logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel koncentryczny do połączenia trzech komputerów w sieć - zalety i wady

jakubbulas 19 Kwi 2005 16:31 1719 14
  • #1 1419311
    jakubbulas
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Co sądzicie o kabl koncentrycznym w celu połączenia trzech komputerów w jedną sieć? Bo tak chyba taniej wyjdzie niż bawić się w rutery itp. Jakie są plusy i minusy takiego połączenia i jak to działa w stosunku do tego ośmiożyłowego co nam teraz.
  • #2 1419334
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    ZALETY:
    - cena
    - łatwo naprawić zerwany przewód

WADY:
    - stosunkowo mała prędkość 10 Mb/s
    - w razie uszkodzenia przewodu cała sieć przestaje działać
    - możliwe występowanie wysokiego napięcia pomiędzy trójnikiem a obudową komputera
  • #3 1419676
    jakubbulas
    Poziom 16  
    10 Mb/s to mi wystarczy ale co masz na myśli pisząc "wysokiego napięcia pomiędzy trójnikiem a obudową komputera"?
  • #4 1419889
    Masster
    Poziom 32  
    Chodzi o różnice w potencjałach masy. Jak łączysz ze sobą komputery zasilane z różnych faz np. w innym pokoju to żadko się zdaża żeby masy miały ten sam potencjał i różnica pomiędzy masami pojawia się właśnie na trójniku a na obudowie masz "swoją" masę i w związku z tym jak dotkniesz na raz trójnika i obudowy to kopnie Cię prąd. Przewód sieciowy powinien być z jednej strony uziemiony aby temu przeciwdziałać ale to nie wiele daje u mnie mimo uziemienia kabel kopał, było tam około 70-120V. (jak uziemisz kabel w więcej niż jednym miejscu to spalisz kartę(y) sieciową(e) ).
  • #5 1419899
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    jakubbulas napisał:
    10 Mb/s to mi wystarczy ale co masz na myśli pisząc "wysokiego napięcia pomiędzy trójnikiem a obudową komputera"?
    Kabel koncentryczny łączy potencjały wszystkich obudów wszystkich komputerów. Jeśli bez niego istnieje różnica potencjałów, np z powodu różnic faz zasilania albo uziemień, to prąd różnicowy będzie płynąć kablem sieciowym.
  • #6 1419901
    rapsik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    powiem szczerze że kosz połaczenia skrętką bedzie szybszy a w zależności od odleglości i posziadanych kart itc może być tańszy
  • #7 1419983
    bacikos
    Poziom 12  
    Ja bym zdecydowanie polecał zrobienie linków na sketce UTP bądź FTP w zależności od odległości
  • #8 1422034
    jakubbulas
    Poziom 16  
    Masster napisał:
    Chodzi o różnice w potencjałach masy. Jak łączysz ze sobą komputery zasilane z różnych faz np. w innym pokoju to żadko się zdaża żeby masy miały ten sam potencjał i różnica pomiędzy masami pojawia się właśnie na trójniku...

Zdaje mi się że to będzie na jednej fazie (od obu tych pokoi jest jeden bezpiecznik).
    A jaka może być różnica między masami? Chyba masy są uziemione, więc wspólne czyli takie same? Co prada u mnie nie ma uziemienia (blok z lat 60-70) ale to mogę chyba załatwić podłączając obudową do kaloryfera :)?

Aha i jezcze dodam że chodzi mi o niskobudżetowe połączenie TRZECH komputerów więc skrętka chyba odpada.
  • #9 1422395
    Masster
    Poziom 32  
    Mimo wszystko mogą wystąpić różnice w potencjałach masy w różnych pokojach, napięcie odkłada się na przewodach bo nie są to nadprzewodniki, nasila się to w momencie ciągnięcia dużych prądów przez przewody. Ale jak masz połączyć trzy komputery w swoim domu to nie powinno być wielkich problemów z tym. Uziem kabel na jednym końcu i powinno być dobrze.

Moja sieć była w ten sposób uziemiona (do kaloryfera) i mój komputer nie kopał ale za to wszystkie inne kopały. A jak odłączyłem trójnik albo uziom się poluzował to i mnie nie raz trzepło.
  • #10 1422810
    Maras_23
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Co jeszcze:

- nowych kart sieciowych 10 MBps raczej nie dostaniesz,
    - trojnikow i terminatorkow tez nie dostaniesz,
    - potrzebujesz cierpliwosci do zarobienia wtyczek BNC,
    - itd...

Ogolnie, na trzy kompy i na niewielkiej odleglosci bedize smigac, ja mialem kiedys tego kabla prawie 150m, puszczony po bloku i 8 wpietych kompow. W fazie poczatkowej w miare OK, w fazie koncowej TRAGEDIA. Osobiscie mimo wszystko polecam UTP, czasem warto wydac troszke wiecej kasy, a miec spokoj raz na zawsze, wierz mi :-)

--
    Pozdry,
    Marek
  • #11 1422839
    jakubbulas
    Poziom 16  
    Oj nie przsadazj. Widaiałem już co najmniej 10 sklepów w których mogłem kupić trójniki. Wtyczki BNC to nie taki problem.
    Jakoś tragedii sobie nie wyobrażam.
    W tej chcwili to uruchamiam i jakoś, póki co, nie mam problemu.
  • #12 1429124
    domanvip
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Ludzie przeciez koncentryk to zabytek -- mozna jeszcze wogóle gdzieś go kupic??
  • #13 1429440
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    domanvip napisał:
    Ludzie przeciez koncentryk to zabytek -- mozna jeszcze wogóle gdzieś go kupic??

koncentryk - jako przewód??? - oczywiście, że tak i pewnie przetrwa dłużej niż skrętka komputerowa ;)

przeczytałem ten post i zastanawia mnie dlaczego kolega się "uwstecznia" (przepraszam za wyrażenie) przecież karty sieciowe kosztują około 20zł, skrętka komputerowa niecałą złotówkę za metr - przy czym dobry koncentryk to 1,5 zł/ mb do tego karty już są mało spotykane.... i ich możlwości
    oczywiście kolegi wybór, jak już będzie wszystko "śmigać" prosimy o info i jakimi kosztami się to udało wykonać
    pozdrawiam
  • #14 1429940
    muminek
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Sieci opartej na koncentryku nie ma co budowac 10M to troche malo (apetyt rosnie w miare jedzenia). Jak zalozysz skretke to bedzie 100M i zaczniesz sie zastanawiac nad swiatlowodem. Siec oparta na sktetce ma racje bytu jezeli byla polozona iles lat temu i tylko ja adoptujesz. Groby koncentryk jest niezniszczalny czesc budynku w ktorym jest siec moze sie zawalic, a on i tak bedzie dzialal.
  • #15 1434823
    jakubbulas
    Poziom 16  
    Oj śmiga.
    Koszt był niewielki - kabelek 8m razem z wtyczkami kosztował mnie 10 zł (spotkałem po 80 groszy za metr), trójnik - 6 zł. Sieciowe karty mam i tak trochę przestarzałe (3C509 :)) i jedna miała takie gniazdko druga była o nie uboższa więc wygrzebałem z szafy taką z gniazkiem do tego.
    10 Mb/s to i tak dla mnie za dużo (mi różnicy nie robi jak największy przesyłany plik w przeciągu ostatniego roku miał 6 MB - to przesyłanie i tak idzie przez 10 sekund bo mój komputer nie należy do najnowszych).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania kabla koncentrycznego do połączenia trzech komputerów w sieć lokalną jako rozwiązania niskobudżetowego. Zalety takiego połączenia to niska cena i łatwość naprawy uszkodzeń przewodu. Wady obejmują ograniczoną prędkość transmisji do 10 Mb/s, ryzyko całkowitej awarii sieci przy uszkodzeniu kabla oraz potencjalne występowanie różnic potencjałów masy między komputerami, co może skutkować porażeniem prądem przy dotknięciu trójnika i obudowy. Różnice te wynikają z zasilania komputerów z różnych faz lub braku uziemienia, co można częściowo zniwelować uziemiając kabel z jednej strony, np. do kaloryfera. W praktyce dla trzech komputerów w domu, przy założeniu jednej fazy zasilania, problemy z różnicami potencjałów są minimalne. Jednakże obecnie trudno jest znaleźć nowe karty sieciowe i akcesoria (trójniki, terminatory) do sieci koncentrycznej. Alternatywą jest użycie skrętki UTP/FTP, która oferuje wyższą prędkość (100 Mb/s i więcej), lepszą stabilność i łatwiejszą dostępność sprzętu, choć może być droższa. W dyskusji podkreślono, że sieć na bazie koncentryka jest przestarzała, ale trwała i może działać długo, jeśli jest dobrze wykonana. Koszty wykonania połączenia koncentrycznego mogą być bardzo niskie, zwłaszcza przy wykorzystaniu posiadanych kart sieciowych z gniazdami BNC. Ostatecznie wybór zależy od potrzeb użytkownika i dostępności sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA