logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć przyczynę zwarcia w instalacji kuchennej?

marekrakow 05 Kwi 2019 11:53 10521 76
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zlokalizować przyczynę wyzwalania różnicówki w kuchni, gdy każdy odbiornik większy niż kilka watów powoduje zadziałanie zabezpieczenia?

Najprawdopodobniej masz doziemienie żyły N albo inny upływ w obwodzie chronionym przez RCD 25/0,03 A, dlatego po podłączeniu nawet małego odbiornika różnicówka od razu wyzwala [#17887572][#17888307][#17894334] Sprawdzanie zacznij przy wyłączonym napięciu od pomiaru rezystancji izolacji L-PE, N-PE i L-N, bo zwykły multimetr nie nadaje się do diagnozowania izolacji [#17887572][#17888154][#17894184] Jeśli RCD chroni tylko kuchnię, można zgrubnie namierzać uszkodzenie, odpinając po kolei przewody N poszczególnych obwodów i obserwując, czy RCD nadal się załącza; to nie jest metoda dla obwodów trójfazowych [#17888259] Warto też obejrzeć gniazda, puszki i rozdzielnicę pod kątem wilgoci, uszkodzonego przewodu, zamienionych N/PE albo luźnych zacisków, bo w tym wątku ostatecznie pomogło dokręcenie połączeń w skrzynce [#17887833][#17888206][#17902300][#17902307] Jeśli nie masz miernika do pomiaru izolacji albo pewności co do procedury, najlepiej wezwać elektryka [#17887572][#17894220]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 17887164
    marekrakow
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    U mojej babci w domu jednorodzinnym nagle wyzwoliło bezpieczniki w kuchni (nic nie było używane, nawet lodówka). Inne pomieszczenia na osobnych bezpiecznikach działają. Wyłączyłem odbiorniki prądu, bezpiecznik wskoczył, włączyłem wtyczkę do gniazdka, wszystko ok, ale jeśli podłączę cokolwiek, nawet 50 W, wyzwala znowu bezpieczniki. Jak mogę dojść do przyczyny awarii? Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 17887175
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2685
    Co to znaczy "wywala korki"?
    Palą się bezpieczniki topikowe?
    Wyłączają się wyłączniki nadmiarowo-prądowe popularnie nazywane eSami?
    Czy też wyłączają się wyłączniki różnicowo-prądowe popularnie nazywane różnicówkami?
  • REKLAMA
  • #4 17887177
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1195
    To zwykly bezpiecznik czy rcd? Jak piszesz ze wyłączyłeś wszystko i bezpiecznik dał się załączyć to teraz wkładaj po kolei wtyczki i włączaj urządzenie i znajdziesz winowajcę.
  • #5 17887299
    marekrakow
    Poziom 13  
    Jak znaleźć przyczynę zwarcia w instalacji kuchennej?

Dodano po 1 [minuty]:

Już się poprawiam, oto skrzynka bezpieczników. Wszystkie kontakty w kuchni - wywala (wyłącza prąd i bezpiecznik w dół) bezpiecznik kuchnia.

Dodano po 5 [minuty]:

W kontaktach poza kuchnia wszystkie sprzęty działają, ale w kuchni jeśli jest minimalny pobór prądu np swiatelko LED na listwie, to bezpiecznik działa. Czajnik, router (około 50W)- w każdym kontakcie w kuchni - wybija bezpiecznik.
  • #6 17887421
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3543
    Kolego, pokaż w końcu palcem, o który chodzi.
  • #7 17887422
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3007
    Który to ten od kuchni?
    Jesli drugi od prawej na samej górze to trzeba wezwać elektryka, bo to RCD.
    Z resztą tak czy inaczej bym wezwał elektryka. Laik nie powinien się bawić z instalacjami elektrycznymi.
  • REKLAMA
  • #8 17887496
    marekrakow
    Poziom 13  
    Dziekuje za odpowiedzi. Drugi od prawej na górze. Podłączyłem płytę kuchenki, iskrę daje, bezpiecznika nie wybija. Jeśli podłączę coś innego, do dowolnego gniazdka w kuchni - wybija bezpiecznik. Specjalistą nie jestem, ale zupełnym laikiem też nie, więc jeśli Wy, czyli eksperci, zdecydowalibyscie że trzeba rozkręcić każdy kontakt i sprawdzić, poradziłbym sobie bez problemu. Miernik też mam. Więc proszę Was, o decyzję, wzywać elektryka (jeśli jakiś na wiochę przyjedzie) czy próbować samemu wg Waszych rad.
  • #9 17887572
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Niestety, sprawca (RCD 25/0,03A) nie dopuszcza do obciążenia tej części instalacji ze względu na upływność L do PE w obwodzie.
    Elektryk ma możliwość sprawdzenia tej RCD odpowiednim miernikiem.
    Również pomiar rezystancji izolacji L-N i L-PE może sprawę wyjaśnić.
    Jeżeli takowych brak, wizualnie trzeba sprawdzić gniazda obwodu.
    W końcu usterka ujawniła się nagle.
  • #10 17887582
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4321
    Pawełku, autor pisze że w każdym gnieździe mu wyzwala RCD. A to świadczyć może o doziemieniu przewodu N.
    Uszkodzenie ciche (nie ujawnia się fajerwerkami) i nie łatwe do wykrycia przez laika.
    Nie wiemy też ile obwodów ten RCD chroni.
  • #11 17887666
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Dlatego napisałem - upływność w obwodzie. A to może być w każdym jego miejscu, które obejmuje ten RCD.
  • #12 17887753
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Kuchenka jaka? Bo że ruszt gazowy to wiemy, ale być może właśnie rura gazowa ma tu znaczenie. Przykładowo uszkodzona grzałka elektrycznego piekarnika od strony N.
  • REKLAMA
  • #13 17887782
    marekrakow
    Poziom 13  
    Kuchenka włączona przedłużaczem z pokoju działa, więc ona zwarcia nie powoduje. Czy mam rozebrać gniazdko i zobaczyć czy zwarcia nie ma czy roznicowka może mieć awarię. Mam miernik, mogę coś pomierzyć.

Dodano po 2 [minuty]:

Ten RCD chroni tylko kuchnię. Dlaczego wybija bezpiecznik z każdego kontaktu w kuchni nawet przy stosunkowo niewielkim obciążeniu?
  • #14 17887833
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3007
    Bo jest różnica pomiędzy przepływem prądu w przewodzie fazowym i neutralnym. Najprawdopodobniej jest upływ do przewodu ochronnego.
    Przyczyna może być cokolwiek. Zawilgocone gniazdko, ściana, uszkodzony przewód, np pęknięty przewód, lub wbity w ścianę gwóźdź (np z drugiej strony).
    Bez znajomosci jak sieć jest zbudowana trudno cokolwiek doradzić.

Albo trywialnie padł RCD.
  • #15 17887852
    kkas12
    Poziom 43  
    marekrakow napisał:
    Czy mam rozebrać gniazdko i zobaczyć czy zwarcia nie ma czy roznicowka może mieć awarię.
    Nie ty masz sprawdzić ile i jakie obwody ten RCD chroni.

kortyleski napisał:
    ...ale być może właśnie rura gazowa ma tu znaczenie.
    Najmniejszego znaczenia nie ma. Jest to odbiornik w I klasie ochronności, czyli z przyłączoną żyłą ochronną do konstrukcji urządzenia. Więc czy gaz będzie ziemny czy z butli niczego to nie zmieni.
    sanfran napisał:
    Najprawdopodobniej jest upływ do przewodu ochronnego.
    to nie ulega wątpliwości, ale trzeba ten upływ zlokalizować.
    Podpowiedzią jest to, że RCD wyzwala dopiero wtedy gdy zostanie włączony jakiś odbiornik a jeśli obciążenia brak RCD zachowuje się tak jak trzeba.
    Sto pkt nagrody za prawidłową odpowiedź :)
    Kiedy tak się dzieje?
  • #18 17888003
    marekrakow
    Poziom 13  
    Nikt na własną rękę nie kombinował, wszystko stało się nagle, tylko kuchenka była włączona do gniazdka w kuchni tzn. działał tylko zegar, nie piekarnik i absolutnie nic więcej w kuchni. A instalacja była robiona od nowa z 10 lat temu.
  • #19 17888004
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    kkas12 napisał:
    Kiedy tak się dzieje?

Odpowiedź pierwsza - zwarte i/lub zamienione ze sobą N i PE.
  • #20 17888037
    kkas12
    Poziom 43  
    Mówisz i masz :)
    Chociaż z tym zamienionymi PE i N nie do końca musi być prawda bo nikt tam (podobno) nie grzebał. A wcześniej było ok.

Pawle, nie tak dawno był podobny wątek w którym przedstawiłem jak szukać takiego ferelnego odbiornika.
    Też w nim głos zabierałeś.
    Może pamiętasz gdzie to było bo nie mogę znaleźć :(
  • #21 17888104
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Krzysiu, na co mi to?
    Mało ich mam?
    Za punktami latam czy co?

Co do wspomnianego wątku, trza pokopać, poszukać, bo przeca płodny jesteś, natrzaskałeś ich w ostatnim czasie sporo :D
  • #23 17888133
    marekrakow
    Poziom 13  
    Czy podpowiedzią jest że przez 10 lat wszystko działało. Nic nie było grzebane. Proszę o poradę jak mam się zabrać do wyjaśnienia. Miernik mam. I zagadka się rozwiąże.
  • #25 17888154
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Pomiar rezystancji izolacji L-PE, N-PE, przy wyłączonym napięciu, wyłączonym RCD.
    Tylko że musi to zrobić ktoś, kto wie, jak i gdzie. Inaczej można sobie i urządzeniom odbiorczym krzywdę zrobić.
  • #26 17888206
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2685
    elpapiotr napisał:
    kkas12 napisał:
    Kiedy tak się dzieje?

Odpowiedź pierwsza - zwarte i/lub zamienione ze sobą N i PE.

Może też być doziemiony przewód N np. na skutek uszkodzonej izolacji styka się z metalowymi elementami w ścianie lub w jakimś urządzeniu, które jest cały czas podłączone. Mogą to być pręty zbrojeniowe, stelaże płyt gips-karton, metalowa rura instalacji wodnej lub CO.
    Kiedyś poszukiwałem podobny przypadek. Okazało się, że przewód N stykał się z wkrętem kołka mocującego poręcz na klatce schodowej.
    Udało się zlokalizować uszkodzenie dzięki wykonaniu pomiarów rezystancji izolacji. Nic się nie działo przez kilka lat, a różnicówka zaczęła wyłączać jak z powodu źle wykonanej obróbki kominowej zamokła ściana, do której była zamocowana balustrada.

Do autora tematu:
    Może niedawno były montowane meble kuchenne na listwach metalowych, albo inne elementy montowane kołkami (rolety, karnisze, może wymiana okien z montażem przy pomocy kotew)?
    Czy są tam jakieś urządzenia podłączone z pominięciem gniazd, a są zasilane z tych samych obwodów np. okap kuchenny, oświetlenie LED?
    Czy ostatnio ktoś nie naprawiał lub nie podłączał jakiegoś urządzenia w kuchni np. płyty grzewczej, piekarnika, podgrzewacza wody, okap itp?
    Jeżeli tak to może tam zostały zamienione przewody N z PE
    Może jakiś wadliwy lub własnej roboty przedłużacz?
    Dobrze jest też zajrzeć do puszek gniazd czy czasami nie zostały zalane wodą.
    Dom jest murowany czy drewniany? Czy są tam jakieś zabudowy gips-karton ze stelażami? Czasami ludzie prowadzą przewody przez stelaże bez odpowiedniego zabezpieczenia tzn. bez wywinięcia rantów otworów stelaża czy peszla.
    Jeżeli dom nie jest murowany i przewody nie są zatynkowane, jest możliwość, że przewody mogły zostać pogryzione przez gryzonie.
  • #27 17888259
    kkas12
    Poziom 43  
    Szanowny autorze wątku, tu masz identyczny temat
    Link
    gdzie w poście 26 napisałem:
    Cytat:
    Można też odpinać kolejno przewody N, ale tylko wtedy gdy RCD trwale nie da się załączyć.
    Przy wyłączonym RCD odpinasz żyłę N z obwodu jednofazowego i załączasz wyłącznik róznicowoprądowy.
    Jeśli zadziała to wpinasz żyłę na miejsce i odpinasz kolejną żyłę N. Jeśli zadziała to jak wyżej.
    Jeśli nie zadziała to najprawdopodobniej jest to ferelny obwód.
    Pozostaje kwestia zlokalizowania miejsca doziemienia.