logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Candy CB 86 T nie wiruje - możliwe przyczyny i koszty naprawy

mankowski 19 Kwi 2005 15:42 8472 8
REKLAMA
  • #1 1419154
    mankowski
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Pralka ma niecałe około 2 lat a już zaczęły się problemy. Jestem laikiem, ale piszę żeby się dowiedzieć ile to może kosztować i co to może być. Usterka wygląda tak: Wkładam pranie załączam wszystko ok, pralka pierze, bierze odpowiednią ilośc proszku itd, jednak nie wywirowuje prania. Gdy wyciągam pranie jest ciężkie i mokre. Próbowałem odkręcać ten korek na dole żeby przeczyścic, jednak zaczęła lecieć woda, więc zrezygnowałem. Wspomne jeszcze że pralka juz po roku sie coś psuła bo woda leciała spod szufladki z proszkiem, ale przepchałem tam jakimś drucikiem i było ok. Aż do teraz. Co to jest ?? Pompka, programator, może wystarczy coś wyczyścić lub wyregulować. Prosze o pomoc .... :((
  • REKLAMA
  • #2 1419361
    markis
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Czy wypompowuje do końca wodę z bębna? Jeżeli nie, to nie będzie wirować. Zacznij więc od przeczyszczenia filtra ("korek na dole"), bo to najprostsze.
  • REKLAMA
  • #3 1419537
    emoemo
    Poziom 15  
    Ocena: 101
    Zgadzam sie moze być pompa mogło sie cos dostać doniej jakeś monety lub inne zeczy nie spuści sie woda to niebedzie wirowania
  • #4 1419896
    mankowski
    Poziom 2  
    W bębnie nie ma wody !! Jak spuszcze wodę to zobacze czy coś da
  • REKLAMA
  • #5 1420831
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1605
    Witam
    Sprawdż czy hydrostat przełącza dmuchając w weżyk,przy okazji możesz go przeczyścić(oczywiście chodzi o wężyk).Pozdrawiam.
  • #6 1421203
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1424030
    gazrys
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Pralka jest jeszcze na gawarancji ,okres gwarancji na te pralki jest 3lata.Proponuję zgłosić do serwisu
  • REKLAMA
  • #8 1428429
    mankowski
    Poziom 2  
    Gwarancja odpada, pralka była kupiona po znajomości bez dowodu zakupu. Mam nową ciekawostkę, spuściłem wodę dołem tak jak wyżej mi poradzono. Załączyłem pranie, doszła do momentu wirowania i stanęła, nawet nie spuściła wody z bębna. Przekręciłem programator dalej, spuściła wodę i obkręciła programator prawie o 360`` i wrócił do poprzedniej pozycji. Może to w naprowadzeniu specjalisty ??
  • #9 1428520
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Candy CB 86 T po około 2 latach użytkowania przestała wirować, mimo że pranie jest prawidłowo prane i pobierany jest detergent. Problem polega na tym, że pralka nie usuwa wody z bębna przed wirowaniem, przez co pranie pozostaje mokre i ciężkie. Próba oczyszczenia filtra spustowego (korka na dole) spowodowała wyciek wody, co zniechęciło do dalszych działań. Wcześniej pojawiła się usterka z przeciekaniem wody spod szufladki na proszek, którą tymczasowo usunięto mechanicznie. Wskazano, że przyczyną może być zatkana lub uszkodzona pompa odpływowa, zablokowany filtr, uszkodzony hydrostat lub problem z programatorem (np. uszkodzony rezystor regulujący obroty). Zalecane jest dokładne oczyszczenie filtra i przewodów hydrostatu oraz sprawdzenie działania hydrostatu przez dmuchanie w wężyk. Pompa raczej działa, gdyż woda jest usuwana, ale wirowanie nie następuje. Gwarancja nie jest dostępna z powodu braku dowodu zakupu. Wskazano, że problem może leżeć w układzie hydrostatu lub elektronice sterującej programatorem, która sygnalizuje błąd w peryferiach. Sugerowane jest zgłoszenie do serwisu lub dokładne czyszczenie i diagnostyka elementów odpowiedzialnych za odprowadzanie wody i sterowanie wirowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA