logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat tempomatu z elektronicznym aktuatorem - poszukiwania i doświadczenia

Era9999 19 Kwi 2005 23:58 6495 13
REKLAMA
  • #1 1420679
    Era9999
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Poszukuję schematu tempomatu - dowolny typ korzystający z atuatora typu elektronicznego. Może ktoś robił coś we własnym zakresie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1421332
    autosuper
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Chcesz cos uniwersalnego czy do konkrenego auta ?
  • REKLAMA
  • #3 1423811
    Era9999
    Poziom 13  
    mam schemat elektryczny leganzy (bo o to auto chodzi) ale jest problem z komponentami (nie do dostania) więc raczej chodzi mi o coś uniwersalnego - bodaj do zrobienia lub poskładania z dostępnych elementów, oczywiście do Leganzy
  • #4 1425699
    Era9999
    Poziom 13  
    A czy są "uniwersalne tempomaty"? - dające się zamontować również do Leganzy? Będę wdzięczny za informację

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

No, ok, poszukałem i wiem, że są w sprzedaży tempomaty uniwersalne. Pytanie więc brzmi teraz - gdzie to można u nas kupić, ile koszutje, czy na g. śląsku są ktoś to sprzedaje/montuje? Szczerze powiem, że wolę zamontować sam (nie lubię wolę uczyć się sam niż dawać mechanikom "płatne lekcje" ;) ). Na e-bayu chcą 12 euro, więc j nie jest to super kosztowna rzecz.

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

no dobra, panowie, jak już sam ciągnę ten wątek to do końca... (żeby mi admin nie podświetlił, żem leniwy.. hehe)

Więc oczywiście znalazłem dystrybutora (w Niemczech i USA, niestety nie trafiłem na nikogo w Polsce - może ktoś zna?). Aktualnie zamawiam towar.... Wprawdzie zrobił się z tego wątku rodzaj (tfu... ) bloga, ale może to komuś ułatwi znalezienie informacji. W razie czego służę namiarami na dostawców.
  • #5 1487823
    szampon
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam.
    Napisz prosze co i gdzie znalazles na temat tempomatu (chcialbym zamontowac w fordzie focisie 1,8tdci 2003r), w fordzie mowia ze sie nie da.
  • REKLAMA
  • #6 1487929
    Era9999
    Poziom 13  
    Jestem wciąż na etapie dogadywania się z firmą - znalazłem ją na e-bayu. Sprzedaje tempomaty "uniwersalne" sterowane podciśnieniowo lub sierwomotorem, sygnałem z tps lub własnym, czyli za się założyć nawet do fiata 126p. Gdybyś miał czynne konto na e-bayu daj znać.
  • #7 1488062
    szampon
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Mam (nie tyle ja co kolega), ale kupic moge. Jak sie da to podaj namiary firmy.
  • REKLAMA
  • #8 1490789
    Era9999
    Poziom 13  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    np. ten link
  • #9 1520598
    BALLAH
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    jest cos takiego na Allegro: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #10 1534948
    Era9999
    Poziom 13  
    no polecam tego gościa. W razie potrzeby można go telefonicznie 500 777 222 (admina proszę o wycięcie tego - jeśli to niedozwolona reklama). Kupiłem (700 zł), zamontowałem, działa. Polecam gościa.
  • #11 1854770
    Era9999
    Poziom 13  
    Kilka uwag po 6 miesiącach eksploatacji: urządzenie działa niezawodnie - można powiedzieć, ze za bardzo się do niego przyzwyczaiłem ( w mieście ustawiam 62km/h i mam w nosie radarowców - no ale nie każdy lubi takie wolne bujanie się...). Generealnie polecam na krótkie i długie dystanse !
  • #12 6158502
    xyz123
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    przymierzam się do tempomatu Waeco MS50 ten najprostszy z gamy samochód to Honda Accord, Benzyna, pedał bez linki, przepustnicą steruje krokowiec. będzie nadawał się ten tempomat?? ktoś może ma go lub podobny model jeżeli chodzi o zasadę działania? chętnie zasięgnąłbym jakiś opinii
  • #13 7470006
    piotrek_krak
    Poziom 12  
    Ocena: 44
    szukam tez wlasnie info na temat tempomatow znalazlem na allegro waeco za 700zl firma wyglada na nie majaco wiele wspolnego z chinszczyzna no name a co do accorda do musialby byc to accord 2009 najnowszy wszystkie wstecz maja linki poprzednik linke polaczona z potencjometrem pod maska..
  • #14 8042524
    pzych
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Poszukuję schematu do tempomatu Waeco. Posiadam takowy zamontowany w samochodzie. Jednak przy próbie wymiany diody led przy sterowniku coś mi poszło nie tak i przestał działać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano schematu tempomatu z elektronicznym aktuátorem, preferując rozwiązanie uniwersalne lub dedykowane do Subaru Leganzy. W dyskusji poruszono dostępność komponentów oraz możliwość samodzielnego montażu tempomatów uniwersalnych sterowanych podciśnieniowo lub serwomotorem, z sygnałem z TPS lub własnym. Wskazano na oferty sprzedaży takich urządzeń na platformach eBay i Allegro, z cenami około 12 euro lub 700 zł. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z montażem i eksploatacją, podkreślając niezawodność i praktyczność tempomatów na krótkie i długie dystanse. Wątek rozszerzono o zapytania dotyczące modelu Waeco MS50, stosowanego m.in. w Hondzie Accord z silnikiem benzynowym i krokowym sterowaniem przepustnicy, oraz o problemy z serwisem i schematem tego urządzenia. Dyskusja obejmowała także kwestie kompatybilności tempomatów z różnymi modelami samochodów, w tym Ford Focus 1.8 TDCi oraz Accord 2009.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA