logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzupełnić developer w Konica Minolta C220 i gdzie kupić?

Axellneo 11 Cze 2014 01:41 2601 7
REKLAMA
  • #1 13697102
    Axellneo
    Poziom 10  
    Witam,
    mam pewien problem z wydrukami, pojawił się jaśniejszy pasek w kolorze cyan ok 4-5 cm od krawędzi formatu. Cały czas w tym samym miejscu, a po kolejnych ok. 1tys. wydruków drugi pasek nieco ciemniejszy - również w kolorze cyan.
    Prawdopodobnie brakuje developera (diagnoza serwisanta), ponieważ standardowe metody czyszczenia nie pomogły. Chociaż dziwne, że po przebiegu 20 tyś kopii zaczyna go brakować. Czy może ktoś w prosty sposób opisać lub użyczyć schemat uzupełniania developera w Konice c220? Czy po dosypaniu trzeba jeszcze coś zmienić w systemie?

Druga sprawa - gdzie polecacie zakup sprawdzonego proszku developera do w/w kopiarki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13697179
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 830
    Nie sądzę by to był brak dewelopera ... Obstawiam paproch na laserze lub w wywoływaczce. Przy braku dewelopera masz spore ubytki w zadruku . Gdybys skan załączył wiele by to wyjaśniło .

C.
  • REKLAMA
  • #3 13697599
    Axellneo
    Poziom 10  
    Załączam wydruk z cyan-u (3 paski). Dzisiaj zauważyłem również cienką kreskę na kolorze czarnym i magenta, również załączam. Wydruki były na formacie A3.
    Mile widziane wszelkie sugestie co może być przyczyną, co przeczyścić, dosypać, itp.

Jak uzupełnić developer w Konica Minolta C220 i gdzie kupić? Jak uzupełnić developer w Konica Minolta C220 i gdzie kupić? Jak uzupełnić developer w Konica Minolta C220 i gdzie kupić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13698138
    tomek1986022
    Poziom 21  
    Ocena: 104
    Jak dla mnie przypchana wywoływaczka ewentualnie brudna szybka modułu lasera...

ilość developeru jest ok
  • Pomocny post
    #5 13698282
    copyman
    Masz paprochy w zespole dewelopera C . Wyjmij , wyczyść i po sprawie :)

C.
  • REKLAMA
  • #6 13699053
    Axellneo
    Poziom 10  
    Dziękuję pięknie za trafne sugestie.
    Powodem w/w były "paprochy" - fragmenty utwardzonego tonera w zespole developera Cyanu. Natomiast Magenta i czarny - zanieczyszczenie na laserze. Już jest wszystko ok.
    Teoretycznie nie powinny się dostać w developer. Pytanie jest to pewna wada tego sprzętu, czy można się jej ustrzec na przyszłość?
  • #7 13699121
    copyman
    Nie ma tu reguły ... W maszynach pracujących w ekstremalnie ciężkich warunkach (hala fabryczna) nie zdarzały się takie rzeczy a przytrafiały się np. w sekretariacie gdzie sprzęt był bardziej do ozdoby niż do pracy :) Czy da się tego ustrzec ? Nie sądzę. Wystarczy drobinka pyłu w tonerze żeby takie coś się stało. Nigdzie nie ma sterylnych warunków. Na szczęście takich przypadków miałem niewiele do tej pory.

C.
  • #8 13699338
    Axellneo
    Poziom 10  
    Podrukowałem trochę, mały pasek w cyanie wrócił, pewnie nie wszystkie paprochy zostały usunięte. Czeka mnie ponowna rozbiórka developera;( Przynajmniej znam już przyczynę. Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wydrukami w kolorze cyan w urządzeniu Konica Minolta C220, gdzie pojawiły się jaśniejsze paski. Diagnoza serwisanta sugerowała brak developera, jednak po analizie i sugestiach innych użytkowników okazało się, że przyczyną były zanieczyszczenia w zespole developera oraz na module lasera. Użytkownik został poinformowany o konieczności czyszczenia oraz o tym, że drobinki tonera mogą powodować takie problemy. Po czyszczeniu, problem częściowo ustąpił, co wskazuje na potrzebę ponownej interwencji. Użytkownik pytał również o miejsce zakupu developera, ale nie uzyskał konkretnych rekomendacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA