logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta microSD Good Ram 32 GB - Wirus .lnk; nie można sformatować karty pamięci

plotrr 08 Cze 2014 21:23 9816 28
REKLAMA
  • #1 13690705
    plotrr
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Zmagam się z problemem dotyczącym mojej karty pamięci microSD Good Ram 32 GB, której używałem w moim telefonie Samsung Galaxy Ace 2. Na karcie pamięci samoczynnie tworzą się skróty (zawsze tych samych) plików znajdujących się na urządzeniu. Wszelkie próby usuwania jakichkolwiek plików z tej karty pamięci kończyły się porażką, ponieważ po jej odłączeniu i podłączeniu do komputera wszystkie wracały na swoje miejsce. Nie udało mi się również przeprowadzić formatowania, ponieważ za każdym razem występuje błąd. Antywirus AVG przy każdorazowym podłączeniu urządzenia wykrywa infekcję, na którą składa się zawsze 6 tych samych plików. Użycie funkcji trwałego niszczenia plików programu antywirusowego AVG na jakichkolwiek plikach znajdujących się na karcie nie przyniosło rezultatów, ponieważ pojawia się komunikat o błędzie: ,,Możliwe, że zawartość pliku była już częściowo lub całkowicie zniszczona".

Przebieg próby formatowania z poziomu wiersza polecenia ilustruje załączony przeze mnie zrzut z ekranu: Format 1. Załączam również logi z wybranych programów oraz raport programu AVG z detekcją infekcji.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, ponieważ po wielu godzinach spędzonych przy komputerze nie potrafię sobie z nim poradzić. Zależy mi na usunięciu infekcji i zwolnieniu miejsca na karcie pamięci.
    Załączniki:
    • Karta microSD Good Ram 32 GB - Wirus .lnk; nie można sformatować karty pamięci Format_1.png (55.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UsbFix__Scan_2_.txt (7.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UsbFix__Listing_1_.txt (6.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • raport_AVG.txt (1.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OTL.Txt (68.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Malwarebytes_log.txt (1.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • cureit.txt (7.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13690751
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    Zerowanie tej karty w programie BOOTICE próbowałeś :?:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2708689.html#13052397
  • #4 13690837
    plotrr
    Poziom 9  
    Załączam log z FRST (plik FSS.txt) oraz log OTL po wykonaniu skryptu (plik 06082014_214705.txt). Wydaje się, że skrypt w OTL nic nie dał, ponieważ plik Team.vbs nadal jest na urządzeniu. Formatowanie za pomocą programu BOOTICE nie dało żadnego skutku. Wyświetlił się komunikat o poprawnym sformatowaniu, ale momentalnie wszystkie pliki ponownie się pojawiły.
    Załączniki:
    • 06082014_214705.txt (266 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FSS.txt (2.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 13690852
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Prosilem o logi z FRST, a nie log z FSS.
  • #6 13690871
    plotrr
    Poziom 9  
    Przepraszam za pomyłkę, załączam logi z FRST.
    Załączniki:
    • Shortcut.txt (46.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FRST.txt (49.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Addition.txt (24.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 13691118
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Na komputerze nie widac infekcji.

Wylacz antywirus i dopiero probuj formatowac.
  • #8 13691555
    plotrr
    Poziom 9  
    Niestety, wyłączenie antywirusa nie dało żadnych efektów przy próbie formatowania karty pamięci.
  • REKLAMA
  • #9 13691564
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Próbowałeś wyzerować kartę pamięci ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 13691656
    plotrr
    Poziom 9  
    Do tej pory próbowałem ją tylko formatować na różne sposoby. Domyślam się, że zerowanie to coś innego, ale pierwszy raz o tym słyszę. Próbowałem użyć programu BOOTICE poleconego powyżej, ale nie udało mi się znaleźć opcji zerowania.

Właśnie skończyłem zerować kartę za pomocą programu Kill Disk, ale nie dało to rezultatów. Podczas operacji na liście sektorów pamięci przy każdym z nich było napisane: ,,odmowa dostępu". Załączam zrzuty z ekranu ilustrujące przebieg procesu.
    Załączniki:
    • Karta microSD Good Ram 32 GB - Wirus .lnk; nie można sformatować karty pamięci podsumowanie.png (88.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Karta microSD Good Ram 32 GB - Wirus .lnk; nie można sformatować karty pamięci Zerowanie.png (105.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 13692781
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nadaj sobie pelne prawa dostepu do plikow lub calego dysku i dopiero porbuj cos usuwac.
    Mozesz tez usunac partycje i utworzyc nowa.
  • #12 13693518
    plotrr
    Poziom 9  
    Pliki znajdujące się na urządzeniu mają ustawionego właściciela jako ,,Wszyscy". Próbowałem nadać sobie jak największe prawa przy pomocy eksploratora windows oraz wiersza poleceń, korzystając z informacji znalezionych w internecie, ale żadna z tych rzeczy nie pozwoliła na wyzerowanie karty.

W programie Active@ KillDisk w podglądzie mojej karty pamięci wyświetlają się cztery woluminy z których jeden ma być uszkodzony. Załączam zrzut ekranu z tego podglądu.

Brakuje mi już pomysłów na to w jaki sposób mogę uzyskać pełny dostęp do dysku, o ile nie jest on uszkodzony...
    Załączniki:
    • Karta microSD Good Ram 32 GB - Wirus .lnk; nie można sformatować karty pamięci Kill_Disk.png (139.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 13693836
    pidar
    Poziom 43  
  • #14 13694799
    plotrr
    Poziom 9  
    Program Diskpart nie pomógł.

Zerowanie w programie BOOTiCE trwało mniej więcej sekundę, po czym wyświetlił się komunikat o ukończeniu procesu. Niestety, po tej operacji gdy chciałem sformatować kartę pamięci, albo formatowanie nie przynosi skutku albo jest wyświetlany komunikat o odmowie dostępu mimo, że wszystko jest wykonywane na uprawnieniach administratora.
  • #16 13696502
    plotrr
    Poziom 9  
    Uruchomiłem GParted i spróbowałem usunąć wszystkie partycje. W programie wyświetliły mi się dwie: jedna o rozmiarze 4 MB - unallocated, a druga o rozmiarze 29,5 GB z systemem plików fat32. Żadna próba formatowania dysku lub usuwania partycji nie powiodła się. Za każdym razem wprowadzane zmiany na karcie pamięci nie są trwałe i każdorazowo powraca ona do wyjściowych ustawień. Nie można na niej nawet zapisać nowych plików, ponieważ po odłączeniu i podłączeniu karty wszystkie znikają.

Zauważyłem w programie GParted, że dysk ma ustawioną flagę lba, której nie można odznaczyć ani zaznaczyć żadnej innej flagi.

Załączam zdjęcie informacji o dysku w GParted.
    Załączniki:
    • Karta microSD Good Ram 32 GB - Wirus .lnk; nie można sformatować karty pamięci 20140610_213024_2a4a5f9.jpg (1.99 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #18 13700195
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Spróbuj zerowania pod linuksem. Wpisz w terminal polecenie
    sudo ddrescue --force /dev/zero /dev/sdb
    Jeżeli wyzeruje to załóż tablicę partycji i partycję.
    Pozdrawiam.
  • #19 13700383
    pidar
    Poziom 43  
    Ustalmy jeszcze pewne fakty:
    Karta jest wsadzana do adaptera i podłączana jest do komputera poprzez czytnik USB. Sprawdzałeś też inne czytniki, adaptery :?:
  • #20 13702240
    plotrr
    Poziom 9  
    Karta jest wsadzana do adaptera w kształcie karty SD, który jest podłączany do komputera za pomocą specjalnego gniazda na karty SD. Próbowałem dwóch adapterów, oba miały wyłączoną blokadę przed zapisem i nie zauważyłem różnicy zmieniając adapter.

Podłączenie karty microSD do telefonu nic nie daje, ponieważ również z jego poziomu wszelkie zmiany nie są trwałe. Formatowanie za pomocą telefonu nie przynosi skutku. Z karty można odczytać dane, chociaż niektóre pliki są wyraźnie uszkodzone (np. zdjęcia, muzyka).

Po uruchomieniu Linuxa Ubuntu i wpisaniu polecenia zerowania w terminalu program rozpoczął pracę (Zrzut 1), lecz po dłuższym czasie zaczęła nadpisywać się w bardzo szybkim tempie masa tekstu, jak widać na Zrzucie 2. Wszystko to trwało kilka godzin, więc przerwałem pracę programu.

Problemy rozwijały się stopniowo od uszkodzonych zdjęć, a teraz w miarę upływu czasu nie można już nic na niej zapisać, tylko odczytywać nieuszkodzone pliki. Rzeczywiście, karta może być uszkodzona, ale prawdopodobnie może to być wina infekcji.
    Załączniki:
    • Karta microSD Good Ram 32 GB - Wirus .lnk; nie można sformatować karty pamięci Zrzut_2_1_.jpg (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Karta microSD Good Ram 32 GB - Wirus .lnk; nie można sformatować karty pamięci Zrzut_1_1_.jpg (1.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 13702451
    plotrr
    Poziom 9  
    Niestety, polecenie ddrescue nie działa w moim terminalu. Po paru próbach zadziałało polecenie dd_rescue i pomyślałem, że to podobna funkcja, która działa identycznie. Po zmianie komputera ścieżka dostępu do karty pamięci zmieniła się na /dev/mmcblk0p1
    Załączniki:
    • Karta microSD Good Ram 32 GB - Wirus .lnk; nie można sformatować karty pamięci ddrescue_1_.jpg (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 13704882
    plotrr
    Poziom 9  
    Udało mi się wyzerować kartę w Ubuntu, a przynajmniej po wykonaniu polecenia ddrescue w programie gparted karta pamięci została wyświetlona jako nieprzydzielona.

Aby stworzyć nową partycję, trzeba było utworzyć tablicę partycji. Wtedy pojawia się błąd i karta wraca do stanu przed zerowaniem. Chyba jest to sprzeczne z samym procesem zerowania, które powinno usunąć wszystkie pliki, które nie powinny z powrotem pojawiać się w pamięci. Z kolei zerowanie karty w terminalu przebiegało tak samo jak zerowanie innej pamięci - pendrive'a, którego udało mi się potem poprawnie sformatować.
    Załączniki:
    • Karta microSD Good Ram 32 GB - Wirus .lnk; nie można sformatować karty pamięci B____d.jpg (1.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Karta microSD Good Ram 32 GB - Wirus .lnk; nie można sformatować karty pamięci terminal.jpg (1.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 13705348
    TomekxD
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    Z poziomu Windowsa uzyj menedzera partycji, wybierz opcje sformatuj, on zapyta, czy formatowac mimo odczytu/zapisu i potwierdz.
  • #26 13705451
    plotrr
    Poziom 9  
    Narzędzie do zarządzania dyskami (menedżer partycji) Windows podaje błąd o niepowodzeniu formatowania.
  • #27 13705552
    TomekxD
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    Sprobuj teraz sformatowac karte z poziomu telefonu.
  • #28 13706158
    plotrr
    Poziom 9  
    Karty nie można sformatować z poziomu telefonu. Próbowałem tego już wcześniej na dwóch różnych modelach.
  • #29 13706767
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8290
    Tak więc karta jest uszkodzona. Jako że zawirusowana nie jest temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zmaga się z problemem karty pamięci microSD Good Ram 32 GB, która tworzy skróty plików i nie pozwala na ich usunięcie ani formatowanie. Antywirus AVG wykrywa infekcję, a próby zerowania i formatowania karty za pomocą różnych programów, w tym BOOTICE i GParted, kończą się niepowodzeniem. Użytkownik próbował również wyzerować kartę w systemie Linux, jednak zmiany nie są trwałe, a karta nie pozwala na zapis nowych plików. W końcu stwierdzono, że karta może być uszkodzona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA