logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Bosch SRV45T13EU/37 - W końcu cyklu zmywa na sucho

LotnikPsotnik 11 Cze 2014 23:00 6543 6
REKLAMA
  • #1 13699734
    LotnikPsotnik
    Poziom 9  
    Zmywarka Bosch SRV45T13EU/37 do zabudowy mająca 7 lat.
    W końcu cyklu zmywania wypompowuje wodę i pompa spryskiwaczy pracuje na sucho :(

Wprowadziłem ją w tryb serwisowy (testowania), leci kolejno wypompowanie, napełnianie, spryskiwanie, itd., ale potem podaje kod błędu E6.
    Z tego co doczytałem to błąd czujnika Agua Sensor mówiącego o zmętnieniu wody.
    Czyli nic groźnego i to raczej nie powinno powodować takiego zachowania.

Zakasałem więc rękawy, wystawiłem zmywarę, rozkręciłem i przyjrzałem się czystości układów.
    Węże czyste, komora pod zmywarą sucha.
    Puściłem więc cykl mycia - płaszcz wodny się napełnia, pompa odpływu pracuje, pompa spryskiwaczy też (nawet zrobiłem test oszukując zamek zabezpieczający i piorąc na w pół otwartych dźwiczkach). Więcej już nie mam pomysłów :(
    Ktoś może wie co można jeszcze zrobić we własnym zakresie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13699773
    Trull
    Poziom 28  
    Ocena: 600
    Bardzo częstym problemem w tych zmywarkach jest zawieszający się elektrozawór spuszczający wodę z płaszcza zmywarki. Skutkuje to tym że woda zamiast wypełniać płaszcz wodny spływa natychmiast do komory zmywarki. Przy ostatnim cyklu zmywarka pobiera wodę do płaszcza przed spustem wody , jeśli jest zawieszony to dostaje się ona do komory i zostanie wypompowana. Cykl nabłyszczania i suszenia jest realizowany TYLKO wodą z płaszcza. Znajduje się on pod płaszczem wodnym (są tam dwa ten o który chodzi jest bliżej przodu zmywarki), płaszcz znajduje się po lewej stronie. Elektrozawór należy zdemontować i oczyścić z rdzy, po czym złożyć i zamontować na swoje miejsce.
  • REKLAMA
  • #3 13699847
    LotnikPsotnik
    Poziom 9  
    W poszukiwaniu, który element to właściwy elektrozawór, dokopałem się do Twoich postów w innym bliźniaczym temacie :)
    Link
    Widać tam elektrozawór zaznaczony na zdjęciu - czy to ten właśnie?

Zmywarka Bosch SRV45T13EU/37 - W końcu cyklu zmywa na sucho
  • REKLAMA
  • #4 13699916
    Trull
    Poziom 28  
    Ocena: 600
    Tak, to dokładnie ten elektrozawór.
  • REKLAMA
  • #5 13700637
    LotnikPsotnik
    Poziom 9  
    Ok. W piątek będę miał chwile to wykręce i zobaczę co dolega temu elektrozaworowi.

EDIT: Winny okazał się elektrozawór, choć nie był aż tak zardzewiały i zabokowany (odbijał na sprężynie po wciśnięciu). Widać jednak, że po przeczyszczeniu zmywarka kończy pracę jak powinna i już nie zmywa w końcowej fazie na sucho :)
    Rozkręciłem też od razu drugi elektrozawór i jakież moje zdziwienie, że rdzeń w tym drugim jest pokryty otuliną plastikową co zapobiega rdzewieniu.

Dziękuję za pomoc.
  • #6 15247119
    voytasek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    potwierdzam, u tej samej zmywarki tesciowej sie ten sam objaw robił. rozebrałem, wyczyściłem elektrozawór i na razie działa. jak co to się założy nowy. Ciekawe ile bierze serwis za "naprawę" tego.
  • #7 15271731
    kaytec
    Poziom 20  
    Ocena: 311
    Również potwierdzam i dziękuję koledze Trull za informację.

W zamian dla kolejnych majsterkowiczów, kilka zdjęć z mojej naprawy zmywarki, aczkolwiek po oznaczeniu elektrozaworu można znaleźć w internecie ich całe mnóstwo:

Zmywarka Bosch SRV45T13EU/37 - W końcu cyklu zmywa na sucho Zmywarka Bosch SRV45T13EU/37 - W końcu cyklu zmywa na sucho

Zmywarka Bosch SRV45T13EU/37 - W końcu cyklu zmywa na suchoZmywarka Bosch SRV45T13EU/37 - W końcu cyklu zmywa na suchoZmywarka Bosch SRV45T13EU/37 - W końcu cyklu zmywa na suchoZmywarka Bosch SRV45T13EU/37 - W końcu cyklu zmywa na sucho
    Oznaczenie elektrozaworu to: 90915.02

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SRV45T13EU/37, po 7 latach użytkowania, wykazuje problem z końcowym cyklem zmywania, gdzie pompa spryskiwaczy pracuje na sucho. Użytkownik zdiagnozował błąd E6, związany z czujnikiem Agua Sensor, ale po sprawdzeniu układów i czyszczeniu węży, problem nadal występował. Wskazano, że częstą przyczyną jest zawieszający się elektrozawór, który nie pozwala na prawidłowe napełnienie płaszcza wodnego. Po oczyszczeniu elektrozaworu z rdzy, zmywarka zaczęła działać poprawnie, co potwierdzili inni użytkownicy, którzy mieli podobne doświadczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA