mam opanowane i jest to naturalna kolej rzeczy.

Nikt z nas nie jest przecież alfą i omegą. Reszty nie będę nawet komentował... Zadam tylko ostatnie pytanie - czy po zatrzymaniu wentylatora te "klikanie" jak to nazwałeś ustało czy nie?
  • #10 13685157
    KingYardie
    Poziom 10  
    Sprawdziłem przed chwilą. Wpiąłem Pendrive'a z bootowalnym obrazem Windows 8.1 i mechanicznie zablokowałem wiatrak. Z zasilacza nie dochodziły żadne niepokojące odgłosy. Żadnego buczenia, bzyczenia, klików, czy odgłosów tzw. 'przebicia'.

Kliknięcia się pojawiły i trwały do czasu załadowania danych instalacyjnych z pendrive'a (praktycznie kliknięcia występowały równocześnie z mrugającą diodą w pendrive). Kliknięcia dochodziły z dolnych okolic płyty głównej. Mniej więcej w miejscu, gdzie są wpinane wtyczki odpowiadające za pracę front panelu, reset, power, uziemienie itp. Znajduje się tam miniaturowy głośniczek tego typu : Link

lecz nie wiem, czy on wydaje z siebie takie dźwięki. Jeżeli tak, to dlaczego ?
  • #11 13685180
    wariato
    Poziom 43  
    Napisałeś na początku że wyeliminowałeś dźwięki dochodzące z buzzera, więc przyjąłem że to nie jego wina. Pozostaje organoleptycznie stwierdzić skąd dokładnie dobiega ten dźwięk, choć przyznam że za drugą opcję stawiałem pc speaker. Odepnij go i popracuj na komputerze.
  • REKLAMA
  • #12 13685186
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 229
    Ten buzzer bo tak się zwykle na to mówi, pika gdy bios napotka jakieś błędy.
    Może jest źle podłączony.
    Sprawdź wszystkie wtyczki przy dyskach, napędach, po dociskaj jeśli zobaczysz, że nie jest wpięta do końca.
  • #13 13685197
    KingYardie
    Poziom 10  
    wariato napisał:
    Napisałeś na początku że wyeliminowałeś dźwięki dochodzące z buzzera, więc przyjąłem że to nie jego wina. Pozostaje organoleptycznie stwierdzić skąd dokładnie dobiega ten dźwięk, choć przyznam że jako drugą opcję stawiałem właśnie na pc speaker. Odepnij go i popracuj na komputerze.

Bo i też to było prawdą. Przed zmianą obudowy, która nastąpiła wczoraj, z wnętrza mojego komputera oprócz klików dochodziły ciągły dźwięk z buzzera (pisk) i był on spowodowany ustawionym w biosie ostrzeżeniem o odłączeniu SYS_FAN. Pod wejście SYS_FAN był podłączony dodatkowy wentylatorek. Zdezaktywowałem to ostrzeżenie, pisk z buzzera ustąpił, ale dźwięki mechanicznych pyknięć dalej występowały.

EDIT: Sprawdziłem buzzer, jest podłączony we właściwy sposób.
  • #14 13685216
    safbot1st
    Poziom 43  
    Miałem płytę gł. ze zwarciem które słychać było przez buzzer.
    Czy może kolega odpiąć już ten buzzer całkowicie? - wyeliminujemy w końcu jakiś czynnik z równania.
  • #15 13685247
    KingYardie
    Poziom 10  
    Buzzer został odpięty. Powtórzyłem procedurę rozruchu wraz z wpiętym bootowalnym pendrive. Kliknięcia ustąpiły. Teraz dopiero zrozumiałem, że tak wszystkim znane pojedyncze kliknięcie podczas restartu lub tuż przed wyłączeniem komputera jest pewnie spowodowane tym samym czynnikiem, który powoduje 'pyknięcie' w głośnikach aktywnych, kiedy je wyłączamy. W każdym bądź razie dalej nie jest wiadomym dlaczego buzzer wydawał z siebie takie dźwięki w tej i poprzedniej obudowie.

Co jeszcze zauważyłem to to, że kiedy buzzer był jeszcze wpięty, to komputer po starcie i pomyślnym przejściu przez splash screen płyty głównej, nie wydał z siebie żadnego sygnału. Też kolejna dziwna sprawa.
  • #16 13685268
    safbot1st
    Poziom 43  
    KingYardie napisał:
    Buzzer został odpięty.

"Dzięki ci Panie" ;)

KingYardie napisał:
    Teraz dopiero zrozumiałem, że tak wszystkim znane pojedyncze kliknięcie podczas restartu lub tuż przed wyłączeniem komputera jest pewnie spowodowane tym samym czynnikiem, który powoduje 'pyknięcie' w głośnikach aktywnych, kiedy je wyłączamy.

No niestety nie.
    Odsyłam:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html
    1krótki beep - pyta informuje, że przeszła 1 część power on self test (POST).
    Kolega myli to piknięcie z odgłosem przy wyłączaniu głośników aktywnych powodowane przez prąd indukcyjny (bodajże).

Dodano po 1 [minuty]:

KingYardie napisał:
    splash screen płyty głównej

To się nazywa właśnie ekran POSTa ;)
    Splash to w systemie jest jak się program uruchamia. ;)

Sorry, że tak "jadę" ale tak... noo,,, jest i tyle.

Dodano po 2 [minuty]:

KingYardie napisał:
    Co jeszcze zauważyłem to to, że kiedy buzzer był jeszcze wpięty, to komputer po starcie i pomyślnym przejściu przez splash screen płyty głównej, nie wydał z siebie żadnego sygnału. Też kolejna dziwna sprawa.

Wg. mnie jest to jakieś uszkodzenie płyty głównej.
    Nie powinno tak być - buzzer powinien piknąć raz i zamilknąć.
    Miejmy nadzieję, że usterka ogranicza się do funkcjonowania buzzera.
    Czy kolega przypadkiem nie wpiął buzzera w miejsce HDD LED? :D :D :D
    wnioskuję po tym:
    KingYardie napisał:
    kliknięcia występowały równocześnie z mrugającą diodą w pendrive
  • #17 13685329
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ja myślę, że pikanie buzzera wywołane jest zwarciem w którymś z portów USB, osobiście miałem taki przypadek z gamepadem firmy Manta (nie polecam), małe chińskie rączki nie dokładnie polutowały kabel do płytki gamepada, przy pewnym ruchu padem komputer brzęczał i po chwili wyskakiwał Bluescreen.
  • #18 13685364
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    KingYardie napisał:

Na pewno dobrze go podłączasz?
    Mógłbym prosić o dokładne zdjęcie pinów panelu przedniego?

safbot1st napisał:
    Czy kolega przypadkiem nie wpiął buzzera w miejsce HDD LED?
    wnioskuję po tym:
    KingYardie napisał:

Sanjose napisał:
    Ja myślę, że pikanie buzzera wywołane jest zwarciem w którymś z portów USB, osobiście miałem taki przypadek z gamepadem firmy Manta (nie polecam), małe chińskie rączki nie dokładnie polutowały kabel do płytki gamepada, przy pewnym ruchu padem komputer brzęczał i po chwili wyskakiwał Bluescreen.

A bardzo prawdopodobne objawy były u znajomego, który miał uszkodzoną klawiaturę USB.
  • #19 13685394
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    Podmiana klawiatury wyleczy komputer,Wciskasz za dużo klawiszy lub sama klawiatura generuje kliknięcia,może była zalana lub jest po prostu -że tak ujmę nie ładnie zasyfiona.
  • #20 13685623
    KingYardie
    Poziom 10  
    anet870 napisał:
    Podmiana klawiatury wyleczy komputer,Wciskasz za dużo klawiszy lub sama klawiatura generuje kliknięcia,może była zalana lub jest po prostu -że tak ujmę nie ładnie zasyfiona.

Sprawdzę z drugą klawiaturą, bo mam zwyczaj chomikowania przedmiotów, zawsze mam jakiś 'spare' w zanadrzu. Jeżeli chodzi o brud na klawiaturze to wykluczam. Mam pedantyczny stosunek do przedmiotów, czasami trąca Monk'iem ;)... . Zaraz sprawdze jak sie komputer będzie zachowywał bez klawiatury podpiętej do USB.

swiercm napisał:

KingYardie napisał:

Na pewno dobrze go podłączasz?
    Mógłbym prosić o dokładne zdjęcie pinów panelu przedniego?

safbot1st napisał:
    Czy kolega przypadkiem nie wpiął buzzera w miejsce HDD LED?
    wnioskuję po tym:
    KingYardie napisał:

Sanjose napisał:

A bardzo prawdopodobne objawy były u znajomego, który miał uszkodzoną klawiaturę USB.

Dodaję zdjęcia płyty głównej z dobrze widocznymi wejściami na wtyki jedno i dwużyłowe :

Zdjęcie buzzera z bliska :

Na wtyczce widnieje malutki trójkąt po jednej ze stron. Wnioskuje, że chodzi tutaj o oznaczenie "+". Podłączałem buzzer 'trójkątem' do '+' na pinach w płycie głównej (posiłkowałem się oryginalnym schematem zawartym w instrukcji użytkowania).

W miejsce HDD LED na pewno nie został on wpięty. Sprawdziłem 2 razy.
  • #21 13685638
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    A dlaczego kolegi płyta główna jest nieprawidłowo zamontowana w obudowie?
    Brak masy na jednym z punktów montażowych, blisko buzzera, może powodować anomalie, nie wspominając, że możesz PCB uszkodzić przy montażu/demontażu wtyków.

• #22 13685661
    KingYardie
    Poziom 10  
    swiercm napisał:
    A dlaczego kolegi płyta główna jest nieprawidłowo zamontowana w obudowie?
    Brak masy na jednym z punktów montażowych, blisko buzzera, może powodować anomalie.

Płyta z tego, co mi powiedziano w sklepie komputerowym jest w ten sposób montowana w nowych obudowach (do góry nogami z uwagi na to, że strona montażu jest inna - lewa, zamiast prawej patrząc od tyłu). Moja płyta główna jest typu m-atx. Przy okazji...pomimo postępowania zgodnie ze wskazówką udzieloną w sklepie jeden z extension portów, który wykorzystywałem na domowej roboty apple'owską kartę wifi będzie miał problem z wyjściem, ponieważ zasłania je kawałek obudowy... . Teraz to już w ogóle zgłupiałem odnośnie tego, czy ta płyta jest dobrze zamontowana, no ale inaczej się nie da w tej obudowie.

Tutaj jest zdjęcie wnętrza mojej obudowy :

Link

Podkładek dystansowych jest łącznie 6 z czego płyta główna u mnie może zakryć jednocześnie jedynie 4 z nich. Wybrałem górne 4 gdyż w innym wypadku wyjścia płyty głównej takie jak VGA, USB itp. nie miałyby jak 'wyjść' z obudowy.

!-------EDIT-------!

Einstein się w grobie przewraca. Odpiąłem wszystko, wyciągnąłem delikatnie płytę główną, dokręciłem dystanse w brakujące miejsca, z powrotem wszystko skręciłem i spiąłem, wpiąłem buzzer, następnie odpaliłem komputer. Wpierw bez podłączonej klawiatury - żadnych klików. Później podłączyłem klawiaturę i zrobiłem restart - zaczął klikać !

14 dni żmudnego poszukiwania przyczyny, zamawiania nowego dysku, kupowania na gwałt nowej obudowy i outsourcowania zleceń graficznych do obcych osób, wszystko to było idiotyzmem ? Wszystkiemu była winna tylko i wyłącznie klawiatura za 40 zł ?! Windows 8.1 dawał BSOD'y, cały w końcu doznał poważnego crasha, z którego już nie potrafił wstać i pliki bootowalne uległy uszkodzeniu, a wszystko to przez klawiaturę ?! 3:52 nad ranem... chyba Napoleona z barku wyciągnę. W życiu bym nie pomyślał, że to może być klawiatura. Rozumiem, że dysk, czy marna obudowa, której włączniki mają jakieś przebicia, ale KLAWIATURA?! Cholerne chińskie szmelce. Kiedyś jak zrobili Odrę 1305 to 34 lata w PKP służyła. Bez przerwy. Dzisiaj wszystko robione na odczep się, byleby idiota kupił, a to co się potem stanie to już jego problem.

Dziękuję wszystkim za wskazówki dotyczące troubleshooting'u. Klawiatura...
  • #23 13686456
    Sanjose
    Poziom 32  
    Jak wyleci BSOD, to zazwyczaj w przypadku USB w komunikacie błędu jest podany sterownik, który to spowodował, w moim przypadku na Win XP był to USB.sys a po nim jakieś numerki i odniesienia.
    Po tym dokładnie wiedziałem co może być winowajcą.
    A co do klawiatury, to ja polecam te firmy Dell, mam jedną, ma chyba z 10 lat a działa jak nówka.
  • #24 13686998
    KingYardie
    Poziom 10  
    Tutaj w przypadku BSODów pojawiał się jedynie błąd o statusie 0xc000021a, który wskazywał na uszkodzenie lub usunięty plik bootowalny. Z kolei wydobyty plik minidump niewiele powiedział o przyczynie usterki :

Instant Online Crash Analysis, brought to you by OSR Open Systems Resources, Inc.

Show DivPrimary Analysis

Crash Dump Analysis provided by OSR Open Systems Resources, Inc. (http://www.osr.com)
    Online Crash Dump Analysis Service
    See http://www.osronline.com for more information
    Windows 8 Kernel Version 9600 MP (4 procs) Free x64
    Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS Personal
    Built by: 9600.17041.amd64fre.winblue_gdr.140305-1710
    Machine Name:
    Kernel base = 0xfffff803`4b280000 PsLoadedModuleList = 0xfffff803`4b54a2d0
    Debug session time: Mon May 19 21:50:24.828 2014 (UTC - 4:00)
    System Uptime: 1 days 14:41:46.524
    *******************************************************************************
    *                                                                             *
    *                        Bugcheck Analysis                                    *
    *                                                                             *
    *******************************************************************************

HAL_INITIALIZATION_FAILED (5c)
    Arguments:
    Arg1: 0000000000002001
    Arg2: 0000000000000003
    Arg3: 0000000000000004
    Arg4: ffffffffffd01398

Debugging Details:
    ------------------

TRIAGER: Could not open triage file : e:\dump_analysis\program\triage\modclass.ini, error 2

CUSTOMER_CRASH_COUNT:  1

DEFAULT_BUCKET_ID:  WIN8_DRIVER_FAULT

BUGCHECK_STR:  0x5C

CURRENT_IRQL:  f

LAST_CONTROL_TRANSFER:  from fffff8034b268eab to fffff8034b3d3fa0

STACK_TEXT:  
    nt!KeBugCheckEx
    hal!HalpInterruptReinitialize+0x2d0f
    hal!HalpAcpiPostSleep+0x136
    hal!HaliAcpiSleep+0x2ba
    nt!PopHandleNextState+0x128
    nt!PopIssueNextState+0x1f
    nt!PopInvokeSystemStateHandler+0x2a1
    nt!PopEndMirroring+0xd2
    nt!MmDuplicateMemory+0x7c1
    nt!PopTransitionToSleep+0x103
    nt!PspSystemThreadStartup+0x58
    nt!KiStartSystemThread+0x16

STACK_COMMAND:  kb

FOLLOWUP_IP: 
    nt!PopHandleNextState+128
    fffff803`4b5e935c 8be8            mov     ebp,eax

SYMBOL_STACK_INDEX:  4

SYMBOL_NAME:  nt!PopHandleNextState+128

FOLLOWUP_NAME:  MachineOwner

MODULE_NAME: nt

IMAGE_NAME:  ntkrnlmp.exe

DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP:  5318053f

FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x5C_HAL_FAILED_TO_RESTART_PROCESSOR_AFTER_SLEEP_nt!PopHandleNextState+128

BUCKET_ID:  X64_0x5C_HAL_FAILED_TO_RESTART_PROCESSOR_AFTER_SLEEP_nt!PopHandleNextState+128

Followup: MachineOwner
    ---------

This free analysis is provided by OSR Open Systems Resources, Inc.
    Want a deeper understanding of crash dump analysis? Check out our Windows Kernel Debugging and Crash Dump Analysis Seminar (opens in new tab/window)
    Show DivCrash Code Links

Show DivLoaded Module List

Show DivRaw Stack Contents

Show DivDump Header Information

Show DivStrings

Odnośnie klawiatury, to właśnie za chwilkę podjadę do jakiegoś sklepu. Dzisiaj sobota, to pozostają mi jedynie jakieś media markty w galeriach, a tam nie jestem do końca pewien, czy otrzymam Dell'a. Szkoda, że Logitech tak bardzo podupadł, bo bym brał bez wahania. Mam myszkę Logitech G5 z 2005 roku (pierwsza generacja), przeżyła liczne podróże i godziny pracy, nie do zdarcia w porównaniu z Razer'em, w którym po niecałym miesiącu tactile switch zaczął robić double i triple clicki.

EDIT:

W sumie

"DEFAULT_BUCKET_ID: WIN8_DRIVER_FAULT "

mógłby sugerować problem. Przeoczyłem to, a skupiłem się jedynie na :

"FAILURE_BUCKET_ID: X64_0x5C_HAL_FAILED_TO_RESTART_PROCESSOR_AFTER_SLEEP_nt!PopHandleNextState+128 "

"BUCKET_ID: X64_0x5C_HAL_FAILED_TO_RESTART_PROCESSOR_AFTER_SLEEP_nt!PopHandleNextState+128 "

które są jedynie skutkami wyżej wspomnianego błędu z driverem.
  • #25 13687396
    Sanjose
    Poziom 32  
    KingYardie napisał:
    Odnośnie klawiatury, to właśnie za chwilkę podjadę do jakiegoś sklepu. Dzisiaj sobota, to pozostają mi jedynie jakieś media markty w galeriach, a tam nie jestem do końca pewien, czy otrzymam Dell'a..

Ja mam dokładnie ten model:

Pozdrawiam.
  • #26 13687694
    KingYardie
    Poziom 10  
    Witaj.

Dzięki za informację. Chciałem kupić klawiaturę microsoft wired keyboard 200 for business lub logitech k200 media keyboard ale mieli tylko po jednej na stanie i to w dodatku pierwsza była uszkodzona, a druga z ekspozycji. Oczywiście dano mi możliwość kupna którejkolwiek z nich po normalnej cenie. Wyśmiałem i wziąłem Logitech mk120. W zestawie jest także średniej jakości myszka optyczna typowo do zastosowań biurowych. Klawiatura jest całkiem sympatyczna. Ma dosyć dziwny skok klawiszy, ale wiadomo, trzeba się przyzwyczaić.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wspólną próbę znalezienia problemu. Do teraz nie mogę uwierzyć, że przez klawiaturę działy się takie rzeczy i tak bardzo uszczuplił ten problem mój portfel. Cholerne życie. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dziwnymi, mechanicznymi kliknięciami dochodzącymi z wnętrza komputera, które nie pochodziły z dysku twardego. Po przeprowadzeniu szeregu testów, w tym wykluczeniu problemów z dyskiem, przegrzewaniem, pamięcią RAM oraz płytą główną, użytkownik zmienił obudowę na Logic B38, ale problem pozostał. W trakcie dyskusji zasugerowano zatrzymanie wentylatora w zasilaczu Corsair, co pomogło w identyfikacji źródła dźwięku. Okazało się, że kliknięcia były związane z buzzerem, który wydawał dźwięki w wyniku błędów BIOS-u. Po odłączeniu buzzera dźwięki ustąpiły, co sugeruje, że problem mógł być związany z jego nieprawidłowym podłączeniem lub uszkodzeniem. Użytkownik wymienił również klawiaturę na Logitech mk120, co pomogło w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA