logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić zwarcie po przewierceniu kabli w ścianie? Bezpieczniki załączone, brak prądu

dartek_ 07 Cze 2014 20:14 9987 17
  • #1 13687608
    dartek_
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam

Chciałem przewiercić ścianę, ale okazało się, że idą tam również kable, o czym przekonałem się zbyt późno. Wpakowałem się między dwa kable 3 żyłowe i zwarcie.

Jak naprawić zwarcie po przewierceniu kabli w ścianie? Bezpieczniki załączone, brak prądu

W skrzynce wyskoczyły 2 bezpieczniki, reszta niby o.k., ale okazało się, że część obwodów w domu również nie ma prądu, chociaż bezpieczniki sprawne (załączone). Kable okazały się całe tylko utraciły trochę izolacji, ale po załączeniu bezpieczników, które wyskoczyły dalej nie ma prądu.
    Jaka może być przyczyna?
    Zajrzałem do skrzynki, ale napięcia oczywiście nie ma na tych bezpiecznikach, których obwody padły. Oczywiście wszystkie bezpieczniki były załączone.
  • #2 13687641
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1062
    Masz instalację tròjfazową więc zobacz czy masz wszystkie fazy na początek. Przed licznikiemteż są bezpieczniki.
  • #3 13687647
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Teraz to są wszystkie wyłączone :D
    Wygląda na instalacje 3f więc może trza szukać w skrzynce licznikowej lub przyłączu zasilania. Mógł wystąpić brak selektywności i mimo że zadziałały zabezpieczenia obwodu gdzie uszkodziłeś przewód to i zadziałały zabezpieczenia przed twoja rozdzielnia mieszkaniową.
  • #4 13687652
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13687825
    dartek_
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Instalacja owszem jest trójfazowa, też myślałem, że jest jeszcze zabezpieczenie w skrzynce przed domem (jendnorodzinny), ale mam tylko klucz od licznika. Ale trochę mnie zastanawia, dlaczego nie wyskoczyły bezpieczniki, a niektóre inne obwody padły, o co chodzi z tą selektywnością, czy to znaczy, że w moim przypadku te zabezpieczenia nie zadziałały prawidłowo? Zabezpieczenie jednorazowe zadziałało, ale dlaczego nie trójfazowe tylko zaraz przedlicznikowe???
    Co do naprawy to myślałem o puszce, ale jest zbyt mało miejsca (blisko ściany) lub złączka na uszkodzony przewód, dodatkowy problem to, że kable idą jeden nad drugim, odsłoniłem już trzy.
  • #6 13688087
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Dlatego dobrą praktyką na etapie budowy po położeniu instalacji elektrycznej przed tynkami jest zrobienie zdjęć każdej ze ścian, żeby mieć orientacje gdzie są przewody, żeby właśnie w tych miejscach nie wiercić.

Dodano po 1 [minuty]:

A co do przewiercenia przewodów to nie jest tak strasznie, każdemu może się zdarzyć. Nie myli się tylko ten co nic nie robi. Trzeba to dobrze naprawić, takie tematy już były na forum, więc łatwo znajdziesz info jak to zrobić.
  • #7 13688976
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    dartek_ napisał:
    Ale trochę mnie zastanawia, dlaczego nie wyskoczyły bezpieczniki, a niektóre inne obwody padły

Ponieważ jeśli zadziałało zabezpieczenie przedlicznikowe, to nie maja zasilania wszystkie obwody zasilane z tej fazy.
    dartek_ napisał:
    Zabezpieczenie jednorazowe zadziałało, ale dlaczego nie trójfazowe tylko zaraz przedlicznikowe???

Bo trójfazowe jest od obwodów trójfazowych. Ale w tej sytuacji (zadziałania zabezpieczenia przedlicznikowego) i tak nie ma na nim wszystkich faz.
  • #8 13735328
    Nippy
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam! Podłączę się pod temat. Również "wkręciłem" się w kabel. Wywaliło bezpiecznik, ale po jego załączeniu wszystko działa. Moje pytanie jest następujące, czy mimo trudnej lokalizacji naprawiać, czy jeśli wszystko działa można zaszpachlować i zostawić? Jeśli naprawiać, to proszę o jakieś sugestie. Szukając na forum po haśle "jak naprawić przewiercony kabel" nie znalazłem konkretnych rozwiązań. Załączam zdjęcia dla zobrazowania skali problemu.
    Załączniki:
    • Jak naprawić zwarcie po przewierceniu kabli w ścianie? Bezpieczniki załączone, brak prądu _MG_0181.jpg (304.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić zwarcie po przewierceniu kabli w ścianie? Bezpieczniki załączone, brak prądu _MG_0176.jpg (227.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 13735392
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 524
    Miałem kiedyś podobny problem podczas remontu . Przykręcając do sufity płyty G-K trafiłem w przewód do lampy. Również zadziałał bezpiecznik a po usunięciu tego pechowego wkręta załączyłem i wszystko działało. Jednak zdecydowałem się na wymianę uszkodzonego odcinka i był to bardzo dobry pomysł. Potem oglądałem miejsce uszkodzenia, okazało się, że żyły przewodu są uszkodzone a wkręt łączył przewód fazowy z neutralnym. Po tym zdarzeniu nauczony doświadczeniem zainwestowałem w lokalizator przewodów. Tak więc Tobie kolego też polecam najlepszy sposób naprawy wymiana uszkodzonego odcinka. Jakoś nie potrafił bym spać spokojnie widząc, że uszkodzony przewód który może się w tym miejscu grzać o wiele bardziej, znajduje się w bezpośredniej bliskości drewnianego sufitu.
  • #10 13735465
    KMY
    Poziom 20  
    Ocena: 97
    Przecież tam widać gałą miedź, to koniecznie trzeba naprawić.
  • #11 13735476
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    Nippy napisał:
    Moje pytanie jest następujące, czy mimo trudnej lokalizacji naprawiać, czy jeśli wszystko działa można zaszpachlować i zostawić? Jeśli naprawiać, to proszę o jakieś sugestie.

to jest tak jak z dziurawym przewodem hamulcowym w aucie.
    Niby auto jeździ i jeszcze hamuje, aż w pewnym momencie..... bah!

Nie wolno tego tak zostawić! Tym bardziej zaszpachlować!
    W przyszłości może taka instalacja grozić pożarem, porażeniem osób.

Wezwij elektryka który wprowadzi odpowiednie naprawy (trzeba poprawić żyły, odpowiednio zabezpieczyć). Oczywiście wykona także pomiar rezystancji izolacji.
  • #12 13736141
    Nippy
    Poziom 12  
    Koledzy, dzięki za porady. Zerknijcie swoim fachowym okiem, czy taka naprawa ma sens? Czy może lepiej dorzucić parę centymetrów kabla i zrobić skrętkę?
    Załączniki:
    • Jak naprawić zwarcie po przewierceniu kabli w ścianie? Bezpieczniki załączone, brak prądu _MG_0198.jpg (306.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić zwarcie po przewierceniu kabli w ścianie? Bezpieczniki załączone, brak prądu _MG_0196.jpg (240.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 13736234
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1062
    Jak to zaszpachlujesz w takiej postaci to kiedyś będziesz się zastanawiał gdzie Ci prąd ucieka, dlaczego są większe rachunki za prąd a nie wykluczone że przy malowaniu nawet poczujesz gdzie to złącze.

W ścianie i tak to lepiej wygląda. Taki kwiatek kiedyś odkryłem w ziemi. Właściciel mówi panie wszystko wyłączone w budynku gospodarczym i w domu a licznik się kręci....
  • #14 13736628
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 524
    I może to być też przyczyną "zbędnych" jak by się wydawało załączeń RCD. Dlatego najlepiej to wymienić cały uszkodzony odcinek.
  • #15 13737450
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 832
    Po co wymieniać cały przewód? Bzdura roku.
    Przewody się naprawia tylko trzeba umieć to zrobić prawidłowo.
    To co zaprezentował kolega Nippy jest po krytyką, to nawet śmieszne nie jest.
  • #16 13740138
    Nippy
    Poziom 12  
    Koledzy, to na razie wstępne "zaleczenie" problemu. Nie zamierzam tego szpachlować w takiej postaci. Zamiast krytykować po prostu napiszcie, jak to powinno być naprawione.
  • #17 13740287
    januszbe
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Kupić zestaw do naprawy uszkodzeń tj. tulejki izolowane, koszulka termokurczliwa na każdą żyłę, koszulka termo na cały przewód. Odkuć odpowiedni zapas przewodu ze ściany, założyć gubszą koszulkę termokurczliwa, na odzielne przewody ( czerwony i niebieski) cieńsze koszulki termokurczliwe, odizolować przewody, dociąć do odpowiedniej długości, założyć tulejkę, zacisnąć (używając zaciskarki a NIE kombinerkami), nasunąć koszulkę termo, z drugim przewodem analogiczne, nasunąć szeroką koszulkę. Koszulki termokurczliwe potraktować gorącym powietrzem a nie zapalniczką!!, zrobić zdjęcie dobrej roboty i wrzucić na serwer elektrody.Zrobić pomiary danego odcinka, jak jest OK zagipsować
  • #18 13742493
    Nippy
    Poziom 12  
    januszbe Dzięki! I to jest konkret :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik opisał problem zwarcia po przewierceniu kabli w ścianie, co spowodowało wyłączenie niektórych obwodów w domu, mimo że bezpieczniki były załączone. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie instalacji trójfazowej oraz zabezpieczeń przedlicznikowych. Wskazano na konieczność naprawy uszkodzonych przewodów, podkreślając, że nie można zostawić ich w obecnym stanie ze względu na ryzyko pożaru i porażenia prądem. Proponowano różne metody naprawy, w tym użycie tulejek izolowanych i koszulek termokurczliwych. Użytkownicy podkreślili znaczenie dokładnej naprawy oraz dokumentacji wykonanej pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA